Mat

Grønt er skjønt

Økologisk mat er på sterk fremmarsj. Det er bra for naturen og sunt for kroppen din - og det smaker godt også.

Grønt er skjønt
Publisert
Sist oppdatert









Økologisk mat har fått en kraftig oppsving de siste årene. De fleste matvarebutikkene tilbyr nå økologiske alternativer, spesielt hva angår frukt og grønnsaker, men mange har også begynt å føre økologisk kjøtt og fjærkre. For å være sikker på at maten du kjøper er økologisk produsert, kan du se etter Ø-merkingen på pakken.

Målet med økologisk matvareproduksjon er å produsere i pakt med naturen, med minimal bruk av tilsetningsstoffer. Hvis mat skal kunne kalles økologisk, må den blant annet oppfylle følgende krav:

  • Skal være fremstilt med naturlig (organisk) gjødsel, uten bruk av kjemiske/syntetiske plantevernmidler.
  • Kjøtt, melk og egg skal komme fra dyr som får bevege seg fritt hele året, og som blir økologisk fôret . Kalver skal få die i minst tre dager etter fødselen.
  • Skal være fremstilt uten bruk av kunstige aroma- og fargestoffer, med strenge restriksjoner på bruk av konserveringsmidler.

  • Mer om økologisk mat kan du lese hos Matportalen. Er du i grønt humør, kan du prøve deg på å lage mat mest mulig basert på økologiske varer. Her er noen deilige, grønne oppskifter som gjør seg best med økologiske ingredienser.

    Lykkelig kylling
    Kylling er sunt og deilig, og hos Meny og Centra/Ultra får du tak i økologisk kylling. Plukk av restene etter middag, legg dem i en tett plastboks og spar dem til dagen etter.

    1 økologisk, lykkelig kylling
    50 gram økologisk smør
    Saften av én lime
    Frisk oregano (en håndfull)
    Salt og pepper

    Sett smøret ut av kjøleskapet og la det bli romtemperert. Bland ut smøret med limesaften, salt, pepper og hakket, frisk oregano. Skjær små snitt i kyllingskinnet og dytt smørblandingen inn - klem på skinnet for å fordele smøret utover. Husk å legge inn litt i lårene også. Legges i ildfast form og stekes på 175 grader til det pipler ut klar kjøttsaft når du stikker en spiss kniv i den mest kjøttfulle delen. Serveres med ris, salat eller brokkolimos.

    Salatlunsj med glade rester
    Den norske brødskiva er god, men kan bli kjedelig i lengden. Variér med en god salat. Som dressing kan du bruke litt olivenolje blandet med sitronsaft, salt og pepper. Salaten duger også som middag, gjerne med grovt brød til.

    10-12 sukkererter (hele belger)
    50 gram økologisk Norvegia-ost i terninger
    1 tomat i båter
    1/2 paprika, rød eller grønn
    Salat etter ønske, f.eks. frisée, ruccola og/eller lollo
    Ferske spinatblader
    1 eple i terninger
    Kyllingrester
    Friske urter, som basilikum eller oregano

    Riv salatbladene i passe biter og bland sammen alt. Oppbevar salaten i en lufttett boks i kjøleskapet til den skal spises.

    Flere grønne oppskifter finner du her:
  • Erterisotto
  • Fylte canneloni med sopp
  • Gulrotsuppe med krutonger
  • Auberginerulader

  • Les mer om økologisk mat i denne ukens KK.

    Ø-merket fra Debio garanterer at du har kjøpt økologisk.
    Ø-merket fra Debio garanterer at du har kjøpt økologisk. Vis mer
    Grønt er skjønt
    Grønt er skjønt
    Grønt er skjønt
    Grønt er skjønt
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer