Helse & Livsstil

Glem det han sa

Mentalt frisk? Det er fordi du filtrerer vekk drittprat, som for eksempel etter en krangel.

Glem det han sa
Publisert
Sist oppdatert


Et spesielt område i hjernen sorterer vekk «drittprat» og poengløs informasjon. Det hevder svenske forskere.

Smart hjerne

Hjernen er et komplekst organ som aldri synes å bli helt gjennomlyst. Hadde vi hatt fasiten kunne vi antagelig løst mange spørsmål angående sykdom og menneskelige tilstander.

- Vi har påvist at det finnes spesielle områder i hjernen som sorterer bort «skrap», sier Torkel Klingenberg til Expressen.se.

Professoren og hans forskningskollega, Fiona McNab, har tatt oss ett steg nærmere en sånn virkelighet. Duoen viser i sin studie at visse deler av hjernen aktiveres for å filtrere bort informasjon som ikke er bra for oss.

- Vi forsker på noe som heter arbeidsminne, det å holde visse typer informasjon i hodet, som en instruksjon om hva du skal gjøre f.eks. det å gå ut på kjøkkenet og hente en oppskrift, og når du kommer dit så har du glemt hva du gjør der, kanskje fordi du ble forstyrret av noe, sier Torkel Klingenberg.

Arbeidsminne

Han forteller at det er bra å holde mye informasjon i arbeidsminnet, men at man også må kunne filtrere bort unødvendig informasjon som ikke skal lagres.

Professoren forteller at jo mer aktive disse delene av hjernen er, jo flinkere er man til å filtrere bort unødvendig og forstyrrende informasjon.

Kan dette brukes mer klinisk, spør Expressen.se.

- Å ha problemer med å filtrere bort informasjon ser man tydelig ved ADHD og scizofreni, så våre resultater gir oss en økt forståelse for disse tilstandene, sier Klingenberg.

LES OGSÅ:
 • Kvinner er skravlebøtter
 • Tynn ved tankekraft
 • Tenk deg sprek • Det er lett å si sårende ting når man krangler. Men drittprat bør glemmes etterpå.
  Det er lett å si sårende ting når man krangler. Men drittprat bør glemmes etterpå. Vis mer
  Bli venner igjen og prøv å glemme det han sa i kampens hete. Det er usunt for din mentale helse å huske på denne typen informasjon.
  Bli venner igjen og prøv å glemme det han sa i kampens hete. Det er usunt for din mentale helse å huske på denne typen informasjon. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer