Nå er det gjort klart hva det er som gjør at sjokolade er godt for hjertet. Foto: All Over Press
Nå er det gjort klart hva det er som gjør at sjokolade er godt for hjertet. Foto: All Over Press Vis mer

Helse

Godteriet som senker blodtrykket

Så du kan spise det med god samvittighet.

Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen ting som er så godt som å kose seg med en sjokolade, og selv om det ikke er alle du kan spise med like god samvittighet, er det likevel en type du kan spise. Nemlig mørk sjokolade.

Kakao er kjent for at det skal være beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Årsaken til at det gjør godt for hjertet kom frem nylig i en undersøkelse gjort i Sverige.

En gruppe på 16 personer skulle være med å teste effektene sjokolade har, og de slukte hver sin mørke sjokolade for å se hvordan det påvirket kroppen. Rask tid etter kunne legene se at kroppen hemmet et enzym i kroppen som er kjent for å øke blodtrykket.

Les også: Redd for å gå på vekten?

Hemmer enzymer som fører til økt blodtrykk

Forskerne samlet 16 sunne deltakere som skulle stille opp i studien. Ingen av de brukte tobakk av noen form og de hadde heller ikke lov til å bruke medikamenter i to uker før studien skulle utføres.

I de to siste dagene kunne de heller ikke spise sjokolade eller andre matvarer som inneholdt lignende ingredienser, inkludert te, kaffe, vin eller enkelte frukter og bær som også har noen av de samme effektene.

- Vi har tidligere fått bevist at grønn te hemmer enzymene ACE som blant annet styrer kroppsvæsken i kroppen, og kan bidra til å øke blodtrykket. Nå ville vi studere effekten av kakao siden substansene catechin og procyanidin er nært beslektet, sier Ingrid Persson til Aftonbladet.

Les også: Dette må du vite om pupper

18 prosent mindre enzymer

Blant deltakerne var det totalt seks kvinner og ti menn mellom 20 og 45 år. De spiste 75 gram med sukkerfri sjokolade med omtrent 72 prosent kakao. For å finne ut av hva som skjedde med ACE enzymene ble det foretatt blodprøver før sjokoladespisingen, en halvtime etter, en time etter og tre timer etter.

Resultatene kunne vise at sjokoladen hadde en stor effekt på ACE anzymene. I blodprøvene som ble tatt tre timer etter deltakerne hadde spist sjokolade kunne vise at nivået av enzymene var 18 prosent mindre enn før.

Dette kan sammenlignes med ACE medisiner som er et av de mest brukte medisinene mot høyt blodtrykk.

Les også: Fått munnsår du også?

Forandring av livsstil kan senke blodtrykket

Til tross for at Persson er forsker innen medikamenter er ikke formålet å utvikle en ny medisin som skal hjelpe mot høyt blodtrykk, men de setter fokus på livsstil.

- Fundene våre indikerer at en forandring i livsstil kan gjøre mye. Med ulike matvarer som inneholder store doser med catechin og procyanidin som hindrer hjerte- og karsykdommer kan også gjøre mye, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer