Helse & Livsstil

Gros operasjon kan gi millionregning

Gro Harlem Brundtland kan ende opp med å selv måtte betale for sin hofteoperasjon.

Gros operasjon kan gi millionregning
Publisert
Sist oppdatert
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland gjennomførte en operasjon ved Ullevål universitetssykehus i Norge i februar i fjor, og en ny operasjon i juni. Det skjedde mens hun fortsatt var formelt bosatt i Frankrike.

LES OGSÅ:
 • - Gro fikk særbehandling

 • Etter loven har man som bosatt i utlandet kun rettigheter til helsetjenester i Norge dersom det gjelder øyeblikkelig hjelp. Harlem Brundtlands operasjoner var planlagte, og hun måtte ha klarert dem med franske myndigheter på forhånd dersom Frankrike skulle ha dekket utgiftene.

  – E112-skjemaet er nødvendig for at det skal komme i stand et oppgjør mellom landene, sier direktør for pensjon og ytelser i Nav, Hilde Olsen, til Aftenposten.

  Harlem Brundtland fylte ikke ut dette skjemaet, ifølge hennes pressetalsmann Jon Mørland.

  Han opplyser at den tidligere statsministeren i forbindelse med operasjonene henvendte seg til norsk lege og helseinstitusjon, og fortalte at hun var pensjonist, bosatt i Frankrike og trygdet etter de europeiske reglene.

  – Det ble innbetalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse. Ved innleggelse på sykehus oppga hun bostedsadresse i Nice og viste fram fransk og europeisk trygdekort uten at det ble bedt om ytterligere opplysninger, sier han.

  Måten saken ble lagt fram på, tilsier at det er det norske helsevesenet som sitter igjen med regningen. I utgangspunktet har ikke Norge rett til å kreve tilbakebetaling fra Frankrike, siden det ikke ble hentet inn tillatelse på forhånd via bruk av trygdeskjemaet.
  Millionregning

  Trygderettekspert Ola Viken mener Harlem Brundtland selv kan ende opp med regningen.

  – Jeg vil ikke utelukke at Gro Harlem Brundtland kan ende opp med å måtte betale for sin egen hofteoperasjon, sier Viken til Dagbladet.

  Viken mener det er helt klart at den norske folketrygden ikke skal betale.

  – Hvis ikke franske myndigheter vil betale, blir det et spørsmål hvem av Ullevål og Gro som må ta regningen. Jeg mener den ansvarlige her må være Ullevål. Jeg ville aldri pålagt en vanlig borger det ansvaret. Til det er regelverket for komplisert, selv for tidligere statsministre. Det må holde at Gro ikke har villedet Ullevål, sier Viken.

  Ifølge eksperter som avisen har snakket med, har den tidligere statsministeren og hennes ektemann de siste årene mottatt helsetjenester i Norge verdt mer enn 1 million kroner.

  Medisinsk direktør i Helse Sør-Øst, Anne Karin Lindahl, bekrefter at helseforetakene kun skal gjennomføre planlagte behandlinger av dem som er bosatt i andre land, dersom de presenterer et E112-skjema.

  – Vi legger til grunn at våre helseforetak følger denne rutinen, men skjønner at det ikke er alle som vet hvordan reglementet skal følges. Vi har grunn til å tro at det som har kommet fram i pressen, også har skjedd med andre pasienter, sier Lindahl.

  Hun varsler at dette vil bli fulgt opp med helseforetakene.
  Den tidligere statsministerens lillesøster Hanne Harlem er styreleder i Helse Sør-Øst. Hun vil ikke kommentere saken.

  – Dette er ikke en styresak for øyeblikket og jeg henviser til administrasjonen, sier hun.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer