Dietter

Gulrot danker ut pizza

Barn velger pizza og ikke epler. Slik får du dem til å elske sunn mat!

Publisert
Sist oppdatert
Overvekt hos barn brer om seg, både i USA og Europa. Amerikanske myndigheter har nylig gjennomført en omfattende opplysningskampanje for barn og unge.En ny rapport viser at kampanjen har hatt null effekt. Dansende frukt og hoppende selleri frister ikke barna mer enn pizza, kjeks og kaker.Og barna blir bare større og fetere. Men legger du bokstavelig talt smørsiden til, er det mulig å styre avkommet over på mer næringsrik mat - uten sutring. LES OGSÅ: Donald & co. mot fedmeLES OGSÅ: Runde mødre får runde barnSe hva ernæringseksperten Liz Lange på iVillage foreslår:- Først og fremst: alt begynner med foreldrene! Nøkkelen er å få barna til å sette prispå riktig mat.Barn spiser når de er sultneBarna mine kommer alltid småsultne hjem fra skolen. Da møter jeg dem med:1.gulrøtter og stangselleri skåret i staver2. eplebåter3. dippDippen er lokkemiddelet til lett snacks. Bruk lettmajones blandet med ketsjup. Ungene hiver seg over dette fordi det er der - lett tilgjengelig.LES OGSÅ: Frykter fedme mestBarn spiser det de liker- Jeg damper ikke brokkoli i den tro at barna vil kaste seg over den. I stedet tilsetter jeg litt smør, salt og kanskje noen brødkrutonger for smakens skyld. Dermed smaker brokkolien noe mer enn grønt, og barna får forhåpentlig et godt forhold til grønnsaker resten av livet, sier Liz Lange.Barn liker små variasjonerDu kan fint være litt slu og snike inn sunne ingredienser i måltidene uten at det blir ramaskrik. For eksempel kan du blande gulrøtter i tomat- og pastasaus.Når barna får en eller annen matnykke, kan du endre rutinen. Har avkommet mast om pasta til morgen, middag og kvelds, kan du foreslå en total omlegging av «menyen» - bytt ut vanlig frokost med for eksempel egg. Snu opp-ned på de faste rettene og få fokuset vekk fra pastaen.LES OGSÅ: Småfolkets sommergarderobeBarn liker belønningerJo mer forbudt noe er, desto mer fristende er det for barna (det samme gjelder jo for voksne) .Lange sender av og til med et par drops med i den sunne matpakken til barna, og lar dem gjerne drikke kakao til frokost.Da får hun i alle fall i seg melk hver morgen - og det er jeg fornøyd med, sier Lange.LES OGSÅ: Godteriforbud hjelper tykke barn

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer