Magre Meieriprodukter

Glad i rømme, kesam og cottage cheese?

Så mye fett og kalorier kan du spare på å velge lett-variantene.

MAGRE MEIERIPRODUKTER: Visste du at du kan spare deg for en god del fett og kalorier dersom du velger de magreste meieriproduktene?  Foto: Produsenten
MAGRE MEIERIPRODUKTER: Visste du at du kan spare deg for en god del fett og kalorier dersom du velger de magreste meieriproduktene? Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Meieriprodukter er populær kost her til lands, og har de siste årene blitt noe de fleste av oss ser på som et must å ha i kjøleskapet.

Bruker du mye rømme, kesam og cottage cheese i matlagingen? Da bør du ifølge eksperten gå for de magreste variantene.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om lett-produktene

Kan spare deg en god del fett og kalorier 

EKSPERTEN: Lise von Krogh.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Lise von Krogh. Foto: Privat Vis mer

Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no, forteller at du kan spare deg for en god del fett og kalorier dersom du velger de magreste meieriproduktene.

- Bytter du for eksempel seterrømmen, som er den feteste varianten, med ekstra lett rømme vil du spare deg en tredjedel av kaloriene, samtidig som fettinnholdet reduseres betydelig. Mens seterrømme inneholder hele 35 gram fett, inneholder ekstra lett rømme kun 10 gram.

- Du gjør også lurt i å bytte ut den originale kesamen med den magre. Da vil du halvere kaloriinnholdet og kun få i deg 1 gram fett til fordel for 8,1 gram, forklarer hun.

Når det kommer til cottage cheese er det derimot mindre å spare, da dette i utgangspunktet er et ganske magert produkt.

- Når man gjør cottage cheese enda magrere er det ikke så mye å spare verken på kaloriinnhold eller fett. Det er en såpass liten forskjell at det nesten ikke spiller noen rolle hvilken variant du går for, sier hun.

RØMME: Visste du at seterrømme inneholder hele 335 kalorier per 100 gram, mens ekstra lett kun inneholder 119 kalorier.  Foto: Pavel Mastepanov - Fotolia
RØMME: Visste du at seterrømme inneholder hele 335 kalorier per 100 gram, mens ekstra lett kun inneholder 119 kalorier. Foto: Pavel Mastepanov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Trenger du egentlig å drikke melk?

Mindre fett = mer protein

Videre forteller von Krogh at du ikke bare får i deg mindre fett og kalorier ved å gå for de magre meieriproduktene, du vil også få i deg litt mer protein.

- I en del av lettproduktene som er på markedet erstattes fett med stivelse, og det er kanskje ikke det man foretrekker, da stivelse har et lavt innhold av vitaminer og mineraler. 

- I de magre, naturelle meieriproduktene er det ikke tilsatt noen form for stivelse eller andre «hemmelige» ingredienser, her er det kun fettmengden som har blitt redusert. Det som også skjer når du reduserer fettet er at proteininnholdet øker litt – hvis fettprosenten går ned, vil konsentrasjonen av protein gå noe opp.

Innholdet av melkesukker er også litt høyere i de magre meieriproduktene da konsentrasjonen av dette også øker når fettet reduseres.

INNEHOLDER MER PROTEINER: Magre meieriprodukter inneholder mer proteiner enn de originale variantene. Dette skyldes at proteininnholdet øker når fettinnholdet reduseres.  Foto: Sunny Forest - Fotolia
INNEHOLDER MER PROTEINER: Magre meieriprodukter inneholder mer proteiner enn de originale variantene. Dette skyldes at proteininnholdet øker når fettinnholdet reduseres. Foto: Sunny Forest - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mye protein kan du spise

Inneholder de samme gode næringsstoffene

Men hvordan er det med næringsstoffene i de magre meieriproduktene?

Som du sikkert har fått med deg er meieriprodukter svært gode kilder til B-vitaminer, jod, sink, fosfor, proteiner og kalsium, som er næringsstoffer kroppen vår er avhengig av for å fungere optimalt. Men gjelder dette de magre variantene også?

- I hovedsak går du ikke glipp av de gode næringsstoffene dersom du velger de magre variantene. Det eneste som følger med fettet ut er vitamin A, men det gjør lite da nordmenns inntak av dette er som regel godt nok.

- Ellers er de magre meieriproduktene akkurat like gode kilder til vitaminer som riboflavin, vitamin B2 og B12. De magre meieriprodukter er i grunn litt mer næringsrike enn de fete, da de har et noe høyere innhold av kalsium og fosfor. Det er nemlig slik at mer protein og mindre fett resulterer i høyere innhold kalsium og fosfor, sier hun.

NÆRINGSSTOFFER: De magre meieriproduktene er akkurat like gode kilder til vitaminer som riboflavin, vitamin B2 og B12 som de originale produktene.  Foto: Produsenten
NÆRINGSSTOFFER: De magre meieriproduktene er akkurat like gode kilder til vitaminer som riboflavin, vitamin B2 og B12 som de originale produktene. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Magre meieriprodukter er best for helsa

Store forskjeller i næringsinnholdet

Er du fortsatt usikker på hva de ulike meieriproduktene inneholder? Her har du en oversikt over næringsinnholdet i originale og magre variantene.

TINE Seterrømme
Næringsinnhold per 100g:
335 kcal
Protein 2,2 g
Karbohydrat 2,9 g
Fett 35 g

TINE Lettrømme
Næringsinnhold per 100g:
188 kcal
Protein 2,8 g
Karbohydrat 3,7 g
Fett 18 g

TINE Ekstra Lett Rømme
Næringsinnhold per 100g:
119 kcal
Protein 3,1 g
Karbohydrat 4,1 g
Fett 10 g

TINE Kesam Original
Næringsinnhold per 100g:
116 kcal
Protein 6,7 g
Karbohydrat 4,0 g
Fett 8,1 g

TINE Kesam Mager
Næringsinnhold per 100g:
74 kcal
Protein 12 g
Karbohydrat 4,3 g
Fett 1 g

TINE Cottage Cheese Original
Næringsinnhold per 100g:
96 kcal
Protein 13 g
Karbohydrat 1,5 g
Fett 4,3 g

TINE Mager Cottage Cheese:
Næringsinnhold per 100g:
79 kcal
Protein 13 g
Karbohydrat 2,1 g
Fett 2,0 g

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer