Helse & Livsstil

Gode råd mot forkjølelsessår

Au på leppa? Forkjølesesseongen bringer ofte med seg smertefulle forkjølelsessår. Slik takler du dem.

FÅR TILFØRT MAT GJENNOM NESEN: Det er ikke grenser for hva folk er villig til å gjøre for å gå ned i vekt. Blant annet er det enkelte kommende bruder som får tilført flytende føde gjennom nesen i tiden opp mot bryllupet, for å gå ned i vekt. Foto: All Over Press
FÅR TILFØRT MAT GJENNOM NESEN: Det er ikke grenser for hva folk er villig til å gjøre for å gå ned i vekt. Blant annet er det enkelte kommende bruder som får tilført flytende føde gjennom nesen i tiden opp mot bryllupet, for å gå ned i vekt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det vi kaller forkjølelsessår, forårsakes av et herpesvirus, herpes simplex I. Sårene kan dukke opp ved forkjølelse, eller andre ganger når immunforsvaret er redusert. Mange smittes av herpes simplex I allerede ved fødselen, men får aldri utbrudd. Det antas at de fleste av oss bærer dette viruset. De fleste merker at et utrbrudd er i anmarsj ved at prikker og klør i huden. Huden kan også bli rød.

Unngå seksuell kontakt når du har munnsår av denne typen. Selv om det vanligvis er herpes simplex II som kalles kjønnsherpes, kan også herpes simplex I smitte over til partnerens kjønnsorganer og gi akkurat de samme plagene som type II-viruset.

For å forebygge forkjølelsessår, er det viktig å styrke immunforsvaret gjennom sunt kosthold og lite stress. Skulle du likevel få sår, er dette gode råd som hjelper:

  • La skorpen sitte på til den løsner av seg selv. Slik unngår du bakterieinfeksjon og smittespredning.

  • Unngå å ta på såret og unngå kyssing og munnsex under utbrudd. Vask hendene ofte.

  • Bruk høy solfaktor på leppene ved soling.

  • Reseptpliktige antiviruskremer kan forkorte utbrudd hvis de påføres raskt ved første tegn til utbrudd.
  • Et reseptfritt alternativ er Prolip Herstat salve som bl.a. inneholder propolis.
  • Compeed produserer et munnsårplaster som lindrer, beskytter og heler munnsår slik at såret gror litt fortere (ca 2 dager raskere). Hindrer smitte. Plasteret er gjennomsiktig.

  • (Kilder: Helsenytt, Wikipedia og Apotek1)

    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer