Grønn Te

Grønn te holder kolesterolet i sjakk

Senker nivået av den skadelige varianten i kroppen.

BRA FOR KOLESTEROLET: Ny forskning har vist at grønn te kan senke det skadelige kolesterolet i kroppen. Foto: Thinkstock.com
BRA FOR KOLESTEROLET: Ny forskning har vist at grønn te kan senke det skadelige kolesterolet i kroppen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som sverger til en kopp grønn te til kvelds? Ja, da er det absolutt ingen grunn til å droppe denne vanen.

Grønn te er nemlig blant de sunnere drikkene du kan velge, og er proppfull av næringsstoffer som kan forhindre utvikling av sykdommer.

Holder deg slank og minsker risiko for hjertesykdommer

Som KK.no tidligere har skrevet, har tre kopper med grønn te om dagen vist seg å kunne minske risikoen for hjerteproblemer.

Andre studier gjennomført i blant annet USA, Tyskland, Kina og Japan har også
vist at inntak av grønn og svart te (rundt fem kopper om dagen) kan redusere risikoen for kreft, som følge av det høye innholdet av flavonoider (en gruppe polyfenoler som har gode antioksidantegenskaper).


I tillegg har en britisk undersøkelse gjennomført tidligere i år vist at det å drikke grønn eller svart te kan være like sunt som å drikke vann, mens en fersk studie ved Penn State University i USA viste at ett av stoffene i drikken kan redusere vektøkning – særlig hos personer som spiser mye fett.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke urtete

Senker det skadelige kolesterolet

Du trenger kanskje ikke vite så mye mer for å skjønne at grønn te er sunt å drikke, men ny forskning har altså vist at denne tevarianten også innehar en annen super egenskap – nemlig å senke det skadelige kolesterolet i kroppen, skriver FoxNews på sin helsenettside (ekstern lenke).

Det er forskere ved Western University of Health Sciences i Pomona, California, som har gjennomført den nye studien. Den viser at det å drikke grønn te, eller ta kapsler som inneholder de samme stoffene som grønn te, kan senke nivået av skadelig kolesterol i kroppen (for høyt kolesterol kan føre til hjerte- og karsykdommer).

LES OGSÅ: Grønn te kan holde deg slank

Antioksidant er «hemmeligheten»

Over 1000 frivillige testepersoner har deltatt i undersøkelsen, hvis resultater er publisert i the Journal of the American Dietetic Association (mer info om studien finner du her – ekstern lenke).

De endelige resultatene viste altså at grønn te i form av væske eller kapsler kan senke det totale kolesterolinnholdet, og da særlig de skadelige LDL-kolesterolnivåene, med fem til seks poeng, sammenlignet med andre tilsvarende produkter.

Ifølge forskerne kan det være innholdet av antioksidanten katekin (som også er kjent for å øke forbrenningen), som er grunnen til de lavere kolesterolmålingene, ved at det reduserer magen og tarmenes absorbering av kolesterol.

Undersøkelsen viste også at grønn te i væskeform var mer effektivt enn kapsler med de samme komponentene, selv om fordelene var relativt minimale.

LES OGSÅ: Slik kommer du i kolesterolbalanse

Godt tilskudd til kostholdet

- Hvis en person allerede tar medisin for kolesterolet sitt, bør de holde seg til det og ikke bytte det ut med grønn te, kapsler eller annet drikke, sier Olivia Phung, en av forskerne bak studien, til Reuters Health:

- Dersom du ikke tar medisiner, men har ønske om å holde kolesterolnivået ditt i sjakk, kan imidlertid grønn te være en godt tilskudd til kostholdet ditt.

Forskerne fant ikke noe sterke beviser for at grønn te økte det gode HDL-kolesterolet i kroppen, kuttet ned på triglyserider eller andre typer for blodfett. De fikk heller ikke testet hva slags mengder katekin som måtte til for å ha denne innvirkningen.

Som med de fleste andre drikker, er det lurt å holde seg til moderate mengder med grønn te, da tevarianten også innholder koffein, som noen bør unngå.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Te-produsent lanserer supermat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer