Helse & Livsstil

Glem det han sa

Mentalt frisk? Det er fordi du filtrerer vekk drittprat, som for eksempel etter en krangel.

Glem det han sa
Publisert
Sist oppdatert
Et spesielt område i hjernen sorterer vekk «drittprat» og poengløs informasjon. Det hevder svenske forskere.

Smart hjerne

Hjernen er et komplekst organ som aldri synes å bli helt gjennomlyst. Hadde vi hatt fasiten kunne vi antagelig løst mange spørsmål angående sykdom og menneskelige tilstander.- Vi har påvist at det finnes spesielle områder i hjernen som sorterer bort «skrap», sier Torkel Klingenberg til Expressen.se.Professoren og hans forskningskollega, Fiona McNab, har tatt oss ett steg nærmere en sånn virkelighet. Duoen viser i sin studie at visse deler av hjernen aktiveres for å filtrere bort informasjon som ikke er bra for oss. - Vi forsker på noe som heter arbeidsminne, det å holde visse typer informasjon i hodet, som en instruksjon om hva du skal gjøre f.eks. det å gå ut på kjøkkenet og hente en oppskrift, og når du kommer dit så har du glemt hva du gjør der, kanskje fordi du ble forstyrret av noe, sier Torkel Klingenberg.

Arbeidsminne

Han forteller at det er bra å holde mye informasjon i arbeidsminnet, men at man også må kunne filtrere bort unødvendig informasjon som ikke skal lagres. Professoren forteller at jo mer aktive disse delene av hjernen er, jo flinkere er man til å filtrere bort unødvendig og forstyrrende informasjon. Kan dette brukes mer klinisk, spør Expressen.se.- Å ha problemer med å filtrere bort informasjon ser man tydelig ved ADHD og scizofreni, så våre resultater gir oss en økt forståelse for disse tilstandene, sier Klingenberg.LES OGSÅ:
  • Kvinner er skravlebøtter
  • Tynn ved tankekraft
  • Tenk deg sprek
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.