Helse & Livsstil

Gutta på kur

Menn slanker seg ikke før de må. Kai Nordhagen (36) måtte bli lagt inn på sykehus før han skjønte alvoret.

Publisert
Sist oppdatert









Det er sen kveld, og Kai er på vei hjem fra naboen etter å ha sett en Champions Leaguekamp. De har droppet ølen og spist nøtter for å være litt sunne. Kai vet ikke at nøtter er fulle av fett, og ugunstige for ham som har hatt problemer med gallen. Han kjenner at noe er helt galt. Krampene sitter som en klo i magen, og på de få meterne hjem
blir de bare verre. Det kjennes som en kniv roterer under høyre ribbein, og det er bare
én ting å gjøre: ringe etter ambulanse. Kai har vært innlagt to ganger før på grunn av
gallen. Første gang trodde han det var hjertesvikt. Denne gangen vet han at det «bare» er gallestein som har festet seg i gallegangen og hindret at gallevæsken kommer ut. Likevel er tilstanden mer alvorlig enn noensinne, siden han i tillegg får betennelse i bukspyttkjertelen. Ambulansen er såpass langt unna at han må få en nabo til å kjøre den i møte. Kona Iren blir med, mens svigerforeldrene passer barna. De neste seks døgnene blir trebarnsfaren fra Enebakk liggende på sykehuset, med store doser morfin og intravenøs antibiotika.
– Jeg var nødt til å legge om livsstilen. Jeg fikk kniven på strupen, og kommer ikke til
å skeie ut igjen, sier Kai. En kneskade for 15 år siden begrenset aktivitetsnivået. Livet og jobben ble stillesittende, og vekten økte dramatisk. Fra å ha veid 80–85 kilo nådde han etter hvert 120. For seks år siden gjennomførte han et Grete Roede-kurs, men gikk opp igjen etterpå.
– Jeg tror fastlegen burde si fra til flere. Vi hører mer på legen enn på kona. Det har med autoritet å gjøre. Når legen ber deg slanke deg, skjønner du alvoret, mener Kai. Med god støtte fra familie, fastlege og nettkurset «Spis for livet» har han nå gått ned 10 kilo på fem uker og begynt å sykle tre ganger i uken. Planen er å komme under 100 kilo i løpet av 2005.

Ingen idealer
– Over halvparten av alle norske menn regnes nå som overvektige, ifølge WHOs definisjon. 15 prosent har fedme, forteller lege og forsker Sidsel Graff-Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Det vanligste er at ekstrakiloene legger seg rundt livet og gir eplefasong. Dette gir økt risiko for hjerte- og karlidelser, type 2 diabetes, gallesykdom, visse krefttyper, leddplager og belastningslidelser.
– Eplefedmen er farligere for helsa enn den typisk kvinnelige fedmen, som er mer jevnt
fordelt på kroppen. Heldigvis er den også lettere å slanke vekk, for eksempel gjennom mosjon, sier Graff-Iversen. Hun spår økende kroppsfokus blant norske menn i årene som
kommer.
– Er det bra?
– Hvis dette presset kan få dem over på en sunnere livsstil, synes jeg det er en god ting.
Men jeg håper ikke vi får amerikanske tilstander. I USA tar en del menn nå testosterontilskudd for å bli mer muskuløse og for å holde seg unge. Det vil jeg ikke anbefale, sier hun. Kai Nordhagen har satt seg grundig inn i hva som skjer i kroppen når den fôres med karbohydrater, fett og proteiner, og kaller ikke det han driver med, for slanking. Som menn flest foretrekker han andre ord når det ikke lenger gjelder kona, men ham selv.
– Dette er livsstilsomlegging, ikke en kur. Jeg må holde på resten av livet. Før orket jeg lite, hadde problemer med å knyte skoene og gå i bakker. Og så hadde jeg mye magekramper. Jeg vil at kroppen skal fungere bedre enn før. Det er min motivasjon. Ikke utseendet. Jenter er nok mye mer opptatt av det når de slanker seg, tror Kai Nordhagen.
– Har du et mannsideal – noen du gjerne vil se ut som?
– Hæ? Nei! Det var da et skikkelig damespørsmål! sier han, og ler. Det hjelper ikke det minste at KK serverer forskning som viser at mange menn kikker misunnelig på muskuløse fotballspillere og typer som håndballspiller Kristian Kjelling og kunstnerisk-tynne Kristoffer Joner.
– Nei, nei! Det kunne jo vært moro å prøve vaskebrett etter mange år med vaskeball. Men
jeg synes ikke en mann skal kunne blåses over en kul på Vestlandet, heller.
– Snakker du med kamerater om kropp?
– Nei. Vi fleiper mest. Vi gutta snakker nok mer om damekropper enn om våre egne.

Jobb gir menn selvtillit
– Menn har et mer avslappet forhold til kroppen sin enn kvinner. Det er positivt, og gjør det lettere for dem å fleipe om overvekten, sier sosiolog og forsker Marianne Inez
Lien. Hun har skrevet hovedoppgave om menns forhold til slanking, og holder nå på med en bok om den maskuline kroppen i det moderne samfunn. I hovedoppgaven dybdeintervjuet hun ni overvektige menn. De fleste syntes det var greit å fleipe med bilringen.
– Mange synes at det å bry seg for mye om utseendet, er en kjerringgreie. Å pirke i salaten, rense fisk og telle kalorier anses for å være feminint, sier Lien, og serverer dette som en av forklaringene på at slanking i hovedsak er en kvinnesak. Hun bekrefter også Kais teori om at jenter slanker seg for å bli flottere å se på, mens menn oftere slanker seg av helsemessige grunner.
– Det er mer akseptert at menn kan være store. Kvinner som ikke lever opp til kroppsidealene, utsettes for en mer kritisk granskning. De møter holdninger som at de burde vite bedre. Det skyldes at vi fremdeles preges av gamle normer som at kvinner skal være kontrollerte og disiplinerte og ta liten plass. Dermed blir kvinner veldig opptatt av hva
andre synes om ansiktet, håret og kroppen deres. De bygger selvtillit på det. For menn er jobben viktigst for selvbildet. De må lykkes i arbeidslivet. Mandighet måles i kraft, potens og styrke. Derfor er det kjempeviktig at kroppen fungerer, men ikke så viktig hva andre synes om den, sier Lien. Hennes undersøkelse viste at en del overvektige menn med helseproblemer jobber ekstra hardt, for å vise at overvekten ikke hemmer dem i arbeidslivet.

Kona lager sunn mat
Men selv om menn har et mer avslappet forhold til utseendet sitt enn oss, betyr det ikke at alt er enkelt.
– Sleivete kommentarer fra kamerater kan gå mer innpå en mann enn han vil innrømme, og
dette er det dessverre helt umulig for ham å si fra om. Kropp og følelser er tabu, enten du bor i Gudbrandsdalen eller i Oslo. Mens kvinner kan diskutere kropp og utseende i timevis, unngår menn temaet fullstendig, sier Lien, som tror de er redd for å bli stemplet som feminine. Bare med kona kan mannen snakke litt om utseendet, og hva han egentlig tenker om det. Derfor er ektefellen en viktig støttespiller når han slanker seg. Dessuten er det fremdeles sånn at det er hun som oftest handler inn og tilbereder den sunne maten han skal spise.
– Når en mann lykkes med noe, står det som regel en kvinne bak! roser Kai kona Iren. De deler på matinnkjøpene, men hun står vanligvis for kutting, woking og borddekking. Den tekniske siden av et helt nytt kosthold, er det imidlertid Kai som er spesialist på. Han har gått i dybden, og er selvutnevnt ekspert for eksempel på hvilke peanøtter som har minst karbohydrater, og hvilke som har nest minst. Han vet også alt om insulin, hva som trigger det, hvordan man skal trene for å forbrenne mest og så videre. «Spis for livet»-opplegget tillater både smør, olje og fløte, så lenge han begrenser inntaket av karbohydrater.
– Jeg ble så glad da jeg skjønte at jeg kunne steke maten min i fett. Jeg er en type som trenger smør i bearnaisen. Nå har jeg skjønt at det er sukker og hvitt mel kroppen ikke
tåler. De første to ukene var knalltøffe, men nå er jeg avvent på sukker. Cola smaker helt
rart, sier Kai.
– Omtrent alle menn på slankekurs er sendt av en kvinne. Det kan være kona, moren eller søsteren, sier Hanne Skullerud, markedssjef i Libra Helse og Kosthold. Forbruksstudier har gang på gang bevist at kvinner er mer opptatt av sunn og næringsrik mat enn menn.
– Menn spiser hva de vil, og teller i hvert fall ikke kalorier. Kona tar en stor del av ansvaret
for å handle sunn mat, og lage den i stand. Hun tar ansvar for hele familiens helse og kosthold, sier Marianne Inez Lien. Statistikk viser da også at enslige norske menn har dårligere helse enn dem som bor sammen med noen.
– Kvinner er opplært til å ta ansvar for andre, skaffe oversikt og være i beredskap. Og det
gjør vi, uansett om vi har høy utdannelse og full jobb i tillegg til å ha familien å tenke på.
Dermed kan mannen slappe enda mer av på disse områdene, mener hun.
– Vi pusher mennene på grunn av helsa, for at de skal holde seg friske og bidra i familien,
men også for at de skal bli stiligere. For at vi skal kjenne igjen den vi forelsket oss i. For at seksualiteten skal bevares. Kvinner i dag ser ikke først og fremst etter en hovedforsørger til familien. De krever mer av mannen enn det, sier Lien. Hun tror det vil bli et mye sterkere
kroppspress blant menn framover.

Frivillig på kurs
– Vi merker kroppspresset, vi gutter også, sier legemiddelkonsulent Jørgen Sandberg (30) fra Jar.
– Jeg tror det er mer merkbart blant oss yngre. Menn på min alder skal ha bra jobb, fin kone og ok lønn. I tillegg bør man være veltrent. Jeg så i alle fall at sommeren nærmet
seg, og tenkte: «Hva gjør jeg?» Buksevidden hadde økt fra 33 til 34. Det var litt surt. Sommeren 2005 vil jeg se bra ut i T-skjorte! Jørgen trener fire ganger i uken, men spiser
ute nesten like ofte, og har merket at god mat og drikke legger seg på magen. Planen
er å kvitte seg med fem kilo før sommeren, og lære mer om hva som er riktig mat. KK fikk være med ham på en Grete Roedekveld på Briskeby, forbeholdt menn. Det begynner med veiing på tomannshånd med kursleder Lise Bø, og fortsetter med en runde rundt bordet der man snakker om hvordan det har gått siden sist. Til slutt skal det handle om sommerfellene – hvordan man unngår de verste fristelsene samtidig som det skal være lov å kose seg.
– Menn reiser ofte mye i jobben. Da kan det bli ekstra vanskelig å spise regelmessig og sunt, sier kursleder Lise Bø, som mener mange menn også spiser for lite. Og legger
på seg av den grunn.
– Forbrenningen settes på sparebluss når man spiser for lite, og så blir det vanskeligere
å stå imot fristelser når man endelig spiser, sier hun, og anbefaler hjemmesmurt
matpakke. Innholdsmessig er det liten forskjell på mannekursene og de vanlige blandede.
– Men menn binder seg mer når det er kvinner til stede. For mange er kroppen veldig
privat. Her åpner de seg lettere, er Lises erfaring. Hun synes også at menn kan være mer krevende kursdeltakere enn kvinner.
– De vil ha mer rene ord for pengene. Klartekst. «Hvorfor er det sånn?» og «Hva gjør
jeg nå?» er innstillingen. Kvinner prater gjerne litt mer rundt grøten. Å få mannfolkene til å komme på kurs er imidlertid ikke like lett.
– Det skal mye markedsføring til for å få én mann på slankekurs, men potensialet er stort,
mener Jeanette Roede, daglig leder i Grete Roede AS. De fleste menn som kommer på
deres kurs, vet lite om matens innvirkning på helsa. Mindre enn kvinnene. Også Libra Helse og Kosthold tilbyr kurs spesielt for menn, for å gjøre terskelen for melde seg på lavere.
– Mange synes ordet slanking er negativt.
Derfor kaller vi det kostholdskurs eller livsstilsendring, sier markedssjef Hanne Skullerud.

Symbol på suksess
– Jeg tror menn vil få et mer problematisk forhold til kropp, mat og trening i årene som kommer. I en del manneblader er det allerede et ekstremt kroppspress. Det snakkes for
eksempel veldig mye om six-pack. Næringslivsledere og fotballspillere er trendsettere og rollemodeller for dagens menn, sier Marianne Inez Lien.
– Fotballspillerne er mer veltrente enn de var før, og drar gjerne av seg skjorta for å vise fram resultatet. Og se på næringslivslederne! Før var det status med vom. Nå er det sjelden du ser tykke toppsjefer. En slank og veltrent kropp blir mer og mer et symbol på indre og ytre suksess. Trøstespising er tabu. For den urbane middelklassemann er kroppen et prosjekt. Et symbol på om han er vellykket eller ikke, og om han har kontroll, fastslår Lien. Hun mener det er forsket altfor lite på området menn, kropp og helse.
– Spesielt bør det forskes mer på unge gutter, for å se hvilken vei utviklingen vil gå framover, mener hun. Undersøkelser har vist at så mange som 10 prosent av dagens unggutter kan ha spiseforstyrrelser. Terskelen for å innrømme dette er imidlertid svært høy, så det kan finnes enda høyere mørketall.
– De fleste voksne norske menn synes fremdeles det er umandig å være for opptatt av
kroppen sin. Gutter og menn kan dekke over mye usikkerhet med humor, men har ingen å snakke med når det blir vanskelig. Dette kan bli et stort samfunnsproblem i årene som kommer, tror Lien. Også Hanne Skullerud hos Libra ser problemene komme:
– Selv om menn tilsynelatende har et humoristisk syn på magen sin, tror jeg mange har et
sårbart forhold til kroppen. Mange kvinner har et litt for nevrotisk forhold til kropp. Dessverre tror jeg at mennene følger etter.

Kai Nordhagen begynte først å slanke seg etter at han havnet på sykehus.
Kai Nordhagen begynte først å slanke seg etter at han havnet på sykehus. Vis mer
Kai Nordhagen er storfornøyd med å ha fått en diett som tillater
både smør og olje, så lenge han
balanserer kostholdet riktig.
Kai Nordhagen er storfornøyd med å ha fått en diett som tillater både smør og olje, så lenge han balanserer kostholdet riktig. Vis mer
Iren Nordhagen lager maten, Kai krydrer. Støtte fra kona er
livsviktig for de fleste menn som
slanker seg.
Iren Nordhagen lager maten, Kai krydrer. Støtte fra kona er livsviktig for de fleste menn som slanker seg. Vis mer
– Sommeren 2005 skal jeg se bra ut
i T-skjorte! sier Jørgen Sandberg
(30), som går på Grete Roede-kurs
og trener for å gå ned fem kilo.
– Sommeren 2005 skal jeg se bra ut i T-skjorte! sier Jørgen Sandberg (30), som går på Grete Roede-kurs og trener for å gå ned fem kilo. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer