Tannbørste

- Gni tannpasta på tennene etter maten

Øker den beskyttende effekten av fluor og minsker risiko for hull, viser ny svensk studie.

NY FORSKNING: Svensk forskning har vist at det å bruke tannpasta med høyere nivåer av fluor, det å samt massere/gni tannpastaen inn i tennene ved bruk av en finger, kan øke effekten av fluoret og motvirke utvikling av hull.
NY FORSKNING: Svensk forskning har vist at det å bruke tannpasta med høyere nivåer av fluor, det å samt massere/gni tannpastaen inn i tennene ved bruk av en finger, kan øke effekten av fluoret og motvirke utvikling av hull. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Drømmer du om vakre, hvite tenner uten hull? Da holder det ikke å pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd regelmessig.

Ny forskning viser nemlig at du også bør bruke en helt spesiell tannpasta med ekstra høyt innhold av fluor og at denne bør «masseres» på tennene, helst rett etter lunsj, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Så ofte bør du gå til tannlegen

- Masser tannpastaen på tennene

- Det å massere eller gni denne tannpastaen på tennene øker fluorbeskyttelsen med hele 400 prosent, forklarer Anna Nordström, tannlege og forsker ved Sahlgrenska Akademi i Gøteborg.

For åtte år siden ble et helt nytt tannpastamerke lansert i Sverige, og denne tannpastaen (som ble solgt uten resept) inneholder tre ganger så mye fluor som vanlig tannpasta.

Målgruppen for produktet var opprinnelig personer med høyere risiko for karies (hull), men forskning viser altså at tannpastaen kan være nyttig for alle.

LES OGSÅ: Dette kan du faktisk droppe

Fire ganger så høy fluorbeskyttelse

16 frivillige testpersoner deltok i studien, hvor noen benyttet seg av vanlig tannpasta, mens andre brukte tannpastaen med høyt fluorinnhold.

Deltagerne, som brukte ulik pusseteknikk, fikk også beskjed om å pusse tennene enten to eller tre ganger om dagen.

- Resultatene viste at de som brukte tannpasta med høyt fluorinnhold tre ganger om dagen, hadde fire ganger så høy fluorbeskyttelse i munnen som de som brukte standard tannpasta tre ganger om dagen, forklarer Nordström.

LES OGSÅ: Ikke slurv med tannpussen

Like effektivt og mer skånsomt

Forskerne, hvis resultater er publisert i Acta Odontologica Scandinavia (mer info finner du her – ekstern lenke) testet også ut en ny pussemetode i samarbeid med professor Dowen Birkhed, og denne metode gikk altså ut på å gni/massére tannpastaen på tennene ved bruk av en finger (ikke tannbørste).

- Denne massageteknikken viste seg å være minst like effektiv som en tredje puss med børste når det gjaldt å øke fluorinnholdet i munnen, sier Nordström:

- Det å gni forsiden av tennene med tannpasta kan være en enkel og mer skånsom måte å gi tennene et ekstra tilskudd av fluor midt på dagen, som for eksempel etter lunsj. Denne teknikken bør imidlertid ikke erstatte tannpuss med børste og fluorrik tannpasta om morgenen og kvelden. Den bør bare være et tillegg.

LES OGSÅ: Dette sier munnen om helsen din

Her er forskernes beste råd for god tannhygiene:

 • Bruk tannpasta minst to ganger om dagen – om morgenen (for eksempel etter frokost) og på kvelden (før du legger deg)
 • Puss eller massére tennene med tannpasta en tredje gang i løpet av dagen, dersom du føler det er nødvendig.
 • Har du problemer med hull, så velg en tannpasta med høyt fluorinnhold
 • Dropp å skylle munnen med vann etter tannpuss, da dette fjerner fluorrestene.

  LES OGSÅ: Slik unngår du dårlig ånde

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer