Alkohol

Glasset påvirker hvor fort du drikker

Kan faktisk få deg til å drikke alkohol dobbelt så raskt.

LURT Å ROE NED: En ny studie viser at de fleste drikker saktere av de typiske halvliter-glassene.  Foto: Thinkstock.com
LURT Å ROE NED: En ny studie viser at de fleste drikker saktere av de typiske halvliter-glassene. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare søtsaker som kan bidra til å sabotere det ellers så sunne kostholdet ditt.

Mange drikkevarer skjuler både kalorier, sukker og andre ingredienser som er skadelig for kroppen og tennene dine.

En av de største syndebukkene er alkohol, og de fleste har opplevd at det kan være vanskelig å begrense seg til bare ett glass på fest.

Nå viser det seg at hvor fort du heller nedpå drikken i løpet av kvelden, faktisk kan skyldes hvilken type glass du drikker av, skriver FoxNews.com.

LES OGSÅ: Denne drikken bør du helst droppe

FÅR DEG TIL Å DRIKKE MER: Det viser seg at slike ølglass vil bidra til at du drikker raskere, og derfor ofte mer i løpet av en kveld.  Foto: Getty Images
FÅR DEG TIL Å DRIKKE MER: Det viser seg at slike ølglass vil bidra til at du drikker raskere, og derfor ofte mer i løpet av en kveld. Foto: Getty Images Vis mer

Glasset du velger avgjør mengden

– Mange snakker ofte om «å ta det rolig» når de skal drikke alkohol, som et grep for å kontrollere hvor fulle de blir. Men det kan faktisk være at glasset du velger, påvirker mer enn du tror, forteller en av forskerne i studien, Angela Attwood, ved Universitetet i Bristol.

Den nye studien viser nemlig at glasset du drikker av når du skal ta et par fredagspils, i stor grad påvirker hvor fort du drikker.

Deltakerne i studien ble bedt om å drikke øl fra enten et glass med helt rette sider - lignende den du vanligvis får servert halvliteren i - eller i et trompetglass - hvor sidene på glasset går oppover i en V-form.

– Et viktig poeng fra forskningen vår er at egenskapen til å roe ned alkohol-inntaket kan bli ødelagt av hvilken type glass du drikker av, sier Attwood.

LES OGSÅ: Dropp alkohol etter trening

HALVLITEREN GIR DEG STØRRE KONTROLL: Hvis du får servert øl i et glass med rette kanter - som er typisk for halvlitere - er det lettere å holde oversikt over inntaket, og du drikker mindre. Foto: Getty Images/iStockphoto
HALVLITEREN GIR DEG STØRRE KONTROLL: Hvis du får servert øl i et glass med rette kanter - som er typisk for halvlitere - er det lettere å holde oversikt over inntaket, og du drikker mindre. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Brukte dobbelt så lang tid på å drikke opp

Personene i studien som drakk fra glassene med de rette sidene brukte nesten dobbelt så lang tid på å drikke opp ølen, som de personene som drakk fra trompet-glassene.

Når drikken var uten alkohol derimot, var det ingen forskjell på hvor fort de drakk.

Forskerne tror årsaken til den store forskjellen kan skyldes at det er vanskeligere å vite nøyaktig hvor mye man drikker når glasset ikke representerer en «halvliter» slik som mange ølglass gjør.

Som et resultat blir ikke personene like opptatt av hvor fort og hvor mye de drikker.

LES OGSÅ: Hold deg til tre glass vin i uken

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Klarte ikke bedømme mengden alkohol

I et annet eksperiment skulle deltakerne se på bilder på en pc-skjerm. Her skulle de avgjøre hvilke glass som var mer eller mindre fulle enn halvfulle.

Da resultatene var klare, kunne de se at deltakerne oftere beregnet feil når det gjaldt trompet-glassene.

Deltakerne som gjorde flest feil i undersøkelsen, hadde også en tendens til å ha de største forskjellene på drikkeskalaen deres.

I tillegg til at antall drinker i løpet av kvelden avgjør hvor påvirket du blir av alkoholen, vil også hastigheten på drikkingen ha en sentral effekt. Forskerne understreket derfor at det å senke tempoet på drikkingen, ville ha en positiv effekt på alkoholpåvirkningen.

LES OGSÅ: Dette bør du drikke når du trener

Så mye kan du drikke

Verdens helseorganisasjon anbefaler at kvinner ikke skal overskride 14 alkoholenheter per uke og at menn ikke skal overskride 21 alkoholeneheter per uke. Drikker du mer enn dette øker risikoen for organskader.

Men hva er anbefalingene når det gjelder én kveld?

Store mengder alkohol på én kveld er mer skadelig for leveren og hjertet, enn hvis du skulle ha drukket den samme mengden over flere dager. Derfor er det gode grunner til å passe alkoholmengden.

I en tidligere artikkel på KK.no har vi skrevet at alkoholinntaket til kvinner på én kveld burde begrenses til omkring 3 1/2 glass vin eller tre bokser med øl.

LES OGSÅ: Dette gjør deg ikke edru raskere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer