Gurkemeie

Gurkemeie - superkrydderet som huden elsker

Spis krydderet sammen med litt pepper, det øker opptaket.

GURKEMEIE I HVERDAGEN: Klarer du å få i deg litt gurkemeie hver dag, vil det kunne gjøre underverker for huden din, mener lege Rolah Lønning. Foto: Fotolia
GURKEMEIE I HVERDAGEN: Klarer du å få i deg litt gurkemeie hver dag, vil det kunne gjøre underverker for huden din, mener lege Rolah Lønning. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er faktisk mulig å spise seg til fin hud, skal vi tro Rolah O. Lønning, lege på Stavanger universitetssykehus.

Hva er det egentlig med gurkemeie som huden elsker?

– Gurkemeie har flere gode effekter på huden, og det kommer fortsatt mye spennende forskning på virkningsmekanismen av curcumin, antioksidanten som gurkemeie inneholder, sier Lønning til KK.no.

Lønning har nylig skrevet boken «Frisk Hud: Din guide til vakker og problemfri hud»,  hvor hun gir råd om hud og hudpleie. Gurkemeie kan blant annet redusere aldersprosessen, mener hun.

– Dette er en sterk antioksidant, og som andre antioksidanter vil den medføre lokal og systemisk betennelsesdempende effekter som på sikt kan redusere aspekter av aldringsprossesen. Den har også vist seg å bedre sår-tilheling i huden, og har beskyttende effekt mot føflekkreft, blant andre kreftformer, opplyser Lønning.

PEILIG PÅ HUD: Rolah Lønning er lege vedStavanger Universitetssykehus og har skrevet boken «Frisk Hud: Din guide til vakker og problemfri hud». Foto: Privat
PEILIG PÅ HUD: Rolah Lønning er lege vedStavanger Universitetssykehus og har skrevet boken «Frisk Hud: Din guide til vakker og problemfri hud». Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er gurkemeie så sunt

Slik får du i deg gurkemeie

Gurkemeie er kanskje ikke så vanlig i det norske kostholdet, men det er absolutt noe som er lurt å få i seg daglig, ifølge Lønning.

Hun har mange tips til hvordan du kan lure inn littgurkemeie i måltidene dine:

 • Ha en liten teskje i eggerøremiksen
 • Dryss den over avokado, eller annet brødpålegg som ost.
 • Slå deg helt løs med en indisk curry.
 • Du kan også ha krydderet i smoothier med for eksempel bær og banan, og gjerne sammen med litt kanel og en liten dæsj pepper.
 • Du kan for eksempel bruke krydderet til en rekke forskjellige typer kjøtt - gjerne som en erstatning for salt og pepper.
 • Prøv det også til fiskebollene i hvit saus
   

– Gurkemeie er enkelt å bruke i de fleste retter, da smaken ofte kan kamufleres om man ikke ønsker den, selvfølgelig. Man bør alltid spise gurkemeie sammen med pepper for å øke opptaket, forteller hun.

Det er fordi piperine, som er det aktive stoffet i pepper, øker bio-tilgjengeligheten av curcumin med opp til 2000 prosent.

– Curcumin er også fettløselig, så det kan være fint å spise den i retter som inneholder en form for fett, råder hun.

LES OGSÅ: Safran - krydderet med uante helseeffekter

Derfor er antioksidanter bra for huden

Hvordan virker gurkemeie antialdrende og reduserer rynker?

– Aldringsprosessen er en kompleks prosess som påvirkes av indre og ytre faktorer. Kort fortalt er aldring et resultat av den kummulative effekten av skader på DNA-et vårt via frie radikaler enten produsert av vår egen kropp eller på grunn av stress utenfra:

– Det er her antioksidanter kommer inn, ved å dempe den kroniske inflammasjonen som livsstil, UV-lys eller normale metabolske prosesser medfører, kan vi forebygge dannelsen av aldersrelaterte forandringer som for eksempel rynker, forklarer Lønning.

SPIS INDISK CURRY: Curry-retter er en fin måte å få i seg gurkemeie på. Foto: Fotolia
SPIS INDISK CURRY: Curry-retter er en fin måte å få i seg gurkemeie på. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Urter som brukes til medisin

Slik virker krydderet betennelsesdempende

På hvilken måte virker gurkemeie betennelsesdempende?

– De inflammatoriske signalveiene i kroppen er uhyre kompliserte, og selv om det fortsatt pågår forskning for å finne ut mer om den molekylære virkningen curcumin har på disse veiene, har det vist seg den er sterkt anti-inflammatorisk (betennelsesdempende), sier Lønning og forklarer:

– Den blokkerer NF - kB , et molekyl som reiser inn i kjernen av celler og slår på gener relatert til betennelse. NF - kB antas å spille en viktig rolle i mange kroniske sykdommer.

LES OGSÅ: Å spise curry regelmessig styrker immunforsvaret

Flere helsefordeler

KK.no har tidligere skrevet om at gurkemeie kan forebygge kroniske sykdommer.

Antioksidantet curcumin er brukt som et tilskudd i mange land, men ingrediensen er foreløbig ikke blitt brukt som behandling av noen menneskelige sykdommer.

Likevel antar forskere at curcumin skal forebygge og redusere en rekke kroniske sykdommer, ifølge Globalhealingcenter.com. Det gjelder blant annet leversykdommer, diabetes og astma, i tillegg til at det kan redusere bakterielle virus og hjelpe overvektige ned i vekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer