Grønn Te

Grønn te kan holde deg slank

Gjør at kroppen absorberer mindre fett og begrenser vektøkning.

BRA FOR VEKTEN: En fersk studie gjennomført ved Penn State University i USA har vist at ett av stoffene i grønn te reduserer vektøkning – særlig hos personer som spiser mye fett. Foto: 6PA/MAXPPP
BRA FOR VEKTEN: En fersk studie gjennomført ved Penn State University i USA har vist at ett av stoffene i grønn te reduserer vektøkning – særlig hos personer som spiser mye fett. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grønn te er både sunt og godt, og dersom du er fan av den varme drikken, er det ingen grunn til at du behøver å begrense inntaket.

Motvirker hjertesykdommer og kreft

Som KK.no tidligere har skrevet, har tre kopper med grønn te om dagen vist seg å kunne minske risikoen for hjerteproblemer.

Andre studier gjennomført i blant annet USA, Tyskland, Kina og Japan har også vist at inntak av grønn og svart te (rundt fem kopper om dagen) kan redusere risikoen for kreft, som følge av det høye innholdet av flavonoider (en gruppe polyfenoler som har gode antioksidantegenskaper).

Én kopp grønn te inneholder 30 til 40 prosent polyfenoler, mens vanlig svart te inneholder mellom tre og ti prosent.

I tillegg har en britisk undersøkelse gjennomført tidligere i år vist at det å drikke grønn eller svart te kan være like sunt som å drikke vann.

LES OGSÅ: Derfor bør du drikke urtete

Reduserer vektøkning

Ja, grønn te er altså svært bra for helsen vår, og ikke minst for å forhindre sykdommer.

Men visste du at grønn te også kan være med på å holde deg slank?

En fersk studie gjennomført ved Penn State University i USA har nemlig testet effekten av grønn te på mus, og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Obesity (ekstern lenke), viste at ett av stoffene i drikken reduserer vektøkning – særlig hos personer som spiser mye fett, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Ifølge forskerne er det stoffet epigallokatekin-gallat (EGCG) som har vist seg å senke hurtigheten på vektøkningen.

LES OGSÅ: Drikk minst én kopp om dagen

Absorberte mindre fett

I studien viste det seg at overvektige mus som ble satt på en fettrik kostholdsplan og gitt EGCG gikk opp i vekt 45 prosent tregere enn gruppen som spiste samme type mat uten tilskudd av stoffet.

Musene som fikk EGCG så også ut til å absorbere 30 prosent mindre fett fra maten.

- For det første ser det ut til at EGCG reduserer kroppens absorbering av fett, og for det andre ser det ut til å forbedre kroppens evne til å forbruke fett, sier dr. Joshua Lambert, matforsker og ernæringsekspert ved Penn State University.

Ifølge forskeren hadde ikke grønn te noen innvirkning på appetitten, da begge grupper med mus fikk same mengde mat.

- Det har ingen innvirkning på mengden mat musene spiste. Musene har fått en form for milkshake, bortsett fra at den ene gruppen har fått milkshake med grønn te, forklarer Lambert.

LES OGSÅ: Ta en kopp te for huden

Et par kopper kan være nok

Tidligere forskning har vist at det beste, for å få mest effekt av teen, er å drikke mellom tre og fem kopper om dagen.

Ifølge Lambert må man imidlertid drikke cirka ti kopper om dagen for å få samme mengde EGCG som musene ble foret med i studien.

Forskeren tror imidlertid annen forskning, som har vist at et par kopper grønn te kan hjelpe til med å kontrollere vekten, er på rett spor.

- Forskning utført på mennesker, og det er ikke så mye foreløpig, viser at personer som drikker én eller to kopper grønn te om dagen vil se en effekt på kroppsvekten sammenlignet med de som ikke drikker det, sier Lambert.

Mer nyttig info om grønn te finner du på Green-teas-guide.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Den perfekte drikken til frokost

Andre grunner til å drikke grønn te:

•Beskytter mot tette hjerteårer og reduserer risikoen for akutt hjerteinfarkt.
•Forebygger åreforkalkning.
•Virker blodfortynnende og forebygger blodpropp og høyt blodtrykk.
•Uskadeliggjør AGE-produkter, som dannes som reaksjon mellom blodsukker og kroppens egne proteiner. AGE-produktene er forbundet med mange kroniske sykdommer, bla. kreft og tidlig aldring.
•Har beskyttende effekt mot prostatakreft, kreft i eggstokkene, brystkreft, tykktarmskreft, lungekreft og hjernesvulst hos barn.
•Reduserer bivirkninger av cellegift.
•Forbedrer insulinfølsomhet hos type 2-diabetikere.
•Forebygger nyresykdom og beinskjørhet.
•Drikker du grønn te med litt pepper, økes opptaket av den beste antioksidanten, epigallokatekin-3-gallat.

Kilde – DinSide.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett).

LES OGSÅ: Drikk minst én kopp om dagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer