Mat

Grønt er skjønt

Økologisk mat er på sterk fremmarsj. Det er bra for naturen og sunt for kroppen din - og det smaker godt også.

Grønt er skjønt
Publisert
Sist oppdatert
Økologisk mat har fått en kraftig oppsving de siste årene. De fleste matvarebutikkene tilbyr nå økologiske alternativer, spesielt hva angår frukt og grønnsaker, men mange har også begynt å føre økologisk kjøtt og fjærkre. For å være sikker på at maten du kjøper er økologisk produsert, kan du se etter Ø-merkingen på pakken. Målet med økologisk matvareproduksjon er å produsere i pakt med naturen, med minimal bruk av tilsetningsstoffer. Hvis mat skal kunne kalles økologisk, må den blant annet oppfylle følgende krav:
 • Skal være fremstilt med naturlig (organisk) gjødsel, uten bruk av kjemiske/syntetiske plantevernmidler.
 • Kjøtt, melk og egg skal komme fra dyr som får bevege seg fritt hele året, og som blir økologisk fôret . Kalver skal få die i minst tre dager etter fødselen.
 • Skal være fremstilt uten bruk av kunstige aroma- og fargestoffer, med strenge restriksjoner på bruk av konserveringsmidler.
 • Mer om økologisk mat kan du lese hos Matportalen. Er du i grønt humør, kan du prøve deg på å lage mat mest mulig basert på økologiske varer. Her er noen deilige, grønne oppskifter som gjør seg best med økologiske ingredienser.Lykkelig kyllingKylling er sunt og deilig, og hos Meny og Centra/Ultra får du tak i økologisk kylling. Plukk av restene etter middag, legg dem i en tett plastboks og spar dem til dagen etter.1 økologisk, lykkelig kylling50 gram økologisk smørSaften av én limeFrisk oregano (en håndfull)Salt og pepperSett smøret ut av kjøleskapet og la det bli romtemperert. Bland ut smøret med limesaften, salt, pepper og hakket, frisk oregano. Skjær små snitt i kyllingskinnet og dytt smørblandingen inn - klem på skinnet for å fordele smøret utover. Husk å legge inn litt i lårene også. Legges i ildfast form og stekes på 175 grader til det pipler ut klar kjøttsaft når du stikker en spiss kniv i den mest kjøttfulle delen. Serveres med ris, salat eller brokkolimos.Salatlunsj med glade resterDen norske brødskiva er god, men kan bli kjedelig i lengden. Variér med en god salat. Som dressing kan du bruke litt olivenolje blandet med sitronsaft, salt og pepper. Salaten duger også som middag, gjerne med grovt brød til.10-12 sukkererter (hele belger)50 gram økologisk Norvegia-ost i terninger1 tomat i båter1/2 paprika, rød eller grønnSalat etter ønske, f.eks. frisée, ruccola og/eller lolloFerske spinatblader1 eple i terningerKyllingresterFriske urter, som basilikum eller oreganoRiv salatbladene i passe biter og bland sammen alt. Oppbevar salaten i en lufttett boks i kjøleskapet til den skal spises. Flere grønne oppskifter finner du her:
 • Erterisotto
 • Fylte canneloni med sopp
 • Gulrotsuppe med krutonger
 • Auberginerulader
 • Les mer om økologisk mat i denne ukens KK.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer