Kosthold

Godteriforbud hjelper tykke barn

Forbudt mot søtsaker i skolen hjelper i kampen mot overvekt blant barn, viser en svensk studie.

Godteriforbud hjelper tykke barn
Publisert
Sist oppdatert
Sunnere skolemat og forbud mot kaker, brus og søtsaker hjelper til med å redusere antallet overvektige barn, viser en studie utført ved Karolinska Insitutet i Sverige. Etter fire år hadde andelen overvektige barn mellom 6 og 10 år gått ned med 6 prosent i de skolene som satset på sunnere kost. Til sammenligning hadde skolene som ikke var med i forsøket, fått flere overvektige barn i samme periode.

- Dette viser at tiltak mot den økende barnefedmen kan gjennomføres med de ressursene skolen allerede har. Vi tolker også resultatene slik at tydelige regler på skolen kan hjelpe foreldrene med å sette grenser og innføre bedre kostholdsvaner i hjemmet, sier professor Claude Marcus, som ledet studien, i en pressemelding.

Mellom 15 og 20 prosent av svenske barn er overvektige. 10 skoler i Stockholm deltok i undersøkelsen. Etter fire år hadde andelen overvektige barn sunket fra 22 til 16 prosent i deltakerskolene, mens andelen hadde økt fra 18 til 21 i kontrollskolene.

Også i Norge drøftes det stadig tiltak for å gjøre skolebarn sunnere. Foreldre kan blant annet melde barna sine inn i skolefruktordningen, slik at de får en frisk frukt eller grønnsak hver dag.

 • Ekstern lenke: Skolefruktordningen

  I Oppskrift for et sunnere kosthold, Regjeringens handlingsplan for å fremme sunnere kosthold blant nordmenn, er bedret kosthold blant barn og unge et av hovedsatsingsområdene. Styrking av ordningen med skolefrukt skolemelk er blant tiltakene.


  LES OGSÅ:
 • Runde mødre får runde barn
 • Valpefett forsvinner ikke
 • Advarer mot økning i barnefedme
 • Amming hjelper ikke mot fedme


 • Godteriforbud hjelper tykke barn
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer