Tenner

Gnisser du tenner om natten?

Det er mulig du gjør det uten at du aner det.

GNISSE TENNER: Mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen er plaget av tanngnissing om natten. Dersom du er en av disse bør du ifølge tannlegen kjøpe deg en bittskinne, da gnissingen skader tennene dine.  Foto: Syda Productions - Fotolia
GNISSE TENNER: Mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen er plaget av tanngnissing om natten. Dersom du er en av disse bør du ifølge tannlegen kjøpe deg en bittskinne, da gnissingen skader tennene dine. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hender det at du våkner om morgenen, og føler deg øm og sliten i kjevemuskulaturen? Da er du i så fall ikke den eneste.

Det å gnisse tenner er nemlig et relativt vanlig problem, og det regnes med at om lag fem til ti prosent av den voksne befolkningen er plaget av denne tilstanden.

Tanngnissing om natten kan være en svært slitsom uvane som ikke bare kan påvirke søvnkvaliteten din, men også søvnen til den du eventuelt sover ved siden av.

Og fortsetter gnissingen, kan du i tillegg til å få nedsatt søvnkvalitet også ødelegge tennene dine.

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpussen

Kan skyldes ulike årsaker

Erik Svendsrud, som er tannlege, forteller at det er mange teorier om hvorfor visse mennesker gnisser tenner, men at det ikke finnes noen sikre svar. Derfor kan det være mange årsaker til tilstanden.

- Utløsende faktorer for tanngnissing kan være at bittet ikke passer sammen, at det mangler tenner, eller at de står i en slik posisjon at likevekten forstyrres.

- Det kan også skyldes at kjeveleddene har skader, eller at det sentrale nervesystemet som samordner tyggesystemet kan for eksempel være påvirket gjennom sykdom eller stress.

Som Svendsrud forteller vil tanngnissing ofte forekomme i perioder med psykisk stress. Det kan for eksempel dreie seg om travle eksamensperioder, mye arbeid på jobb eller kanskje en vanskelig familiesituasjon.

Det kan derfor være en fordel å utføre avslapningsøvelser før du legger deg. Om kroppen og muskulaturen er avslappet i det du sovner, er det nemlig mindre fare for at du gnisser tenner.

LES OGSÅ: Sliter du med tannlegeskrekk?

STRESS NED: Dersom du stresser mye på dagtid kan dette gjøre at du gnisser tenner om natten.  Foto: Colourbox
STRESS NED: Dersom du stresser mye på dagtid kan dette gjøre at du gnisser tenner om natten. Foto: Colourbox Vis mer

Ødelegger tennene

Siden tanngnissing oftest forekommer om natten, er det vanskelig å vite om du lider av tilstanden eller ikke, hvert fall dersom du sover alene. Dersom du er usikker på om du gnisser tenner, kan du ifølge Svendsrud se etter noen kjente symptomer.

- Mange er ikke klar over tanngnissingen, mens andre har symptomer. Det kan dreie seg om smerter i rygg, skuldre, hode, ører og muskler, eller ømhet i tenner og kjeveledd.

- Iblant kan det også innebære vanskeligheter med å gape eller lukke munnen, kjeveleddslyder eller låsinger.

Vanligvis slites tennene våre ned langsomt, men gnisser du tenner om natten vil denne prosessen gå mye raskere. I tillegg til å slite ned tennene, vil tilstanden ifølge Svendsrud også kunne gi en rekke andre plager.

- Tanngnissing kan føre til at tannhalsene blottlegges, at tennene slites ned og fyllinger går i stykker. Benet rundt tennene kan til og med løses opp.

Carl Hjortsjø, som også er tannlege, forteller til KK.no at hvor mye tennene skades kommer veldig an på hvor mye du gnisser.   

- Gnisser du relativt lite er det ikke farlig, men gnisser du mye kan det gå utover tannhelsen din. Du kan for eksempel gnisse deg ned i tannbeinet og videre ned så du treffer nerven.  Dette vil gi smerter, i tillegg til at du ikke vil ha mye av tennene dine igjen.

LES OGSÅ: Maten som renser tennene

TANNVERK: Dersom du gnisser tenner kan du gnisse så langt ned at du treffer nervene. Da kan det gjøre fryktelig vondt.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
TANNVERK: Dersom du gnisser tenner kan du gnisse så langt ned at du treffer nervene. Da kan det gjøre fryktelig vondt. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer


Behandling av tanngnissing

Dersom tanngnissingen plager deg og du frykter større skader på tennene, anbefaler Hjortsjø deg å skaffe en bittskinne.

Denne er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Tanngnissingen vil altså gå utover bittskinnen fremfor tennene dine.

- Den beste behandlingen av tanngnissing er en bittskinne. Denne kan du kjøpe på apoteket, men det finnes vel og merke visse ulemper med disse.

- Hvis den ikke er korrekt tilpasset vil den nemlig kunne endre bittet ditt, derfor anbefaler jeg deg heller å gå til tannlegen og få en bittskinne som er korrekt tilpasset ditt bitt, sier han.

LES OGSÅ: Tørket frukt kan gi skade på tennene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer