Oppskrifter

Grønne gleder for gravide

Er du gravid? Velg grønt.

Grønne gleder for gravide
Publisert
Sist oppdatert
Gravid?

Når du er gravid, må du være ekstra påpasselig med å få i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Fosteret trenger næringsstoffer som normalt bare ville gått til din egen kropp,og det er derfor viktig å spise sunt. Gravide kvinner kan oppleve å få for lite jern. Fosteret trenger blant annet jern for å lage sine egne røde blodceller og bygger også opp sitt eget jerndepot. Jerntilskuddskal du likevel ikke ta før du har snakket med legen din.

Det er også viktig å passe på at vitamin- og mineralinntaket ikke blir for høyt.Svært høyt inntak av A-vitamin har blitt knyttet til fosterskader. Er du i tvil, snakk med legen din.

(Kilde: lommelegen.no)Hvis du er eller vil bli gravid, bør folat inn på menyen din. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler 0,4 mg folat hver dag fra en måned før forventet befruktning, og 2-3 måneder ut i graviditeten. Folat er et B-vitamin. Får du i deg nok folat under graviditeten, minskes sjansen for blant annet ryggmargsbrokk hos barnet. Fordi de færreste av oss får i oss 0,4 mg folat om dagen gjennom kostholdet, anbefales det at gravide kvinner tar folattabletter i tillegg. Dypgrønne grønnsaker som broccoli og spinat er ekstra rike på folat. Det etterlengtede stoffet finnes også i sitrusfrukter, grove korntyper og tørre bønner. Her er noen grønne oppskrifter til glede for gravide - og som smaker like godt for de ikke-fruktsommelige også.Spinatsuppe500 gram frossen, hakket spinat2-3 sjalottløk6 dl vann1 terning grønnsaksfond2 dl lettmelk2 ss smør1 ss hvetemelSaltPepperDu kan også bruke fersk spinat - i så tilfelle fjerner du stilkene og finhakker den. Finhakk løken. Smelt smøret i bunnen av en kjele og la løken surre til den blir blank. Tilsett spinaten og la det surre til spinaten «flater ut». Tilsett hvetemelet og la det tykne (skal ikke bli brunt). Tilsett vann og fondterningen, visp godt og la det koke noen minutter før du tilsetter melken. Krydre. La det trekke like rundt kokepunktet til spinaten er mør (går fortere med frossen spinat enn fersk). Godt til lunsj sammen med et grovt rundstykke og et glass appelsinjuice (begge deler er rike på folat), eller som kveldsmåltid.BrokkolimosCa 300 gram broccoli, frossen eller ferskLitt grønnsaksbuljongSaltPepperLitt smørKok broccolien helt mør - den må være mindre fast enn vanlig, kokt broccoli for å kunne moses. Legg kvastene i en hurtigmisker, tilsett noen spiseskjeer grønnsaksbuljong og 1-2 teskjeer smør/margarin. Kjør det sammen til en masse - den trenger ikke være helt silkeglatt. Hell mosen over i en kjele, la den koke opp og smak til med salt og pepper. Du kan også lage grønn mos med 50/50 broccolimos og potetmos. Spises som middagstilbør, eller som en grønn snack mellom måltidene.Smooth sitrus1 beger appelsinyoghurt2 dl appelsinjuice2 mandarinerKnust isStart dagen med en bombe av sitrus, så får du i deg både c-vitaminer og folat. Liker du det ekstra surt, kan du bytte ut mandarinene med sitron eller grapefrukt. Bland alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn masse. Drikk og vær glad!

 • Les mer om folat på folat.org
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer