GRØNNKÅL: Det finnes knapt sunnere grønnsak, og den er faktisk ganske så anvendelig til middag. Lenger ned i artikkelen finner du flere forslag til hvordan du kan bruke grønnkål.  Foto: NTB Scanpix
GRØNNKÅL: Det finnes knapt sunnere grønnsak, og den er faktisk ganske så anvendelig til middag. Lenger ned i artikkelen finner du flere forslag til hvordan du kan bruke grønnkål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Grønnkål

- Grønnkål er en av de sunneste grønnsakene du kan spise

Den krusete bladgrønnsaken er proppfull av vitaminer og antioksidanter!

Publisert

KK.NO: Visste du at kålen med de krusete bladene regnes som supermat?

- Grønnkål er en av de sunneste grønnsakene du kan spise, forteller Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Fra august og ut året er den norske grønnkålen i sesong, og det er flere veldig gode grunner til at den bør få plass på middagstallerken.

LES OGSÅ: Tre grønnsaker du alltid bør spise

Grønnkål er supermat

Grønnkål er en robust grønn bladgrønnsak, som er i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål.

- Den er en supergrønnsak, det vil si full av vitaminer, mineraler, kostfiber, andre helsebringende plantestoffer – og samtidig fattig på kalorier, forteller ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Kålen er proppfull av A- og C-vitaminer og andre antioksidanter. Den inneholder kalsium og fosfor, og er blant de grønnsakene som inneholder mest jern.

- Kalsiuminnholdet i grønnkålen er med på å styrke skjelettet vårt. Det er også mye K-vitamin i grønnkål. Dette er et fettløselig vitamin som får blodet til å koagulere om vi får et sår, det er også viktig for å bygge kalsium inn i skjelettet, og for hjertehelsen, forteller Arsky.

GRØNNKÅLSUPPE: Fres litt løk sammen med rapsolje, og ha i brokkoli, grønnkål og buljong. Stavmiks det hele (la gjerne noen brokkolibuketter være hele), og ha i fløte eller melk, vips, så har du en deilig sunn suppe! Foto: NTB Scanpix
GRØNNKÅLSUPPE: Fres litt løk sammen med rapsolje, og ha i brokkoli, grønnkål og buljong. Stavmiks det hele (la gjerne noen brokkolibuketter være hele), og ha i fløte eller melk, vips, så har du en deilig sunn suppe! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Grønnkål inneholder dessuten solide mengder kostfiber, som regulerer fordøyelsen ved å gi tarmene noe å jobbe med.

- I tillegg er kostfiber mat for de helsebringende tarmbakteriene våre, det kan binde kolesterol og føre det ut med avføringen. Derfor bidrar kostfiberinntak til helhetlig helse, ikke bare lokalt i tarmen, forklarer Arsky.

LES OGSÅ: Frosne sunnere enn ferske?

Smørdampet grønnkål

SMØRDAMPET GRØNNKÅL: Perfekt sammen med torsk! Foto: Trines matblogg
SMØRDAMPET GRØNNKÅL: Perfekt sammen med torsk! Foto: Trines matblogg Vis mer

Spiser du den rå, kan grønnkål ha en ganske kraftig smak. Varmebehandlet er den langt mildere.

Aller enklest er det kanskje å smørdampe kålen, da passer den perfekt til fisk, for eksempel torsk. Prøv denne oppskriften fra Trine Sandberg, kvinnen bak Norges største matblogg, Trines matblogg:

300 g grønnkål, strimlet
2-3 dl vann
2 ss smør
salt
en neve cherrytomater, delt i to
ca. 1/2 sitron, revet sitronskall
1 ss pinjekjerner, ristede

Finn frem en stekepanne med høye kanter eller en romslig gryte.

Ha i vann, ca. 1 cm fra bunnen, og kok opp. Tilsett 1 ss smør, salt og grønnkålen, og la det koke på litt over middels varme i et par minutter, til grønnkålen faller sammen.

Hell av restvannet og tilsett 1 ss smør, cherrytomatene, sitronskallet og resten av pinjekjernene.

Krydre med salt og pepper og server umiddelbart.

LES OGSÅ: Supermaten du bør spise nå

GRØNNKÅLPESTO: Det finnes nesten ikke den grønnsak du ikke kan bruke til dressing, ifølge forfatterne bak boken «Grønt fra Funky Fresh Food». Nest lengst til høyre ser du pesto av grønnkål.  Foto: Kagge forlag
GRØNNKÅLPESTO: Det finnes nesten ikke den grønnsak du ikke kan bruke til dressing, ifølge forfatterne bak boken «Grønt fra Funky Fresh Food». Nest lengst til høyre ser du pesto av grønnkål. Foto: Kagge forlag Vis mer

Supper og rotmoser

Grønnkål passer også veldig godt i grønnsakssupper, for eksempel sammen med brokkoli.

Kålen er også fin å bruke i rotmoser, som ofte kan være en smart måte å få de minste til å spise mer grønt på. Forsøk for eksempel å blande inn litt grønnkål i potetmosen.

GRØNT: Det er tittelen på boken skrevet av Josefine Andrén og Jenni Mylly. Foto: Kagge forlag
GRØNT: Det er tittelen på boken skrevet av Josefine Andrén og Jenni Mylly. Foto: Kagge forlag Vis mer

Du kan også lage pesto av grønnkål, prøv for eksempel denne oppskriften fra boken «Grønt fra Funky Fresh Foods»:

2 dl grovhakket grønnkål
1 dl valnøtter eller hasselnøtter
2 grovhakkede fedd hvitløk
1 dl veganost (eller parmesan om du ikke er veganer!)
1 1/1 dl rapsolje
Salt og pepper

Bland grønnkål, nøtter, hvitløk og ost i en foodprosessor. Spe med olje, og smak til med salt og pepper.  

I samme bok finner du også en oppskrift på grønnkålchips, som helt enkelt lages ved å pensle grønnkål med rapsolje, krydre med salt og pepper og steke på bakepapir i ovnen på 125 grader i en liten time.

- Mange tenker på grønnkål som en vintergrønnsak, men det er mulig å få tak i den hele året. Lettest er den å få tak i rett før influensasesongen og mørketiden setter inn for fullt, forteller Gunn Helene Arsky.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer