Tinnitus

Ha alltid med deg ørepropper

- Det er helt klart mange der ute som tar hørselen sin for gitt, sier eksperten.

ØREPROPPER: Husker du å bruke ørepropper når du er på konsert? Det bør du, da det er fort gjort å få permanent tinnitus som følge av høy musikk. Foto: andiafaith - Fotolia
ØREPROPPER: Husker du å bruke ørepropper når du er på konsert? Det bør du, da det er fort gjort å få permanent tinnitus som følge av høy musikk. Foto: andiafaith - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ofte våkner med øresus etter du har vært på konsert eller kino?

Da vet du helt sikkert hvor vanskelig det er å fungere som normalt når den frustrerende lyden i ørene er alt du klarer å konsentrere deg om. 

I de fleste tilfeller pleier lyden å forsvinne av seg selv, men dessverre er det noen som er så uheldig at øresusen blir permanent.   

Stein Thomassen, som er kunnskapsformidler innen tinnitus og andre hørselsproblemer, samt forfatter av boken Selvhjelp ved tinnitus, forteller til KK.no at svært mange nordmenn er rammet av øresus, også kjent som tinnitus, som følge av blant annet støyskade. 

- Jeg tror helt klart at mange tar hørselen sin for gitt og glemmer å beskytte seg når det er nødvendig. Og det er dumt, for i dag regner vi med at at omtrent 750 000 nordmenn har tinnitus som plager dem i en eller annen grad. 

- De aller fleste av disse plagene er i liten grad, men det finnes også rundt 15 000 personer der ute som er så plaget av tilstanden at de ikke er i stand til å arbeide. 

TINNITUS: Omtrent 750 000 nordmenn har tinnitus som plager dem i en eller annen grad. Foto: Von Schonertagen - Fotolia
TINNITUS: Omtrent 750 000 nordmenn har tinnitus som plager dem i en eller annen grad. Foto: Von Schonertagen - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Visste du dette om ørevoks? 

Kan ramme hvem som helst

Tinnitus er en opplevelse av lyd som ikke forsvinner, og kan være både subjektiv - at ingen andre kan høre lyden, og objektiv - at den er hørbar for andre. 

Lyden varierer fra person til person, og kan for eksempel dreie seg om susing, piping, during, plystring eller klikking. Den kan være konstant eller fluktuerende, og kan opptre både på ett øre og begge ører. I tillegg opplever mange at hørselen deres også blir nedsatt. 

Thomassen forteller at tinnitus er mest utbredt i aldersgruppen 55 til 70 år grunnet slitasjeskade på hørselen, men det kan også ramme de yngre generasjoner, da de blant annet utsetter ørene sine for mye høy musikk.  

- Tinnitus oppstår trolig oftest på grunn av støyskade – høy musikk, støy på arbeidsplassen og så videre. Ellers er det hundrevis av andre mindre vanlige årsaker, som for eksempel fysisk traume, psykisk traume, stoffskifteproblemer, diabetes og medisinbivirkning, sier han. 

Andre mulige utløsende faktorer:

 • Støy eller eksplosjonsjokk
 • Konsentrert støybelastning, høy musikk
 • Kjeveleddslitasje
 • Nakkesleng
 • Hodeskade
 • Plutselig hørselstap
 • Anspente muskler i hals og nakke 
 • Tannrotbetennelse
 • Stress
   

Kilde: Norsk Tinnitus Informasjon 

HØY MUSIKK: En av årsakene til at mange unge mennesker rammes av tinnitus er at de utsetter ørene sine for mye høy musikk. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
HØY MUSIKK: En av årsakene til at mange unge mennesker rammes av tinnitus er at de utsetter ørene sine for mye høy musikk. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette kan krype inn i øret mens du sover 

Finnes behandlingsmetoder, men ingen kur

Dersom en først har fått tinnitus som ikke forsvinner i løpet av uken, mener Thomassen det er lite en kan gjøre for å bli kvitt selve lyden. 

- Så lenge vi snakker om behandling av selve tinnituslyden er det svært få metoder som kan gi noen virkning å snakke om. Imidlertid kan mye vanligvis gjøres med graden av plagsomhet. 

Det er nemlig slik at når plagsomheten senkes, så opplever mange at lyden virker svakere. 

- I våre dager vil behandling av tinnituslyden primærtrettes inn mot plagsomhet, og da er det som regel snakk om kognitiv terapi eller TRT – Tinnitus Retraining Therapy, altså tinnitus omlæringsbehandling. 

- Begge metodene er anerkjente, men vi skal ikke glemme at tillitsforholdet mellom behandler og pasient er av særdeles stor betydning for utfallet. 

Videre forteller Thomassen at han synes det er viktig å skille mellom tinnituslyd og tinnitusplage. 

- Mange med svak tinnituslyd plages voldsomt, og mange med sterk tinnituslyd plages lite. Dermed blir det vel så vesentlig å se på hva som for årsaker plagsomheten, som å se på hva som forårsaker lyden. 

- Og da ser vi at traumatiske opplevelser, tunge livshendelser, skrekkhistorier, bekymringer og grublerier spiller svært vesentlige roller, sier han. 

MUSIKERPROPPER: Musikerpropper demper lyden uten å ødelegge tonebalansen for mye. Dette gjør at de passer perfekt å bruke om du for eksempel skal på konsert. Foto: Sandra van der Steen - Fotolia
MUSIKERPROPPER: Musikerpropper demper lyden uten å ødelegge tonebalansen for mye. Dette gjør at de passer perfekt å bruke om du for eksempel skal på konsert. Foto: Sandra van der Steen - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du munnsår akkurat nå 

Beskytt hørselen din

Dersom du har en mistanke om at det er et for høyt støynivå på en kino eller konsert, mener Thomassen det er viktig at beskytter hørselen din ved å bruker musikerpropper. 

- Mitt beste råd er å være flink til å bruke musikerpropper, da de demper uten å ødelegge tonebalansen for mye. «Juletre»-typen koster mellom 100 og 300 kroner, og fungerer godt for de aller fleste. 

- Dersom du er på festival eller konsert, anbefaler jeg deg å stå eller sitte et stykke unna høyttalerne. Hvis det er mulig bør du også ta hvilepauser i roligere omgivelser rett som det er, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer