Slanking

Glutenfri-diett kan gjøre deg tjukk

Mange tror glutenfritt, som Victoria Beckham sverger til, er slankende. Men er det egentlig det?

EN MYTE: Nei, du blir ikke tynn av å spise glutenfritt. Vil du ned i vekt bør du kutte ned på sukkerinntaket.  Foto: All Over Press/ThinkStock
EN MYTE: Nei, du blir ikke tynn av å spise glutenfritt. Vil du ned i vekt bør du kutte ned på sukkerinntaket. Foto: All Over Press/ThinkStock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stjerner som Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow og Miley Cyrus sverger til en glutenfri diett for å holde seg slank.

«Alle burde prøve en glutenfri uke. Forandringen den gjør med huden, og den fysiske og mentale helsen er fantastisk», tvitret Miley nylig om sin nye diett.

Plutselig har det blitt trendy å spise glutenfritt - et kosthold som egentlig er beregnet for folk med cøliaki. Tanken er at glutenfritt skal hjelpe dem ned i vekt.Men dietten kan faktisk ha motsatt effekt, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot motemat

Erstatter gluten med fett

Siden etterspørselen for glutenfrievarer stadig øker, har britiske matbutikker fått inn en haug med glutenfrie produkter. Men forskning viser at gluten ofte blir erstattet med fett, slik at enkelte av matvarene kan inneholde opp til fem ganger så mye fett som de glutenfrie alternativene.

– Folk tror at de vil gå ned i vekt ved å kutte ut gluten. Det er en myte, sier Tanya Thomas, matekspert fra British Dietetic Association, til avisen.

Sarah Sleet, konsernsjef i Coeliac UK, synes det er problematisk at det er høyere fettinnhold i glutenfrie produkter.

– Det har utvilsomt vært en økning av cøliaki-diagnoser, men det forklarer ikke hvorfor markedet har eksplodert med glutenfrie produkter. Mange velger glutenfritt fordi de vil redusere inntaket sitt av hvete, sier hun.

Reduser heller inntaket av hvetemel

KK.no har tidligere skrevet at hvis du bare erstatter glutenmat som brød, kaker og pasta med glutenfrie varianter, vil du ikke få noe resultat.

Å droppe gluten er ingen vidunderkur for å gå ned i vekt, men å redusere inntak av hvetemel kan være smart, for dette er tom energi kroppen ikke trenger.

Les hvorfor hvete er fetende her!

Kvinner er verst

– Kvinner med høy utdanning er ekstremt opptatt av hva de ikke skal spise, og listen blir stadig lengre, har Annechen Bugge, forsker ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning), tidligere uttalt til KK.no.

Ifølge Bugge er det blitt status å pirke i maten.

– Kvinnene stiller veldig høye krav til hvordan kroppen skal se ut og fungere. Det er nærmest krise hvis man har oppblåst mage en dag. Hyllemeterne i butikkene med mat som er fri for diverse ingredienser blir også lenger og lenger, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer