Avokado har vært dyrket i 12 000 år, og kommer opprinnelig fra Mexico. Foto: /colourbox.com
Avokado har vært dyrket i 12 000 år, og kommer opprinnelig fra Mexico. Foto: /colourbox.com Vis mer

Avokado

Grønnsaken med superkrefter

Den gir deg babyhud, godt syn og flat mage.

Det høye fettinnholdet har gitt avokadoen et et litt ufortjent dårlig rykte. Den inneholder riktig nok mye fett (29 gram), men det hjertevennlige enumettede fettet er supert for kroppen på alle vis.

Sunnhetsbombe

Smekkfull som den er av kalium, B-, E-, K-, A- og C-vitaminer, er den et supert matvalg. Smør den på skiva, putt den i salaten, spis den som dip eller naturell med litt salt.

Enkelt, digg og fullt av vitaminer. Hva mer kan man be om? Her er noe av det avokado gjør for kroppen:

1. Fett som gjør magen flat

Skal du ned i vekt, må du likevel ha fettkilder i kosten. Forskning tyder på at enumettede fettsyrer hjelper deg å bli kvitt det kroppsfettet som er vanskeligst å bli kvitt, nemlig det som setter seg på magen.

Og dette er avokadoen sin sterke side. Bruk den i salater, i desserter, bak den i ovnen sammen med grønnsaker eller bare mums den som den er, eventuelt med et lite saltdryss og en sprut sitron.

Lag guacamole
Du kjenner sikkert også til den sterke, meksikanske avokadosausen guacamole, som både kan brukes til varme og kalde retter, eller rett og slett som en dip til snacks.

Passe mengde per person per måltid: 1/4 avokado av medium størrelse.

 • Matoppskrift: Dipp med avokado
 • Matoppskrift: Heidi Klums beste guacamole

 • 2. Beskytter synet

  Avokado inneholder både lutein og zeaxanthin, to antioksidanter som verner synet. Det forebygger også problemer med øynene og synet som gjerne kommer med alderen.

  3. Spis tex-mex!

  Spiser du guacamole sammen med salsa får du en riktig sunnhetsbombe. Tomatene er fulle av gode vitaminer og antioksidanter, og fettet fra avokadoen hjelper deg å absorbere de fettløselige vitaminene.

  4. Sunt fett

  Drop majonesen, og smør heller en moden avokado på brødskiva. Det gir 4 gram hjertesunt, enumettet fett, pluss en mild og god smak som passer med de fleste typer kjøttpålegg og grønnsaker. Avokado er også en av matrettene som kan forbrenne fett.

  5. Kan bekjempe kreftceller

  Avokadoekstrakt kan drepe og hemme veksten av celler som er et truende forstadie til kreft i munnhulen, viser en studie. Det skal være avokadoens kombinasjon av næringsstoffer, deriblant folat og vitamin C og E som utgjør denne effekten.

  6. Mettende mellommåltid

  Vil du holde deg slank, bør du spise mat som holder deg mett lenge - men som ikke gir deg en skyhøyt antall kalorier. En metode er å holde seg til måltider som ikke gir deg mer enn 400 kalorier.

  Prøv for eksempel sandwich med egg:
  Lag eggerøre av ett egg og en eggehvite i en stekepanne som du sprayer med matfett. Rist en skive grovt brød og smør på cirka 30 gram most avokado. Legg på eggerøren, og topp det hele med en skive lett-ost og tomatskiver.
  Kcal: 397

  7. Gjør huden babymyk

  Det er ikke bare nøtter som kan gi deg en penere hud. Også avokado kan, med sitt høye innhold av A og E-vitamin være med på å forebygger rynker. Så hvorfor ikke gjøre som Hollywoodkjendisene, og spise deg til en glatt hud?

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: