Kosthold

Grovbrød mot brystkreft

Spiser du mye fiber, kan du halvere risikoen for å få brystkreft.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du ikke kommet i overgangsalderen, og er glad i grovbrød, ligger du godt an for å slippe å få brystkreft. Forskere ved Universitetet i Leeds har studert 35 000 kvinner i sju år. De fant ut at kvinner som spiser 30 gram fiber daglig, har halvparten så lav risiko for å få brystkreft som de som spiser under 20 gram fiber daglig. For å få i deg 30 gram daglig bør du spise en frokostblanding som er rik på kostfiber til frokost, bytte ut hvitt brød med grovbrød, og spise fem om dagen av frukt og grønt. Ifølge tall fra Regjeringens handlingsplan for et sunnere kosthold i den norske befolkningen, spiser nordmenn i gjennomsnitt cirka 17 gram kostfiber om dagen. 30 gram per dag er også norske myndigheters anbefalte dagsdose.Professor Janet Cade ledet studien. Hun sier i en pressemelding at høyt inntak av fiber ikke ser ut til å ha noen beskyttende effekt for kvinner som er ferdig med overgangsalderen. Det er viktigst for yngre kvinner å få i seg mer fiber mot brystkreft. Forskerne mener årsakene til at fiber har en slik positiv virkning er følgende:
 • Mat med høyt fiberinnhold er rik på vitaminer, sink og andre stoffer som inneholder antioksidanter.
 • Fiber kan bidra til å stabilisere insulinnivået i kroppen. For høyt insulinnivå kan være en årsak til kreft.
 • Det er en sammenheng mellom brystkreft og østrogennivå. Fiber er med på å regulere kroppens østrogenmengde.SE VIDEO:
 • Slik undersøker du brystene dine
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer