Økologisk mat har fått en kraftig oppsving de siste årene. De fleste matvarebutikkene tilbyr nå økologiske alternativer, spesielt hva angår frukt og grønnsaker, men mange har også begynt å føre økologisk kjøtt og fjærkre. For å være sikker på at maten du kjøper er økologisk produsert, kan du se etter Ø-merkingen på pakken.
Målet med økologisk matvareproduksjon er å produsere i pakt med naturen, med minimal bruk av tilsetningsstoffer. Hvis mat skal kunne kalles økologisk, må den blant annet oppfylle følgende krav:
Mer om økologisk mat kan du lese hos Matportalen. Er du i grønt humør, kan du prøve deg på å lage mat mest mulig basert på økologiske varer. Her er noen deilige, grønne oppskifter som gjør seg best med økologiske ingredienser.
Lykkelig kylling
Kylling er sunt og deilig, og hos Meny og Centra/Ultra får du tak i økologisk kylling. Plukk av restene etter middag, legg dem i en tett plastboks og spar dem til dagen etter.
1 økologisk, lykkelig kylling
50 gram økologisk smør
Saften av én lime
Frisk oregano (en håndfull)
Salt og pepper
Sett smøret ut av kjøleskapet og la det bli romtemperert. Bland ut smøret med limesaften, salt, pepper og hakket, frisk oregano. Skjær små snitt i kyllingskinnet og dytt smørblandingen inn - klem på skinnet for å fordele smøret utover. Husk å legge inn litt i lårene også. Legges i ildfast form og stekes på 175 grader til det pipler ut klar kjøttsaft når du stikker en spiss kniv i den mest kjøttfulle delen. Serveres med ris, salat eller brokkolimos.
Salatlunsj med glade rester
Den norske brødskiva er god, men kan bli kjedelig i lengden. Variér med en god salat. Som dressing kan du bruke litt olivenolje blandet med sitronsaft, salt og pepper. Salaten duger også som middag, gjerne med grovt brød til.
10-12 sukkererter (hele belger)
50 gram økologisk Norvegia-ost i terninger
1 tomat i båter
1/2 paprika, rød eller grønn
Salat etter ønske, f.eks. frisée, ruccola og/eller lollo
Ferske spinatblader
1 eple i terninger
Kyllingrester
Friske urter, som basilikum eller oregano
Riv salatbladene i passe biter og bland sammen alt. Oppbevar salaten i en lufttett boks i kjøleskapet til den skal spises.
Flere grønne oppskifter finner du her:
Les mer om økologisk mat i denne ukens KK.




