Helse & Livsstil

Grill deg glad og lett

Glem den svidde pølsa. Her er de sunne godsakene på grillen.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Grillkos trenger ikke være feite svidde pølser og svartbrent bacon.

 • 15 veier til en lett sommer
 • Dette bør du spise

 • Her er en rekke oppskrifter på enkel, lett og lekker utemat. De alle fleste oppskriftene kan kombineres.
  Det er bare å fyre opp grillen og samle vennene. Ha en strålende sommer!

  Grillspyd

  Bare fantasien setter grenser for hva du kan tre på spydene. Bare husk å la dem ligge en halvtime i vann før du bruker dem om de er laget av tre, slik at de ikke tar fyr.
  Biter av kyllingfilet, reker eller magert kjøtt er nydelig å grille. De aller fleste grønnsaker kan grilles, og endel frukt også.
  Bruk de råvarene du har lyst på, pensle dem i olivenolje, teriyakisaus eller en lett marinade. La spydet ligge på grillen til kjøttet er gjennomstekt og grønnsakene litt svidd i kantene.

  Marinert kylling

  Denne marinaden holder til fire kyllingbryst: To spiseskjeer med klar honning, en og en halv spiseskje soyasaus, saften og litt revet skall fra en lime og to fedd presset hvitløk. Hell blandingen i en plastpose og legg kyllingen oppi. Knyt posen, og vend og klem litt på den slik at marinaden fordeler seg på kjøttet. La det ligge natten over i kjøleskapet, og sleng det på grillen. Du kan kutte kyllingkjøttet i biter først, om du ønsker det.

  Sunt fordi: Kylling har hvitt kjøtt, som er den magreste kjøttypen fra husdyr. Det er også det kjøttet i denne kategorien som gir den høyeste andelen umettede fettsyrer.

 • Flere lette kyllingoppskrifter
 • Enda mer kyllinggodt

 • Breiflabb-kebab

  Kjøttet i breiflabben er kompakt, så det egner seg godt til grilling. Kutt det i biter og tre det på et spyd, sammen med biter av moden mango. Sprinkle litt olje over, og saften av en lime. Grill, nyt.

  Sunt fordi: Fisk inneholder rikelig av de gode fettstoffene, omega 3 og vitamin D. I tillegg får vi B-vitaminer, kalsium, jern, fosfor, selen og jod. Det er kun to nærigsstoffer vi ikke får fra fisken; vitamin C og karbohydrater.

  Grillet laks

  Legg en hel filet på folie. Skvis saften av en halv sitron over, del den andre halvdelen i skiver og legg den over fisken. Pakk folien godt rundt det hele og legg det i kjøleskapet til neste dag. Legg fisken, fortsatt i folien, på grillen i cirka ti minutter. Naturell yoghurt, salat og ristet (grillet) brød er godt til.

  Sopp med hvitløk

  Du kan bruke mange typer spiselig sopp, men med sjampinjong går det i alle fall ikke galt. Ta et stort flak grillfolie og spray det med stekefett. Legg skivet sopp i folien, sammen med et fedd presset hvitløk, salt og pepper. Pakk det sammen og legg det på grillen i 20 minutter. Godt på grillet brød.

  Sunt fordi: Sopp er gir oss viktige mineraler, proteiner og fiber, og den inneholder forvinnende lite fett og karbohydrater.

  Grillet asparges

  Dette er kjempegodt. Ta en bunt grønn asparges og kutt av de tykke endene. Hell over litt olivenolje, og dryss over med nykvernet salt og pepper. Legg det på grillen i 2-3 minutter. Garantert en suksess!

  Sunt fordi: Asparges er svært kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor, samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har større næringsverdi enn hvit, og grønnsaken virker dessuten vanndrivende.

  Marinerte auberginer

  Del auberginen på langs i skiver som er maks en halv centimeter tykke. Marinér skivene i en time i en blanding av olivenolje, litt balsamicoeddik, saften av en sitron og hakkede ferske urter. Legg så skivene på grillen og la dem godgjøre seg til de er sprø utenpå og myke inni. Ta gjerne på litt fetaost når det serveres. Nam-nam.

