Kosthold

Godteriforbud hjelper tykke barn

Forbudt mot søtsaker i skolen hjelper i kampen mot overvekt blant barn, viser en svensk studie.

Publisert
Sunnere skolemat og forbud mot kaker, brus og søtsaker hjelper til med å redusere antallet overvektige barn, viser en studie utført ved Karolinska Insitutet i Sverige. Etter fire år hadde andelen overvektige barn mellom 6 og 10 år gått ned med 6 prosent i de skolene som satset på sunnere kost. Til sammenligning hadde skolene som ikke var med i forsøket, fått flere overvektige barn i samme periode.

- Dette viser at tiltak mot den økende barnefedmen kan gjennomføres med de ressursene skolen allerede har. Vi tolker også resultatene slik at tydelige regler på skolen kan hjelpe foreldrene med å sette grenser og innføre bedre kostholdsvaner i hjemmet, sier professor Claude Marcus, som ledet studien, i en pressemelding.

Mellom 15 og 20 prosent av svenske barn er overvektige. 10 skoler i Stockholm deltok i undersøkelsen. Etter fire år hadde andelen overvektige barn sunket fra 22 til 16 prosent i deltakerskolene, mens andelen hadde økt fra 18 til 21 i kontrollskolene.

Også i Norge drøftes det stadig tiltak for å gjøre skolebarn sunnere. Foreldre kan blant annet melde barna sine inn i skolefruktordningen, slik at de får en frisk frukt eller grønnsak hver dag.

 • Ekstern lenke: Skolefruktordningen

  I Oppskrift for et sunnere kosthold, Regjeringens handlingsplan for å fremme sunnere kosthold blant nordmenn, er bedret kosthold blant barn og unge et av hovedsatsingsområdene. Styrking av ordningen med skolefrukt skolemelk er blant tiltakene.


  LES OGSÅ:
 • Runde mødre får runde barn
 • Valpefett forsvinner ikke
 • Advarer mot økning i barnefedme
 • Amming hjelper ikke mot fedme


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer