Sjalusi

Googler du eksene hans?

Det kan være et tegn på usikkerhet og lav selvtillit.

SNOKE: Er du så nysgjerrig på hans ekskjærester at du googler dem, eller kanskje snoker på deres Facebookprofil? Pass på at ikke sjalusien tar overhånd. Foto: Iain Masterton / Alamy/All Over Press
SNOKE: Er du så nysgjerrig på hans ekskjærester at du googler dem, eller kanskje snoker på deres Facebookprofil? Pass på at ikke sjalusien tar overhånd. Foto: Iain Masterton / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du over 25 år er du omtrent garantert at enhver mann du forelsker deg i vil ha en ekskjæreste eller fire. Vi har jo alle en fortid.

Dette vet vi – alle som en. Likevel kan tanken på hans tidligere flammer gjøre deg nysgjerrig og sjalu. Ja, kanskje til og med litt besatt.

Kanskje googler du dem, snoker på deres Facebookprofil og stiller kjæresten din hundre spørsmål – uten at du blir helt ferdig med det. Men er dette egentlig så sunt? 

LES OGSÅ: Slik takler du eksen hans

Sammenligner deg med eksen

– Det å være nysgjerrig på partners tidligere kjærester eller elskere er ganske så vanlig og helt naturlig vil jeg si. Så er det hvor langt man drar nysgjerrigheten man kan stille spørsmålstegn ved, sier sexologisk rådgiver Siril Jensen til KK.no.

– Ofte handler det om selvtillit, at man er redd man ikke er bra nok eller god nok, og da er det lett å sammenligne seg med ekser. Dersom partner har hatt et langvarig forhold, der det er innarbeidet et godt svigerforhold eller vennekrets, er det ikke alltid så enkelt å «erstatte» eksens plass på den sosiale arena. 

LAV SELVTILLIT: Ofte handler det om selvtillit, at man er redd man ikke er bra nok eller god nok og derfor sammenligner seg selv med eksene hans. Foto: Ariwasabi / Alamy/All Over Press
LAV SELVTILLIT: Ofte handler det om selvtillit, at man er redd man ikke er bra nok eller god nok og derfor sammenligner seg selv med eksene hans. Foto: Ariwasabi / Alamy/All Over Press Vis mer

En annen ting er det seksuelle, det er lett å få tanker om sin kjære i senga med sine ekser, og man blir nysgjerrig på om man er annerledes, bedre eller dårligere i senga. Man sammenligner rett og slett, noe Jensen mener kan være veldig destruktivt. 

– Det å sammenligne sex er vanskelig, siden man har ulike preferanser med seg i et forhold kan man få et helt annet sexliv enn tidligere. Uten at det nødvendigvis er bedre eller dårligere. 

LES OGSÅ: Kikker kjæresten på andre damer?

Handler om bekreftelse

Når man går inn i et parforhold og man er forelsket er man vanligvis ekstremt lykkelig.

Og ifølge sexolog Ulla Aasland kan en av grunnene til dette være utskillelsen av dopamin og oxytocin i kroppen, som kan bidra til at vårt begjær mot partneren kan oppleves som ekstremt sterkt.

– Ved utskillelse av dopamin trer altså lykkefølelse inn, samtidig med dette vil også følelsene av forventning og håp tre sterkt frem. Oxytocin er en annen faktor som spiller inn her, da oxytocin gjør at vi danner bånd og føler oss knyttet til partner. Og vi kan føle at partner er en fantastisk person, kun ment for en selv, sier hun til KK.no.

Hun tror at man ofte derfor ønsker å vite om en eks-partner for å få en form for bekreftelse på at de «fantastiske» egenskapene kjæresten din har, ikke passet sammen med eksen. Og at du derfor passer bedre sammen med han.

LYKKERUS: Ved forelskelse skiller kroppen ut hormoner som gjør at vi knytter bånd, og føler et sterkt begjær. Og du vil gjerne tro at han passer bedre sammen med deg enn med hans ekser. Foto: Mood Board/REX/All Over Press
LYKKERUS: Ved forelskelse skiller kroppen ut hormoner som gjør at vi knytter bånd, og føler et sterkt begjær. Og du vil gjerne tro at han passer bedre sammen med deg enn med hans ekser. Foto: Mood Board/REX/All Over Press Vis mer

– Det å spørre om tidligere kjærester kan også medføre at man får noen svar man kanskje ikke regnet med. Får man tilbakemeldinger på at en eks hadde mange positive egenskaper og kvaliteter, kan dette medføre usikkerhet og sjalusi, om man sammenligner seg. 

Aasland mener derfor det kan være lurt å holde seg unna spørsmål om eksen dersom dette er noe man vet kan såre eller være med på å skape usikkerhet.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Usikkerhet kan føre til sjalusi

Dersom partneren din hele tiden må forklare og forsvare seg i forhold til tidligere kjærester, blir det raskt slitsomt for han, og han kan føle seg fanget og overvåket. Dette mener Siril Jensen er et dårlig utgangspunkt for et godt forhold.

– Denne usikkerheten, eller lave selvtilliten, kan raskt utvikle seg til sjalusi. Sjalusi i en viss grad er helt normalt og kan oppfattes som ganske så søtt. Men dersom sjalusien blir så altomfattende at den styrer forholdet og gjør deg mistroisk, går det over en grense der det vil være skadelig for forholdet, sier hun. 

– Det å for eksempel snoke i partners private saker fra tidligere forhold (brev, dikt, gaver) er heller ikke veldig heldig. Dersom de ikke klarer å ro det i land på egenhånd vil jeg anbefale at de oppsøker profesjonell hjelp, så de kan få irrasjonelle tanker og følelser vekk og heller fokusere på det gode. 

SJALUSI: Ikke la sjalusien bli så altomfattende at det ødelegger for forholdet. Men dersom fortiden hans likevel plager deg bør du ikke holde følelsene dine inne, men heller være ærlig med han. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press
SJALUSI: Ikke la sjalusien bli så altomfattende at det ødelegger for forholdet. Men dersom fortiden hans likevel plager deg bør du ikke holde følelsene dine inne, men heller være ærlig med han. Foto: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press Vis mer

Vær ærlig om hva du føler

Holder du følelsene dine for deg selv kan det være svært ødeleggende både for din egen del og for forholdet. Jensen mener derfor det er viktig at man snakker med partneren sin om dette.

– Dersom man ikke klarer å la fortiden være, bør man være ærlig å si ifra til sin partner. Ofte vil man oppleve at partner også føler på de samme tingene overfor sin partner - som også ofte har ekser. Det å snakke om dette, kan gjøre at man blir beroliget og slår seg til ro med at man har en bagasje med seg, forklarer hun.

– Samtidig kan det også være greit å si litt om eksene; hva fungerte og hvorfor ble det slutt. Men det å gå i dybden på hvordan sexen var fører sjeldent noe godt med seg. Det som blir viktig er at man viser hvor forelsket man er i hverandre, berolige hverandre til å skjønne at nå er det deg jeg vil ha i livet mitt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer