Grønnsaker

Grønnsaker gjør at maten smaker bedre

Å ha litt ekstra grønt på middagstallerkenen gjør også måltidet mer appetittvekkende, viser forskning.

DERFOR BØR DU SPISE MER GRØNNSAKER: En ny studie viser at grønnsaker ikke bare har fordeler for helsen, men også smaksløkene - eller i det minste hjernen, som får deg til å tro at maten smaker bedre.  Foto: Colourbox
DERFOR BØR DU SPISE MER GRØNNSAKER: En ny studie viser at grønnsaker ikke bare har fordeler for helsen, men også smaksløkene - eller i det minste hjernen, som får deg til å tro at maten smaker bedre. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du fortsatt ikke syns noe særlig om grønnsakene på tallerkenen din, er det på tide å endre mening. Det er ikke uten grunn at kostholdsekpertene oppfordrer oss til å leve etter «fem om dagen»-regelen.

Blant annet kan brokkoli holde hjernen frisk inn i alderdommen, og rødbeter har faktisk evnen til å gjøre fet mat sunnere.

Som om ikke det var nok, viser en ny studie at grønnsaker kan bidra til at maten din faktisk smaker bedre, skriver DailyMail.com.

LES OGSÅ: Bladgrønnsaken med uante helseeffekter

SPIS DEM OPP: Selv om fokuset på sunn mat stadig blir større, er det fortsatt bare 15 prosent av den norske befolkningen som får i seg nok.  Foto: All Over Press
SPIS DEM OPP: Selv om fokuset på sunn mat stadig blir større, er det fortsatt bare 15 prosent av den norske befolkningen som får i seg nok. Foto: All Over Press Vis mer

Får hjernen til å tro at det smaker bedre

For mange familier er nok grønnsakene stadig vekk et diskusjonstema ved middagstider.

Men selv om barna ikke nødvendigvis liker dem, bør du ha de næringsrike plantene på tallerkenen likevel.

Forskere ved Cornell University i USA har nemlig funnet ut at grønnsaker får måltidet til å se mye mer innbydende ut, og kan derfor få hjernen til å tro at det smaker bedre.

Deltakerne i studien fikk også en oppfatning av at personen som serverte maten var mer omtenksom og imøtekommende, da de inkluderte grønnsaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Nei, dette er ikke en tomat

Kun 15 prosent av nordmenn spiser nok

Selv om nordmenn stadig blir flinkere til å spise sunt, har vi fortsatt en del å jobbe med når det kommer til inntaket av nettopp frukt og grønt.

85 prosent av oss nordmenn får ikke i seg det daglig anbefalte inntaket av grønnsaker.

Som KK.no tidligere har skrevet får nordmenn i seg om lag 150 gram grønnsaker per dag (i gjennomsnitt). Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefaler.

Også britene har problemer med å få i seg nok - faktisk er det bare én av ti som spiser fem porsjoner frukt hver dag.

– Det betyr at det er ekstra viktig å finne nye metoder for å motivere foreldre til å fortsette med å inkludere grønnsaker til måltidet, sier hovedforfatter av studien, Brian Wansink, professor innen forbrukeratferd ved Cornell University.

Det håper de at denne studien kan bidra med.

LES OGSÅ: Denne maten gir deg fine muskler

Viktig med alternative metoder

I studien intervjuet forskerne 500 mødre, som hadde minst to barn under 18 år. Barna deres ble bedt om å rangere fire forskjellige måltider på smak, hvor enkelte inneholdt grønnsaker, og andre ikke gorde det.

I tillegg ble de bedt om å beskrive hvordan de oppfattet personen som serverte maten.

Resultatene av studien viste at grønnsakene har en betydelig rolle når det gjelder å gjøre måltidet mer fristende. Deltakerne i studien kunne blant annet melde at de synes måltidet var mer smakfullt, komplett og mer gjennomtenkt.

Hvis du fortsatt syns det er vanskelig å få i de unge grønt, anbefaler Wansink at du serverer flere typer grønnsaker, slik at barna kan velge.

– Med tanke på at barn fortsatt ikke spiser nok grønnsaker, er det viktig at vi prøver å finne noen alternative metoder for å øke inntaket, sier Wansink.

LES OGSÅ: Sushi i kveld? Dette bør du velge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer