Tanngnissing

Gnisser du tenner uten at du vet det?

Kan skade perleraden og gi stiv muskulatur.

Foto: Scanpix/NTB
Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Våkner du ofte med en stram og øm kjevemuskulatur? Da kan det være at du skjærer tenner om natten – også kalt bruxisme.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er tanngnissing en vanlig tilstand, og det regnes med at mellom én av fem og én av 10 gnisser tenner. 

Dette kan få svært uheldige konsekvenser for tennene dine. Å gnisse tennene hardt mot hverandre natt etter natt vil nemlig kunne gjøre skade på emaljen, og kunne slipe ned tennene.

For ikke å snakke om den høye og ubehagelige lyder det forårsaker, som kan være til stor irritasjon for din sengepartner.

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til at du sover dårlig

Kan komme av stress

– Ofte er det musklene som jobber også om natten. Man er ikke bevisst på at det gjøres, og noen kan faktisk gnisse så høyt at partneren våkner, sierInger-Lise Mathiesen - tannlege ved Colosseum tannklinikk på Majorstua, til KK.no.

Å gnisse tenner er som regel noe som skjer når du sover, men for noen kan dette også gjøres ubevisst i våken tilstand – særlig i stressende situasjoner.

ANSPENT: Tanngnissingen kan føre til anspente kjevemuskler og hodepine når du våkner på morgenen. Foto: Scanpix/NTB
ANSPENT: Tanngnissingen kan føre til anspente kjevemuskler og hodepine når du våkner på morgenen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Hva som er årsaken til denne tanngnissingen er det derimot ikke alltid like lett å svare på. For noen kan det være snakk om over- og underkjeven skaper et unormalt bitt, men det er ikke alltid en fysisk årsak til at kjeven din jobber så hardt på nattestid. 

I mange tilfeller kan dette henge tett sammen med psykologiske faktorer som stress, angst, aggresjon og bekymringer.

– Stress er ofte en underliggende faktor, og noen har faktisk blitt bedre bare av å skifte jobb, forteller hun.

Spør tannlegen om råd

Å skjære tennene mot hverandre kan som sagt føre til skader på tennene, og gjøre dem ømfintlige og følsomme, men det er ikke den eneste konsekvensen.

Kjevemuskulaturen vil også bli anspent og noen ganger smertefull, som igjen kan føre med seg stiv nakke og problemer med hodepine. Noen kan også oppleve å få klikkelyder fra kjeveleddet. Skjærer du tenner bør du altså ikke ignorere problemet.

LES OGSÅ: Dette kan lindre hodepinen

BE OM HJELP: Mistenker du at du gnisser tenner om natten kan det være lurt å ta opp problemet med din tannlege. Foto: Scanpix/NTB
BE OM HJELP: Mistenker du at du gnisser tenner om natten kan det være lurt å ta opp problemet med din tannlege. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Tennene kan bli ganske slitt, så det er fint å få behandling tidlig. Mange kan ha hjelp av en skinne i en eller annen form for å bryte mønsteret, forteller tannlegen.

En munnbeskytter, eller en såkalt bittskinne, vil også kunne beskytte tennene dine for videre slitasje. Men dersom gnissingen skyldes psykologiske faktorer så vil også ulike avspenningsøvelser kunne hjelpe. Uansett er det lurt å ta opp problemet med din tannlege.

– Vær forsiktig med å utføre store «oppbygginger» av tannsettet med dyr behandling. Det kan i noen tilfeller være riktig, men forhør deg gjerne med noen andre og få en «second opinion» hvis kostnadene virker høye, anbefaler Matihiesen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer