Grillmat

Grilltabbene du bør unngå

- Mange er altfor utålmodige når de skal grille, sier eksperten.

GRILLTABBER: Det er ikke til å komme unna at det skjer en tabbe eller to iløpet av sommeren når grillmat står på menyen. Har du svidd fast kyllingen eller fyrt opp grillen for tidlig? Da er du ikke alene.  Foto: jdwfoto - Fotolia
GRILLTABBER: Det er ikke til å komme unna at det skjer en tabbe eller to iløpet av sommeren når grillmat står på menyen. Har du svidd fast kyllingen eller fyrt opp grillen for tidlig? Da er du ikke alene. Foto: jdwfoto - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle vært der: du har sittet foran grillen med vann i munnen i nesten et kvarter og ventet på at biffen skal bli ferdig. 

Og så når den endelig er klar, skjer det typiske – du oppdager til din store forskrekkelse at kjøttet som skulle være verdens saftigste er like tørt som en skosåle. 

Ønsker du å unngå flere grilltabber? Vi har spurt ekspertene om hva de mener man bør være oppmerksom på når grillmat står på menyen. 

LES OGSÅ: Supermaten du bør legge på grillen

Grillen blir ikke varm nok

Bjørn Tore Teigen, som er kjøttansvarlig hos Matprat.no og med på barbecue-landslaget, som er verdensmestere innen nettopp barbecue, forteller til KK.no at en vanlig tabbe er å legge mat på grillen før kullet har blitt ordentlig varmt. 

- Det er nok en god del som går i den klassiske kullgrill-fellen, hvor de blir veldig ivrig og ikke klarer å vente på at kullet skal bli ordentlig varmt. 

- Om man skal bruke grillkull så må man la tennvæsken trekke inn i kullet i fem til ti minutter før man tenner på – det er her mange gjør feil, de tenner på altfor tidlig og da brenner tennvæsken opp før den har rukket å trekke inn i kullet. 

Resultatet er at man bruker mye mer tennvæske enn nødvendig og man får ikke ordentlig fyr på grillen. 

- I tillegg til at maten ikke blir ordentlig stekt, vil den også få en vond bismak av tennvæske. Jeg tror det er veldig mange som sitter og tenker etter de har spist at de burde grillet maten nå som grillen faktisk er god og varm. 

- Så en vanlig feil er at man gjør grillen klar for sent - noe som egentlig er rart, for du trenger jo ikke passe på den, den ordner seg selv. Til syvende og siste handler en velykket grillmiddag om god planlegging, sier han. 

TENNER GRILLEN FOR TIDLIG: Mange lar ikke tennvæsken trekke ordentlig inn i kullet før de tenner på grillen. Dette gjør at den ikke tar ordentlig fyr og det tar lang tid før maten blir ferdig.  Foto: Bernd Jürgens - Fotolia
TENNER GRILLEN FOR TIDLIG: Mange lar ikke tennvæsken trekke ordentlig inn i kullet før de tenner på grillen. Dette gjør at den ikke tar ordentlig fyr og det tar lang tid før maten blir ferdig. Foto: Bernd Jürgens - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Grill langsomt og på lav temperatur 

Ikke bra å spise brent mat 

Er du en ekte nordmann har du helt sikkert brent en pølse eller to i løpet av din grillkarriere.

Og det er ikke verdens undergang, men ifølge Atle Wold, som er seksjonssjef i Mattilsynet, skal du være litt forsiktig med å spise mye brent mat over lengre tid. Det er nemlig ikke gunstig for helsen vår, da det inneholder stoffer som kan være skadelige.  

- I våre kostråd har vi pekt på at sterkt grillet mat ofte inneholder stoffer som ikke er så helsemessig gunstig. Et av disse er akrylamid, som oppstår i sterkt varmebehandlet mat – og særlig i produkter som inneholder mye stivelse. 

- Det generelle rådet er å unngå mye svartbrent mat, men her er det viktig å vite at varmebehandlingen ikke bør være svakere av den grunn, du må bare være forsiktig så maten ikke svir seg, sier han. 

LES OGSÅ: Grillmaten du bare må prøve

Ikke grill kjøtt med mye marinade 

En skulle tro at det kanskje er noen typer kjøtt eller fisk en burde være litt forsiktig med på grillen, men ifølge Teigen kan det meste grilles så lenge det gjøres på riktig vis. 

- Det er ikke noen typer kjøtt du trenger å bekymre deg for, men det som kan være litt komplisert er å grille et kjøttstykke som har mye marinade på seg. Marinader inneholder en del olje, og når den drypper ned på grillen tar det fyr og du mister mye av den gode smaken.

- Hvis du har kjøpt et stykke kjøtt med mye marinade anbefaler jeg deg å dra litt av med en pensel og putte det i en skål ved siden av. Når kjøttet er stekt kan du så pensle den resterende marinaden på før servering – på den måten går ikke den gode smaken tapt på grillkullet. 

Videre forteller han at hvorfor kylling har en tendens til å sette seg fast på risten. 

- Det som er med kylling er at det er veldig magert og det kan ofte sette seg litt fast på risten når du griller det – årsaken er at proteinet i kjøttet limer seg fast. 

- For å unngå dette bør du enten smøre risten, eventuelt selve kjøttet med litt olje, legge det på grillen og vente til det har fått en fin overflate før du flytter det. Enkelt og greit, sier han. 

MARINADE: Om kjøttet har mye marinade på seg anbefaler eksperten deg å ta litt av og heller ta det på igjen når kjøttet er ferdig stekt. På dne måten beholder du den gode smaken.  Foto: lapsha_maria - Fotolia
MARINADE: Om kjøttet har mye marinade på seg anbefaler eksperten deg å ta litt av og heller ta det på igjen når kjøttet er ferdig stekt. På dne måten beholder du den gode smaken. Foto: lapsha_maria - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Fisk, kjøtt eller kylling - hva bør du velge? 

Bedre å grille store stykker enn små

Er det noe de fleste av oss er glad i, så er det et stort stykke biff - og spesielt hvis det er perfekt grillet.

Teigen forteller at en feil mange begår når de skal grille biff, er at de deler kjøttet i for små stykker slik at kjøttets saftighet forsvinner. 

- Biffen holder best på saftigheten hvis du griller det i store stykker, da små stykker eller strimler har større overflate og det er der kjøttsaften pipler ut. 

- Mange synes nok det er litt skummelt å grille store stykker, da de har betalt mye penger for dem og engster seg for at det ikke skal bli bra. Derfor kutter de kjøttet i mindre stykker i god tro om at det er lettere, men det er det ikke. Du har bedre kontroll med et stort stykke, det eneste «negative» er at det tar litt lengre tid, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer