POPULÆR PILLE: P-pillen er den mest populære prevensjonsformen blant norske kvinner. Foto: Science Photo Library
POPULÆR PILLE: P-pillen er den mest populære prevensjonsformen blant norske kvinner. Foto: Science Photo Library Vis mer

P-piller

Gladnyhet for deg på pillen

Det reduserer faren for kreft og hjertesykdom.

Publisert
Den lille pillen som 2 av 3 norske kvinner tar hver dag - ifølge en Sintef-undersøkelse fra 2007 - kan faktisk forlenge livet.

Det viser en ny studie ved University of Aberdeen publisert på nettutgaven til det anerkjente fagtidsskriftet British Medical Journal.

Les også:
P-piller svekker treningseffekten
Pillen endrer din smak i menn
Mange tar ikke den tryggeste p-pillen

Mindre kreft

Hele 46 000 kvinner som ble fulgt opp i nesten 40 år deltok i studien. Tidligere data fra undersøkelsen antydet økt risiko av p-pillebruk, men forskerne har nå funnet at denne faren forsvinner på lang sikt.

Sammenlignet med kvinner som aldri hadde gått på pillen hadde p-pillebrukere en signifikant lavere dødelighetsrisiko. De hadde blant annet et betydelig lavere sjanse for å dø av kreft, hjertesykdom og slag.

12 prosent lavere risiko

- Tidligere funn har vist at kvinner som går på pillen har en noe økt risiko, men denne forsvinner etter hvert, sier forsker Philip Hannaford til BBC.

P-pillebrukere kan imidlertid minimere risikoen ved å unngå røyking, regelmessig sjekke blodtrykket og delta i screeningprogrammer, understreker Hannaford.

- Men det vi ikke har visst noe om, er langtidseffektene. Denne studien, hvor vi fulgte en stor gruppe kvinner i 39 år, har vist at det er ingen økt dødelighetsrisiko blant kvinner som bruker pillen, men tvert i mot en reduksjon på 12 prosent.Ja
 
860 (65%)
Nei, men gjorde det tidligere
 
302 (23%)
Nei, og har aldri gjort det heller
 
166 (13%)

Nye og gamle p-piller

- Risikoer som skyldes p-pillebruk forsvinner når du slutter på pillen, og i det lange løp vil du ikke være mer utsatt, men faktisk høste en liten helsegevinst, sier Hannaford til bbc.co.uk.

Han understreker imidlertid at resultatene fra denne studien er knyttet til førstegenerasjons p-piller.

- Det vil være feil av meg å si at disse funnene er direkte overførbare til dagens p-piller, men de få studiene som er utført på nyere piller har vist en lignende effekt som de eldre pillene. Så man kan anta at den totale virkningen av de nyere pillene er den samme.

Passer ikke p-pillen for deg? I dag finnes det en rekke prevensjonsalternativer å velge mellom.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer