Grønn Te

Grønn te er bra for hjernen

Ny forskning viser at drikken har en positiv innvirkning på hukommelse og læreevne.

SUPERDRIKK: Grønn te har mange helsebringende egenskaper. I tillegg til å være gunstig for å motvirke kreft og hjerte- og karsykdommer, har ny forskning også vist at et stoff i teen kan være bra for hjernen  Foto: Getty Images/iStockphoto
SUPERDRIKK: Grønn te har mange helsebringende egenskaper. I tillegg til å være gunstig for å motvirke kreft og hjerte- og karsykdommer, har ny forskning også vist at et stoff i teen kan være bra for hjernen Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som drikker mye grønn te? I så fall er det absolutt ingen grunn til å droppe denne vanen.

Grønn te er nemlig blant de sunneste varme drikkene du kan velge, og teen er proppfull av næringsstoffer som kan forhindre utvikling av sykdommer.

Superdrikk for helsen

Som KK.no tidligere har skrevet, har tre kopper med grønn te om dagen vist seg å kunne minske risikoen for hjerteproblemer.

Andre studier - gjennomført i blant annet USA, Tyskland, Kina og Japan, har også vist at inntak av grønn og svart te kan redusere risikoen for kreft.

I tillegg har en britisk undersøkelse vist at det å drikke grønn te kan være like sunt som å drikke vann, mens en studie ved Penn State University i USA viste at et av stoffene i drikken kan redusere vektøkning.

Som om ikke dét var nok, så kan drikken også bidra til å senke det skadelige kolesterolet i kroppen.

Bra for hjernen og hukommelsen

Det er med andre ord gode grunner til at du bør bytte ut hvertfall én av kaffekoppene med grønn te hver dag. Og dersom du ønsker flere bevis for de helsebringende effektene, så har ny forskning også avdekket at det har en positiv innvirkning på hjernen.

Kinesiske forskere, ledet av professor Yun Bai fra the Third Military Medical University, har nemlig funnet ut at grønn te kan bidra til å holde hukommelsen din på topp, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org.

Studieresultatene, som er publisert i tidsskriftet Molecular Nutrition & Food Research, viser nemlig at teen har en positiv effekt på hjernecellene, som igjen påvirker hukommelse og læreevne.

- Grønn te er en populær drikk verden over. Det har vært mye forskning gjort i forhold til de positive effektene det har på hjerte- og karhelse, men nå har studien vår vist at en del av stoffene i teen også kan ha en innvirkning på cellemekanismene i hjernen, sier professor Bai i forbindelse med studien.

LES OGSÅ: Grønn te kan bryte ned svulster

Antioksidant påvirker hjernecellene

Porfessoren og forskningsteamet hans har sett nærmere på stoffet epigallokatekingallat (EGCG) som finnes i grønn te.

EGCG er allerede godt kjent som en kraftig antioksidant, men teamet mente at stoffet også kunne ha en innvirkning på utviklingen av aldersrelaterte, hukommelsessvekkende sykdommer.

- Vår teori var at EGCG kan forbedre den kognitive funksjonen ved å påvirke ulike nevronceller, en prosess kjent som neurogenese - fødsel av nye neuronale celler, forklarer Bai:

- Vi fokuserte forskningen vår på hippocampus, den delen av hjernen som behandler informasjon og har med hukommelse å gjøre.

LES OGSÅ: Grønn te kan holde deg sprek

Testet på mus

Gjennom testing på mus fant forskerne ut at EGCG-stoffet i grønn te øker produksjonen av spesielle celler som er gunstige for hukommelse.

- Vi kjørte tester på to grupper med mus, en gruppe fikk i seg EGCG og en gruppe fikk ikke stoffet. Først ble musene trent i tre dager for å skulle finne en synlig plattform i en laberynt, deretter ble de trent i syv dager for å finne en skjult plattform, forklarer Bai.

Resultatene viste at musene som hadde fått i seg EGCG brukte langt kortere tid på å finne den skjulte plattformen, noe som tyder på at stoffet øker læreevne og hukommelse.

- Vi har vist at det organiske stoffet EGCG kan påvirke produksjonen av bestemte hjerneceller, og dette kan være et viktig skritt på veien for å finne ut det fulle potensialet av stoffet og grønn te, i bekjempelsen av hukommelsesrelaterte alderssykdommer, sier professoren.

LES OGSÅ: Overvekt og fedme kan krympe hjernen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer