HORMONSJEKK-APP: Denne appen er gratis og kan lastes både for iPhone og Android-mobiler. Med appen kan forbrukere enkelt skanne strekkoden på kosmetikk og finne ut om produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer – som en dansk studie nå viser at kan være skadelige for ufødte barn.  Foto: Tone Ra Pedersen/KK.no
HORMONSJEKK-APP: Denne appen er gratis og kan lastes både for iPhone og Android-mobiler. Med appen kan forbrukere enkelt skanne strekkoden på kosmetikk og finne ut om produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer – som en dansk studie nå viser at kan være skadelige for ufødte barn. Foto: Tone Ra Pedersen/KK.no Vis mer

Gravid

Gravid? Da bør du skaffe deg denne appen!

Dansk rapport gjør at Forbrukerrådet advarer gravide mot bruk av sminke- og hudpleieprodukter med hormonforstyrrende stoffer.

Publisert
Forbrukerrådet har lansert appen «Hormonsjekk» for smarttelefoner.

Med appen kan forbrukere enkelt skanne strekkoden på kosmetikk og finne ut om produktet inneholder hormonforstyrrende stoffer – som er kjent for å kunne være helseskadelige.

Siden lanseringen har appen, som er gratis og blant annet tilgjengelig i App Store, vært en gigantsuksess, og er blant de mest nedlastede gratisappene i Norge. Nå er også android-versjonen klar med ny
funksjonalitet, skriver Forbrukerrådet på Forbrukerportalen.no (ekstern lenke).

Blant årsakene til at appen relanseres er at en ny dansk studie har vist at hormonforstyrrende kjemikalier kan være svært skadelige – og da særlig for gravide.

LES OGSÅ: Hva er parabener, og bør du holde deg unna?

VÆR FORSIKTIG UNDER GRAVIDITET:Fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser.Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse.
VÆR FORSIKTIG UNDER GRAVIDITET:Fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser.Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse. Vis mer

Advarer gravide

Ifølge Forbrukerrådet viser studien at gravide får i seg en cocktail av ulike hormonforstyrrende kjemikalier gjennom sminke – og hudpleieprodukter, og nå advarer de gravide mot bruk av slike produkter.

- Vi vil råde gravide til å unngå kroppspleieprodukter og kosmetikk med hormonforstyrrende stoffer, og vi vil også fraråde at man bruker produkter som inneholder slike stoffer på barn, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til Forbrukerportalen.

Advarselen kommer altså som følge av rapporten fra Miljøministeriet i Danmark, som blant annet konkluderer med at robuste data dokumenterer at stoffene propylparaben og butylparaben (som ofte finnes i kroppsleieprodukter og kosmetikk) gir hormonforstyrrende, såkalt østrogene effekter.

Rapporten peker også på at fostertilværelsen og barndommen er de mest følsomme periodene i menneskelivet fordi kroppens organer da gjennomgår svært viktige utviklingsfaser. Når organene utvikles, er det avgjørende at de hormonelle systemene i kroppen er i balanse.


LES OGSÅ: God tannhelse er viktig når du er gravid

Vil ha strengere regler

Som følge av rapporten råder danske myndigheter gravide til å unngå hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk. Ifølge Forbrukerrådet bør også produkter her til lands reguleres strengere.

Danmark har lenge hatt et forbud mot både propylparaben og butylparaben i produkter rettet mot barn under tre år.

- Norske barn og gravide fortjener et like godt vern som danske. Barns helse kan vi ikke gamble med, her må «føre var»- prinsippet legges til grunn og en strengere regulering på plass, sier Instefjord:

- Forbrukerrådet er skuffet over at kosmetikkindustrien ikke tar hormonforstyrrende stoffer mer på alvor. I Danmark er mange aktører nå i ferd med å fase ut stoffene fra sine produkter.

LES OGSÅ: Dette bør du spise når du er gravid

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer