Dating

Gutta vil at du skal ta initiativ

Ikke forvent at mannen skal ta det første steget.

TA INITIATIV: En ny undersøkelse viser at menn ønsker at vi kvinner skal ta mer initiativ og være den som tar det første steget.  Foto: gpointstudio - Fotolia
TA INITIATIV: En ny undersøkelse viser at menn ønsker at vi kvinner skal ta mer initiativ og være den som tar det første steget. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av mange single jenter som forventer at mannen skal ta det første steget og be deg på date? Eller kanskje du er i et forhold, men venter med å ha sex til partneren din har lyst?

Det bør du slutte med, for ifølge en ny undersøkelse viser det seg at en stor andel menn ønsker at vi kvinner skal være litt mer frempå og ta initiativ.

LES OGSÅ: Hvorfor ringer han ikke?
 

Sløve til å ta initiativ

I en brukerundersøkelse gjort av det danske datingnettstedet Partner Med Niveau, også kjent som Elite Singles i Norge, viser det seg nemlig at det motsatte kjønn synes vi skandinaviske kvinner er altfor sløve når det kommer til dating og bør ta mer initiativ.

Resultatene av undersøkelsen viser at hver femte av de danske og finske mennene som deltok forventet å bli sjekket opp av kvinnene.

Av nordmennene var det hakket flere som forventet dette, og av våre kjære svenske naboer var over halvparten av de mannlige deltakerne enige i at kvinner bør ta mer initiativ.

Dette passer svært dårlig, for kvinnene var derimot helt uenige, og 95 prosent av de som deltok på undersøkelsen mente at det uten tvil er mannens plikt å ta det første steget og invitere dem ut.

LES OGSÅ: Derfor tror han du er keen

VIL BLI SJEKKET OPP: Mange kvinner venter på at mennene skal sjekke dem opp, men da kan det ende med at en annen tar ham.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
VIL BLI SJEKKET OPP: Mange kvinner venter på at mennene skal sjekke dem opp, men da kan det ende med at en annen tar ham. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer


 

Følger kvinnerollen

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at grunnen til at mange kvinner ikke tar det første steget, kan være at de holder seg til den tradisjonelle kvinnerollen.

– Jeg tror ikke nødvendigvis kvinner er dårlige til å ta initiativ. Det er vel mer slik at det er en tradisjonelt forventet kvinnerolle å vente heller enn å være aktiv selv.

– Denne kvinnerollen er på mange måter utdatert, og gjør det blant annet vanskeligere å lykkes i yrkeslivet, men likevel lever den også fortsatt i kjærlighetslivet.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, er i likhet med Kjøs enig i at dette henger sammen med de tradisjonelle kjønnsrollene.

– Tradisjonelt har det vært mannen som har vært initiativtageren, og til tross for at vi har kommet langt på mange områder, henger nok dette kjønnsrollemønstret fortsatt litt igjen.

– Per dags dato er det fortsatt forventet at mannen tar initiativ til en date. Mange kvinner er ofte redde for å bli oppfattet som for pågående dersom de tar initiativ, og det spesielt i den første «bli kjent» fasen, forklarer hun.

Men det er ikke bare under sjekking kjønnsrollene gjelder, kvinner påvirkes ofte av dette når det kommer til sex også, forteller Kjøs.

– Når det gleder sex er det fortsatt slik at mange synes det er «billig» eller «horete» å være aktiv og ta initiativ. Eller mer positivt formulert: de synes det er romantisk og deilig med en mann som tar kontroll og ansvar.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

KJØNNSROLLER: Mange menn liker å jakte på kvinner, så om kvinnen er for tilgjengelig forsvinner denne spenningen.   Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia
KJØNNSROLLER: Mange menn liker å jakte på kvinner, så om kvinnen er for tilgjengelig forsvinner denne spenningen. Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia Vis mer


 

Menn ønsker ulike ting

Når det gjelder det om menn ønsker at du skal være frempå eller ikke, tror Kjøs dette varierer fra person til person.

– Dette varier veldig. Noen menn liker seg godt i det tradisjonelle kjønnsrollemønstret, mens andre synes det er sexy og interessant med et mer likestilt forhold. De mest likestilte er i tillegg mest fornøyd med sexlivet sitt, sier han.

– Noen menn liker å «jakte», så om kvinnen blir for tilgjengelig kan noe av denne spenningen forsvinne. Andre menn kan være mer sjenerte eller føle seg smigret over å bli sjekket opp, så her handler det om å bruke våre kvinnelige intuitive evner godt, legger Schmidt til.

LES OGSÅ: Her er de vanligste sextabbene våre
 

Vis litt mer interesse

 

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis merDersom du ønsker å bli flinkere til å ta initiativ, enten du er i et forhold eller ikke, mener Schmidt at flørt er en fin måte å vise interesse på.

– Tilsier responsen at du har truffet en som virkelig setter pris på deg kan du selvfølgelig be dem ut. Når du er etablert i et forhold bør dere begge ta ansvar for initiativ. Både når det gjelder hyggelige aktiviteter og sex. Dette skaper mer variasjon og dynamikk i forholdet, forklarer hun.

Selv om det er fint å ha troen på deg selv og bli flinkere til å vise interesse, mener Kjøs du ikke bør gjøre det kun for mannen sin skyld.

– Jeg tror ikke du skal tenke på det som «flinkhet», altså noe som du «skal» gjøre fordi mannen synes det er kult. Det er bedre å ta initiativ og kontroll for din egen del, da sexen og daten blir mer slik du selv vil ha den.

– Da slipper du i tillegg å vente og håpe på at mannen skal slumpe til og gjøre det rette, sier han.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer