KK.NO: Det finnes mange måter å ta frokosten på, men vi nordmenn er typiske brødspisere og starter gjerne dagen med en skive eller to.
Men hva er det egentlig best å danderer brødskivene med, dersom du ønsker å sikre deg en sunn og god start på dagen?
LES OGSÅ: Påleggstabbene du bør unngå

Velg et sunt og næringsrikt pålegg
Marie Louise Liane, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, anbefaler deg å gå for et sunt og næringsrikt pålegg som frister å ha på brødskiva om morgenen.
- Jeg vil anbefale deg å alltid ha magre pålegg som for eksempel kalkun- eller kyllingpålegg, gulost, egg og makrell i tomat i kjøleskapet. Du kan også supplere med cottage cheese, mager leverpostei og mager salami.
- Det er heller ikke dumt å spise fiskepålegg som for eksempel sild, sardiner, laks og tunfisk, da disse inneholder mye av det gunstige omega-3 fettet, sier hun.
Ha noe grønt på skiva - hver dag
I tillegg til å velge et sunt pålegg, mener Liane det er viktig alltid å ha noe grønt på eller ved siden av brødskiva.
- Avokado er en fin kilde til omega-3 og umettede fettsyrer – som er godt for hjertet og kolesterolet. Paprika og tomat er også veldig bra, da disse grønnsakene inneholder en rekke vitaminer kroppen vår har godt av.
- Ellers så kan du bruke masse spirer, salat og spinatblader som tilbehør, foreslår hun.

LES OGSÅ: Vær obs på saltinnholdet i magert kjøttpålegg
Unngå de søteste variantene
Videre forteller eksperten at det er enkelte pålegg du med fordel kan droppe å kjøpe, dersom du ønsker en sunn og god start på dagen.
- Pålegg som du bør spise moderate mengder av, er de søteste typene, som for eksempel syltetøy med sukker, sirup, honning, nugatti og brunost.
Litago brunost og prim er de eneste brunostproduktene som er tilsatt jern. Tidligere var alle brunoster tilsatt dette, men nå består de i hovedsak kun av mettet fett og sukker – som det ikke er spesielt bra å få i seg for mye av.
- Det betyr ikke at du ikke kan spise disse produktene, men at du bør passe på mengden. Dersom du er glad i syltetøy, anbefaler jeg deg å lage det selv med friske bær og eget ønske av søtning.

LES OGSÅ: «Sannheten» om brunosten
Viktig å velge riktig brød
Ifølge Liane er det også viktig at du velger riktig brød – hvis ikke er faren stor for at vinninga går opp i spinninga.
- Jeg mener du bør velge de grove brødene istedenfor loff og kneippbrød. Det finnes en grovhetsskala på de fleste brød i butikken og anbefalt er at 3/4 av sirkelen er dekket. Dette tilsvarer 75 prosent.
Hvor grovt brødet er kommer an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det inneholder.
- Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn, kan brød kalles for grovbrød når over halvparten av melblandingen er sammalt mel, hele korn eller kli.
- Personlig ville jeg valgt en grov skive og et sunt pålegg i ukedagene, og heller spise lyst brød med brunost en gang innimellom - som for eksempel i helgen når man skal kose seg litt ekstra.