  Sunt fordi: Auberginer er proppet med antioksidanter, i tillegg til at den også inneholder jern, sink, selen og kopper.

  Bakte poteter

  Dette er den aller enkleste grillmaten. Pakk godt vaskede poteter i aluminiumsfolie, og legg dem direkte på det varme kullet i grillen. La dem ligge i en time (litt lenger om de er veldig store) mens du gjør klar den andre maten. Da skal de være fine og møre. Potetene tar ikke skade om de må ligge enda lenger på kullet.

  Sunt fordi: Poteten er svært rik på stivelse og proteiner. Den inneholder mye vitamin C, en god del B-vitaminer, kalium, jern og fiber og en del spormetaller. I tillegg inneholder den svært lite fett.

  Grillede nypoteter

  Kok nypoteter med skallet på til de såvidt er møre. Sil vannet godt av, hell på en dæsj olivenolje, krydre med hvitløk, salt, pepper og rosmarin, om du har. Flatpakk det i folie og legg det på grillen. Snu pakken av og til. Potetene skal være klare etter 10-15 minutter. Servér.

  Ved siden av grillmaten

  Styr unna den ferdige potetsalaten du finner i butikken, den er full av fett. Lag salaten selv, med ferske grønnsaker og en lett dressing.
  Salat av lettkokte poteter i terninger (gjerne nypoteter), med litt olivenolje, vårløk og ferske urter er supergodt. Du kan også koke naturris og slenge oppi litt sopp og ananas, eller det som måtte friste. Ferskt grovt brød er også et naturlig følge til grillmaten.

 • Bli en mett og glad veggis
 • Kvinner lever grønnere

 • Til dessert

  Lag en bolle med fersk frukt blandet med en lett yoghurt. Nesten alle liker dette.
  Mens grillen kjølner av kan du pakke bananer (med skallet på) i folie og legge dem på det lune kullet. Etter en stund har du en herlig søt dessert av nesten smeltede bananer.
  Du kan også pakke skivet fersken eller nektariner i folie og svakgrille dem. Nydelig med en lett yoghurt til.

  Sunt fordi: Frukt er en viktig kilde til vitamin C og antioksidanter. I tillegg er frukt en svært god fiberkilde; spiser du nok frukt kan du styre unna store mengder grove brødvarer om du ikke er så glad i det.

 • Drikk frukt


 • MER SOMMERGODT:
 • Supre sommer-smoothies
 • Deilig sommermat fra havet
 • Grillet andebryst
 • Burger med epletzaziki
 • KK-redaktørens sommertips + 10 hotte retter

 • Grillede reker er god sommermat.
  Grillede reker er god sommermat. Vis mer
  Kylling er noe av det sunneste kjøttet du kan spise.
  Kylling er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Vis mer
  Breiflabben er fast i fisken og kan fint spiddes over grillen.
  Breiflabben er fast i fisken og kan fint spiddes over grillen. Vis mer
  Det er vanskelig å gjøre noe galt med soppen.
  Det er vanskelig å gjøre noe galt med soppen. Vis mer
  Grillet asparges er nydelig.
  Grillet asparges er nydelig. Vis mer
  Foliestekt aubergin er verdt å prøve.
  Foliestekt aubergin er verdt å prøve. Vis mer
  Bakt potet. Veldig enkelt og veldig godt.
  Bakt potet. Veldig enkelt og veldig godt. Vis mer
  Lag salaten selv framfor å kjøpe fett og ferdig tilbehør i butikken.
  Lag salaten selv framfor å kjøpe fett og ferdig tilbehør i butikken. Vis mer
  Grillet fersken i skiver med en lett yoghurt til er super dessert.
  Grillet fersken i skiver med en lett yoghurt til er super dessert. Vis mer
  Frukt er en svært god fiberkilde. Foto: All Over PressAll Over Press
  Frukt er en svært god fiberkilde. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer