FRUKT PÅ GRILLEN: Frukt, som vannmelon, på grillen er supergodt, enkelt og sunt. Foto: www.frukt.no
FRUKT PÅ GRILLEN: Frukt, som vannmelon, på grillen er supergodt, enkelt og sunt. Foto: www.frukt.no Vis mer

Grillmat

Grillmaten du bare må prøve

Fantastisk godt, enkelt og sunt!

Ingenting er som å lage middagen på grillen på varme dager, og for noen har kanskje grillsesongen allerede startet. Men hvis du tror at grilling bare er biff og grillpølser så tar du grundig feil. Det meste kan nemlig grilles, til og med frukt.

Å bruke frukt som middagstilbehør kan kanskje høres pussig ut for noen. Særlig hvis du er av den typen som rynker på nesa av ananas på pizza. Men gir du dette et forsøk vil du garantert oppleve at det er fantastisk godt!

Og dersom det bare er ananasen i seg selv du ikke liker, så er det ingen fare, det finnes tross alt en hel verden av frukt der ute.

LES OGSÅ: Den fettfrie frukten du bør spise mer av

SAFTIG OG SØTT: Foliepakket jordbær- og rabarbrasalat blir raskt til en lekker dessert etter en liten tur på grillen. Server gjerne med iskrem. Foto: www.frukt.no
SAFTIG OG SØTT: Foliepakket jordbær- og rabarbrasalat blir raskt til en lekker dessert etter en liten tur på grillen. Server gjerne med iskrem. Foto: www.frukt.no Vis mer

Alt kan grilles

– Det er egentlig bare lysten, fantasien og det du har tilgjengelig som er begrensningene for hva du kan grille, sier matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no), Toril Gulbrandsen til KK.no.

Det er nemlig ikke noe frukt du ikke kan grille, så her er det nesten komplett umulig å gjøre noe feil. Det er likevel noen retningslinjer du bør følge for å gjøre det enklest mulig for deg, og for å få best resultat.

For det første bør du ikke ha for høy varme. Bruker du kullgrill kan det derfor være greit å vente til varmen er på hell, da er det perfekt temperatur for å grille frukt. Og mens store biter kan legges rett på grillen, bør mindre fruktbiter enten tres på grillspyd, eller pakkes i folie.

– Store, tykker skiver av ananas, mango eller vannmelon kan fint legges rett på grillristen. Men du bør gjerne pensle dem med en god olje først. Jeg synes valnøttolje er veldig godt å bruke, men også solsikkeolje er bra. Det er en smakssak. Men små fruktbiter er lurt å samle i en foliepakke, forklarer hun.

Også i foliepakkene kan du bruke litt olje. Eller du kan ha over litt honning dersom du ønsker ekstra søt og god smak.

LES OGSÅ: Her er den nye superfrukten

 Foto: (c) Lawton/SoFood/Corbis/All Over Press
Foto: (c) Lawton/SoFood/Corbis/All Over Press Vis mer

Grillet vannmelon med balsamico

– I fjor fikk vi helt dilla på å grille vannmelon. Og vi har en kjempegod oppskrift på grillet vannmelon med sesamfrø og balsamico som passer ypperlig til kjøtt. Men grillet vannmelon kan også være like godt som snacks til drinken, eller bare som ren dessert, forteller Gulbrandsen.

Ikke bare er vannmelonen proppfull av næringsstoffer, men den smaker også veldig godt. Når en saftig vannmelon grilles blir den nærmest som karamellisert, og får en unik sødme.

Og kanskje er det dette du bør servere sammen med spekematen på koldtbordet for å gjøre det litt ekstra spennende.

Men vær obs på at vannmelonen ikke ligger for lenge på grillen, da kan den nemlig falle sammen.

Ingredienser
½ stk vannmelon
2 ss sesamfrø
50 g fetaost
½ dl balsamicokrem eller etter smak
små blader fra sitronmelisse som pynt

Slik gjør du: Start med å skjære vannmelonen opp i cirka 1 cm. tykke skiver. Legg vannmelonskivene på grillen og la de ligge i fire til fem minutter på hver side, til de har fått tydelige grillriller. Pass på at de ikke ligger så lenge at fruktkjøttet faller sammen og blir grått. Anrett skivene på et serveringsfat og strø over smuler av fetaost og sesamfrø. Sprøyt over balsamicokrem til slutt.

Rum Glazed Griddled Pineapple Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press
Rum Glazed Griddled Pineapple Foto: REX/Woman's Weekly/All Over Press Vis mer

Varm og søt dessert

Det finnes utallige dessertmuligheter når det kommer til frukt, og de blir om mulig enda bedre på grillen. Og her kan du mikse sammen dine egne fruktfavoritter for å få de smakene du liker best. Oppskåret ananas, fersken, mango og jordbær varmet på grillen i en foliepakke gjør seg særlig godt sammen med en kule vaniljeis. Eller du kan prøve eplebåter i folie med kanel og sukker. Så enkelt kan det altså være å lage en god dessert som alle vil like.

Ifølge Gulbrandsen er grillede bananer en sommerfavoritt du absolutt bør prøve. Kombinert med nøtter og mørk sjokolade er det perfekt når du ønsker en mektig og god dessert.

– Bananene kan legges rett på grillen med skallet på. Alt du behøver å gjøre er å lage et langsgående snitt i skallet og stappe litt sjokoladebiter inni. Så lar du den ligge til bananen er varm og sjokoladen smeltet, og server med hakkede nøtter.

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: