Helse & Livsstil

Gode råd for trøtte tryner

Er Jon Blund en sjelden gjest? Slik får du bedre nattesøvn.

Gode råd for trøtte tryner
Publisert
Sist oppdatert
Sliter du med å få sove? Mennesker kan rammes av ulike typer søvnproblemer, alt fra tidvise vansker med å falle i søvn til full insomnia. Her er ti eksperttips som legger et bedre grunnlag for sunn søvn.
 • Les også om søvnforstyrrelser hos Wikipedia
 • 1. Skriv ned tanker som kverner i hodet en halvtime før leggetid.2. Sov nok til å føle deg uthvilt, men ikke mer. Stå opp til samme tid hver dag.3. Få mye frisk luft og litt mosjon hver dag, men ikke tren rett før du skal sove.4. Unngå kaffe, te og cola i fire timer før sengetid. Drikk heller kamillete som virker beroligende. Prøv også å massere punktet mellom øyebrynene i 5–10 minutter.5. Ikke gå sulten til sengs. Spis kvelds og skap din egen roe-ned-stund. Ikke bruk datamaskin eller tv denne tiden.6. Ikke bruk alkohol som sovemiddel.7. Sørg for mørke, ro og passe temperatur i soverommet. Unngå sterke farger på soverommet og hold det ryddig. Rot i rommet kan skape rot i hodet.8. Unngå regelmessig bruk av sovemidler. Bruk heller innsovingskassett, sov-i-ro og det gamle trikset med å telle sauer. Gå gjennom kroppen fra tærne til hodet. Kjenn at du har kontakt med deg selv og at kroppen er tung, tung, avslappet, avslappet...9. Gå ut av sengen og gjør noe annet en stund hvis du ikke får sove.10. Ikke ta med deg problemer til sengs.(Kilder: Akupunktør Ole Jørgen Frydenlund ved Balderklinikken, helsenytt.no og Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer