Kosthold

Guide til sunnere godteri

Tar søtsuget overhånd? Her er alternativene til den vanlige sjokoladen.

Guide til sunnere godteri
Publisert
Sist oppdatert
Plages du av søtsug? Det finnes mange gode råd for å kvitte seg med problemet, men det er ikke alltid man klarer å overvinne trangen. - Å spise godterier når vi skal kose oss, er en del av vår kultur, fastslår klinisk ernæringsfysiolog Mone Eli Sæland ved høgskolen i Akershus.– Godtesuget er også fysiologisk betinget. Vårt norske kosthold med mye karbohydrater gjør at vi til stadighet går rundt med høye insulinnivåer i blodet, påpeker Sæland. Hun forteller at trangen til søtsaker kan forebygges gjennom faste måltider, sunn mat, regelmessig mosjon og nok søvn. Et annet knep kan være å få i seg litt av alle smakene – surt, søtt, salt, bittert og skarpt.– Da vil de fleste av oss oppleve å bli fornøyde med mindre mengder. Dagens mat smaker mest søtt og salt, og det i seg selv kan muligens være en årsak til at vi føler behov for noe mer. Bitterstoffer stimulerer fordøyelsen, og er noe vi burde spise mer av. Godteprodusentene har tatt tak i trenden med mindre sukker og mer fiber, og det finnes etter hvert mange alternativer som er litt sunnere enn vanlig godteri. Produktene er kjøpt i dagligvareforretninger eller i helsekostbutikker.Det er viktig å merke seg at selv om godteriet på et eller annet vis er sunnere, betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder av det.Her får du oversikten over de sunnere godterialternativene:ØKOLOGISK GODTERI
 • Økologisk mat er produsert uten plantevernmidler, har ikke kunstige fargestoffer og mindre E-stoffer.
 • GODTERI MED LAV GI
 • Mat med lav GI gir lavere blodsukkerstigning, mindre insulin og mindre fettlagring.
 • GODTERI MED PROTEINER
 • Proteiner øker forbrenningen, og du blir fortere mett enn av karbohydrater og fett.
 • LAVKARBO-GODTERI
 • Et lavkarbokosthold med mye proteiner og fett øker fettforbrenningen.
 • LAVKALORI-GODTERI
 • Godterityper du kjenner igjen, men som har færre kalorier enn de vanligste utgavene.
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer