Gynekologisk Undersøkelse

Gynekologtabbene du bør unngå

Kan spare deg for pinlige øyeblikk.

GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gruer du deg til å dra til gynekologen? Her er noen tips til deg som kan gjøre timen litt mindre pinlig.  Foto: ruigsantos - Fotolia
GYNEKOLOGISK UNDERSØKELSE: Gruer du deg til å dra til gynekologen? Her er noen tips til deg som kan gjøre timen litt mindre pinlig. Foto: ruigsantos - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En gynekologisk undersøkelse er vel noe de færreste gleder seg til, da det å ligge på en benk med en fremmed person mellom beina ikke er noe som faller hvermansen naturlig.

Likevel er det høyst nødvendig for å undersøke at alt er som det skal «der nede».

Er du en av dem som får en klump i magen hver gang du må booke en ny time? Da er du ikke alene.

Heldigvis finnes det en rekke tips og triks som gjør undersøkelsen litt mindre pinlig.

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Kle deg riktig for anledningen

Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo, forteller til KK.no at du kan spare deg for noen sekunders pinlighet ved å kle deg riktig.  

- Skal jeg gi et råd til kvinner som kvier seg til undersøkelsen, så må det være at de bør kle på seg klær på underkroppen som det går fort å kle av og på seg - som for eksempel et skjørt eller en kjole som de kan trekke opp, eller en løs bukse de raskt kan trekke ned.

Videre forteller hun at det også kan være lurt å tenke seg om to ganger før du velger hva slags skotøy du tar på deg før timen.

- Jeg husker godt den perioden da det var veldig moderne med høye støvler som hadde snørelisser helt opp. Jeg har ventet på mange opp- og igjen-knyttinger av støvlelisser - det må jeg tilstå, forteller hun.

Det kan også være lurt å beholde sokkene på under undersøkelsen. De vil nemlig få deg til å føle deg litt mindre «naken» og holder i tillegg føttene dine varme.

KLE DEG RIKTIG: Når du skal til gynekologen kan det være lurt å kle på deg noe som det går fort å ta av og på.  Foto: evgenyatamanenko - Fotolia
KLE DEG RIKTIG: Når du skal til gynekologen kan det være lurt å kle på deg noe som det går fort å ta av og på. Foto: evgenyatamanenko - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

Ikke vask deg for godt hjemme

Er du en av dem som vasker seg ekstra godt og nøye «der nede» i forkant av den gynekologiske undersøkelsen? Det bør du ikke, forteller gynekologen.

- Man behøver ikke vaske seg mer enn man gjør til vanlig. Jeg tror problemet i våre dager er at kvinner vasker seg for mye og gjerne med såpe, noe som er helt unødvendig, da skylling med vann er nok. Såpe ødelegger bare for de «snille» bakteriene på huden som holder oss friske.

- Hvis det er noe du bør unngå før timen, så er det å skylle deg opp i skjeden. Da kan ikke gynekologen se tegn til unormal utflod - hvis den skulle være til stede. Vel så viktig (for gynekologens velvære) er å sørge for å ikke lukte fotsvette, forteller hun.

IKKE VASK DEG FOR GODT: Ikke vask deg med sterk såpe eller skyll deg opp i skjeden. Da kan ikke gynekologen se tegn til unormal utflod.  Foto: Кирилл Рыжов - Fotolia
IKKE VASK DEG FOR GODT: Ikke vask deg med sterk såpe eller skyll deg opp i skjeden. Da kan ikke gynekologen se tegn til unormal utflod. Foto: Кирилл Рыжов - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Ikke gå bananas med barberhøvelen

Hvordan er det med intimbarbering i forkant av undersøkelsen?

- Intimbarbering er helt unødvendig i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. I noen sammenhenger er det nettopp et poeng å se om hårveksten er normal, men i de fleste tilfeller spiller det ingen rolle, sier hun.

Kristina H. Johannessen, som også er gynekolog, mener i likhet med Nesheim at det ikke er nødvendig å barbere seg nedentil i forkant av undersøkelsen.

- Med mindre du har dratt til gynekologen på grunn av unaturlig mye hårvekst, har det ikke så mye å si hvorvidt du har barbert deg nedentil eller ikke.

- Når det er sagt er norske kvinner generelt dårlig på intimbarbering, noe som resulterer i masse sår og infeksjoner, forteller hun til KK.no.  

Med tanke på dette kan det kanskje være greit å droppe stussen før timen?

BARBERE SEG NEDENTIL: Intimbarbering er unødvendig før den gynekologiske undersøkelsen.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
BARBERE SEG NEDENTIL: Intimbarbering er unødvendig før den gynekologiske undersøkelsen. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Symptomene du ikke bør ignorere

Viktig å gå hvert tredje år

En annen «tabbe» en del kvinner gjør er at de ikke oppsøker legen eller gynekologen ofte nok. Nesheim forteller at det kan være greit å gå hvert tredje år for å sjekke at alt er som det skal «der nede».

- Kvinner mellom 25 og 69 år får hvert tredje år en påminnelse fra Kreftregisteret om å ta en celleprøve fra livmorhalsen. Da er det tid for en tur til gynekologen – men mange fastleger vil også kunne ta denne prøven.

Johannessen forteller at du bør også oppsøke legen eller gynekologen din hvis:

  • Du har mye og illeluktende utflod
  • Langvarige, uregelmessige blødninger
  • Sterke menstruasjonssmerter eller sterke smerter utenom menstruasjon
  • Du er uten menstruasjon i 6 måneder eller har svært sjeldent menstruasjon
     

- Kvinner som er passert overgangsalderen og har hatt sin siste menstruasjon, skal oppsøke/henvises til gynekolog ved blødning og stygg utflod. Eventuelt også ved smerter eller urinlekkasje, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer