Helse & Livsstil

Godlukt skjerper hjernen

Litt treig i topplokket? Lukt på en rose.

Godlukt skjerper hjernen
Publisert
Sist oppdatert
Om Albert Einstein var storforbruker av parfyme vites ikke, men ifølge en tysk undersøkelse er godlukt snarveien til hjernekraft.

Nevrologer ved universitetet i Lübeck fikk 74 frivillige til å spille «Memory», en kortlek der man skal finne to like kort ved å snu ett av gangen. Mens spillet pågikk ble noen av deltakerne utsatt for duften av roser.

Deretter måtte alle legge seg til å sove i en MRI-maskin, hvor hjerneaktiviteten ders ble målt. Under søvnen ble deltakerne igjen omgitt av roseduft.

Dagen etterpå ble de bedt om å gjenfortelle hvilke kortpar de hadde funnet fram til under «Memory»-spillet.

De som ble utsatt for roseduft husket 97,2 prosent av kortene sine. De som ikke hadde fått en duft av roser husket bare 86 prosent av kortene sine.

Forskerne mener resultatene viser at dufter kan aktivere hukommelsen vår, og at vi kan forbedre vår evne til læring om vi bruker dufter bevisst.

I tillegg mener forskerne at søvn er viktig i læringsprosessen, og at vi uten å være klar over det pugger ting mens vi sover.


LES OGSÅ:
 • Hold hjernen i form
 • Spis deg skjønn, smart og sunn
 • Shakespeare kan vekke hjernen din
 • Femina.no: Sov deg smart • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer