Smitte

Godteskålen kan gjøre deg syk

I disse sykdomstider gjør du ekstra lurt i å styre unna snopeskålen på jobb.

EN POTENSIELL SMITTEKILDE: Ingenting er som gratis godteri på jobb eller i butikken. Men er du riktig uheldig kan du bli syk av det. Foto: Tone Ruud Engen
EN POTENSIELL SMITTEKILDE: Ingenting er som gratis godteri på jobb eller i butikken. Men er du riktig uheldig kan du bli syk av det. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er høysesong for omgangssyke og influensa. Selv om folk flest takler disse sykdommene, kan det være greit å ta sine forholdsregler.

Men hvis vi kan unngå å bli syk, er det jo det aller beste.

Norovirus er som kjent meget smittsomt. Det fører ofte til utbrudd i institusjoner og steder hvor mennesker samles og bor tett, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det er derfor utbrudd på cruisebåter og hoteller ikke er uvanlig.

Siden viruset kan lett smitte fra person til person via uvaskede hender og overflater som dørhåndtak og vannkraner, er det fort gjort å bli syk.Og det gjør den fristende snopeskålen eller kakeboksen på jobb eller i butikken til en potensiell smittebombe. For selv om du vet hvor hendene dine har vært før de angriper snopeskålen, er det vanskelig å ha kontroll over de andre ...

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

Urenslige hender kan føre til smitte

– Er det ekstra lurt å holde seg unna slike snopeskåler nå på grunn av fare for smitte?

– Omgangssyke, som oftest skyldes norovirus, kan smitte via mat hvis noen som er syke og ikke har vasket hendene, tar på maten og andre spiser den rett etterpå, sier Tone Bruun, lege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, til KK.no.

Hun legger likevel til at de ikke tror i praksis at smitterisikoen er stor ved slike godteriskåler.

– Kan man bli influensasmittet via snopeskålen?

– For influensa er ikke dette noe å bekymre seg for da det hovedsakelig smitter via dråpesmitte, altså at man puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer som hoster eller nyser. Vi har ingen opplysninger om eller bevis på at andre sykdommer smitter via slike skåler. Det kan jo tenkes at enkelte infeksjoner kan smitte på denne måten, men risikoen er nok ikke stor, opplyser Bruun.

LES OGSÅ: Slipp den pepperkaken - nå!

Smittetid

Tiden fra opptak av influensaviruset i kroppen til sykdommen bryter ut er vanligvis to dager, men kan variere fra én til tre dager, ifølge FHI.

Hvor lenge man er smittsom kan variere noe, men en smittet person kan antageligvis videreføre sykdommen allerede dagen før symptomene viser seg, og kan være smitteførende i tre til fem dager. Man er smitteførende så lenge man har feber.

Når det gjelder norovirus er en smittet person mest smittsom mens hun/han har symptomer med oppkast og diaré, men man kan være smitteførende etter opphør av disse symptomene. De fleste skiller ut lite smittestoff etter 48 timer.

NAM NAM: Hvis du er redd for å bli smittet av omgangssyke nå, gjør du lurt i å styre unna snopeskåla på jobb eller i butikken. Foto: Colourbox
NAM NAM: Hvis du er redd for å bli smittet av omgangssyke nå, gjør du lurt i å styre unna snopeskåla på jobb eller i butikken. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer