En annen ting som kan være grei å vite, er at tomatene blir enda sunnere hvis du steker eller koker dem. Helsefordelene til antioksidanten lykopen, som tomater er rike på, forsterkes nemlig når tomatene varmes opp.
Skal du for eksempel ha tomatsuppe til middag i dag, lønner det seg derfor å ha i ordentlige tomater (på boks funker også) for å øke næringsinnholdet.
(en super oppskrift på hjemmelaget tomatsuppe finner du på Trines Matblogg).
Gjennom en langtidsstudie, gjennomført i USA innen hjertesykdom, kalt «Framingham Offspring Study», fant nemlig forskere ut at ved å spise matvarer med høyt lykopeninnhold kunne du redusere risikoen for hjerteproblemer med 26 prosent.
LES OGSÅ: Boksmaten du bør spise mer av
80 gram er nok
En annen studie gjort av forskere ved University of Verona i 2011 (publisert i tidsskriftet Nature), viser at lykopen også kan hjelpe til med å bedre litt på mat-samvittigheten.
Kun 80 gram oppvarmede tomater (i kokt, stekt, saus eller suppeform) om dagen er nok til å gjøre opp for skadene av et fettrikt måltid, skriver Daily Mail.
Til og med for deg som kanskje ikke er så glad i tomater i naturlig form, er dette gode nyheter. Lykopen finnes nemlig i produkter som tomatjuice og ketsjup også.
Tomat har i tillegg en positiv effekt på en rekke andre sykdommer. Et regelmessig inntak av grønnsaken/bærfrukten kan redusere risikoen for osteoporose, høyt kolesterol og visse kreftformer (deriblant prostatekreft hos menn).
LES OGSÅ: Ikke legg disse i kjøleskapet
Flere superstoffer
Tidligere har japanske forskere ut at tomater også inneholder «superstoffet» 9-oxo-octadecadienoic, som gjør underverker for blodårene dine.
Stoffet bidrar blant annet til å løse opp fett og kolesterol i årene, noe som er veldig viktig for å unngå for eksempel åreforkalkning og skrumplever.
Spiser du tomater hver dag kan du ifølge forskerne ha gjort mye for å slippe å bli rammet av disse utrivelige tilstandene.
Britisk forskning har også vist at du blir fortere mett om du legger noen tomatskiver på brødskiva.
Forskerne ved Reading University i Storbritannia har nemlig avdekket at tomater inneholder stoffer som påvirker appetittregulerende hormoner som ghrelin, slik at du føler deg mindre sulten.
I tillegg til alt dette har karotenoidene i tomaten en gunstig effekt på synet, huden og immunforsvaret.
LES OGSÅ: Denne kan redde livet ditt

