KK.NO: De siste årene har vi fått en rekke yoghurtprodukter på markedet som lover mindre sukker og fett – noen lover også å være helt sukkerfrie, eller med null prosent fett.
Dette høres jo svært lovende ut, men spørsmålet er hva sukkeret og fettet egentlig er byttet ut med?
Og er det virkelig sunnere?
LES OGSÅ: Velger du riktig yoghurt?
Kunstig søtning er ikke farlig
En lettyoghurt skal fortsatt smake som en yoghurt, derfor er det naturlig at produktet må tilsettes noen ingredienser som kan erstatte sukker og fett. Her brukes det ofte ulike fyllstoffer for å gi riktig konsistens, og kunstig søtning for å gi den gode smaken.
– Mange av de sukkerfrie yoghurtene inneholder kunstig søtning i stedet, og det er ikke skadelig i de mengdene vi spiser. Det er for det første lovlig å tilsette kunstig søtning i mat, og det er ingen som kan si at det er farlig, sier klinisk ernæringsfysiolog i BraMat.no, Cathrine Borchsenius til KK.no.
LES OGSÅ: Derfor bør du begrense inntaket av sukkerfri saft

Kunstig søtning er et tilsetningsstoff og er derfor veldig gjennomregulert i EU og Norge. Og som vi har skrevet om tidligere har myndighetene også veldig fokus på risikovurdering, og det skal ikke være farlig å få i seg store mengder av disse søtningsproduktene.
Helsedirektoratet advarer mot at man gir yoghurt med kunstig søtning til barn, men vi voksne kan likevel ha godt av å velge disse produktene.
– For mange mennesker er det et bedre valg å gå for disse sukkerfrie variantene. Det er selvfølgelig en smaksak, men dersom man ønsker å gå ned i vekt, eller du får i deg mye sukker gjennom kostholdet ditt, så er det lurt å heller gå for de sukkerfrie yoghurtene.
LES OGSÅ: Bytt ut smøret med avokado
Fiber for konsistens
Julianne Lyngstad er ernæringsfysiolog med mastergrad i samfunnsernæring, og har mye kunnskap om FODMAP-dietten og hvordan maten vi spiser kan virke på sensitive mager.
– Yoghurter uten fett og sukker blir ofte tilsatt fiber for at yoghurten skal ha bedre smak og sødme, og den tjukke og gode konsistensen. Dette fiberet er ofte i form av inulin eller oligofruktose, sier hun til KK.no.
Fiber er viktig for kroppen vår, og et tilstrekkelig fiberinntak kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er altså god mat for de aller fleste, men det kan skape trøbbel for de som sliter litt med magen fra før.

– Oligofruktose og inulin absorberes ikke godt i tynntarmen, og passerer derfor videre til tykktarmen hvor tykktarmsbakteriene bidrar til økt gassproduksjon, spesielt hos mennesker som sliter med sensitiv mage og irritabel tarm.
– Ved stort inntak kan derfor resultatet bli oppblåsthet, trang til å slippe luft og forstyrrelser i fordøyelsen hos disse menneskene. Inulin og oligofruktose går under definisjonen FODMAPs.
Også søtstoff kan gi luft
Det er likevel ikke bare fiberet som kan skape trøbbel. En rekke av de kunstige søtningene kan også gi lignende problemer.
– Yoghurter som er søtet med sukkeralkoholer, som blant annet sorbitol og maltitiol, vil også kunne gi luft i magen hos mange, forteller Lyngstad og legger til:
– Men søtstoffene som er tilsatt i for eksempel Yoplait Double 0% er ikke listet som søtstoff som kan skape trøbbel, i hvert fall ikke i lik grad som de søtstoffene som går under defininsjonen FODMAPs.
LES OGSÅ: Derfor får du vondt i magen av sukkerfritt snop

Vi har sett på tre ulike fett/sukkerfrie yoghurter for å finne ut hva sukkeret og fettet er erstattet med.
Yoplait Double 0%
Denne er altså ikke tilsatt sukker, og inneholder ikke fett. Den er derimot tilsatt fiber for konsistens, mens sødmen og smaken kommer fra pasjonsfrukt fra puré, samt søtstoffene acesulfam K og sukralose.
Skyr
Skyr blåbær er fettfri og uten tilsatt sukker. Her er det brukt det kjente søtstoffet aspartam, som også er vanlig i lettbrus, og søtstoffet acesulfam K. Skyr har også et høyt innhold av proteiner og inneholder en fenylalaninkilde. (Fenylalanin er en av de essensielle aminosyrene som må tilføres kroppen gjennom maten.)
Yoginos
Denne yoghurten fra Ehrmann har bare 0,1 prosent fett, men inneholder derimot sukker, i tillegg til modifisert maisstivelse for å gjøre konsistensen tykkere.