Fem Om Dagen

Ha frukt og grønt i en gjennomsiktig skål

Ny forskning viser nemlig at det kan få deg til å spise mer.

SPISER FOR LITE: Foreløpige tall fra den omfattende Nordkost-undersøkelsen viser at 85 prosent av nordmenn får i seg for lite frukt og grønt. Ny forskning viser imidlertid at det å ha frukt og grønt i gjennomsiktige boller/skåler, gjør at vi spiser mer.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SPISER FOR LITE: Foreløpige tall fra den omfattende Nordkost-undersøkelsen viser at 85 prosent av nordmenn får i seg for lite frukt og grønt. Ny forskning viser imidlertid at det å ha frukt og grønt i gjennomsiktige boller/skåler, gjør at vi spiser mer. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Begrepet «fem om dagen» er et kostholdsråd utarbeidet av norske helsemyndigheter. Og hovedmålet med rådet er å hjelpe oss med å få i oss nok frukt og grønt - slik at kroppen får viktige vitaminer og næringsstoffer den trenger.

Fem om dagen tilsvarer fem porsjoner med frukt og grønt. Tre av disse bør være grønnsaker og to bør være frukt. I tillegg skal hver porsjon tilsvare 100 gram av matvaren (totalt 500 gram).

- Inntak av frukt, grønnsaker og bær reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, hjerneslag, diabetes typ 2, høyt blodtrykk og ulike kreftformer. Det er med andre ord viktig å la frukt og grønt være en sentral del av kostholdet, har klinisk ernæringsfysiolog Henriette Walaas Lindvig, som er en av ekspertene på Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du variere frukt- og grøntinntaket

100 gram mindre enn anbefalt

Fem porsjoner ala 100 gram er altså den mengden frukt og grønt kroppen din trenger hver dag.

Likevel er det fortsatt slik at 85 prosent av nordmenn får i seg for lite av disse matvarene, skriver Helsedirektoratet på Matportalen.no (ekstern lenke).

Det er foreløpige tall fra den omfattende Nordkost-undersøkelsen (landsomfattende kostholdsundersøkelse) som viser at kun 15 prosent av oss får i seg nok grønt per dag.

- Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefaler. Når det gjelder inntaket av grønnsaker er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. Men kvinner spiser mer frukt og bær enn mennene, sier Lene Frost Andersen - professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til nettsiden.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en rød tallerken

Spiser mer fra gjennomsiktig bolle

De fleste har en del frukt og grønt< liggende hjemme eller på arbeidsplassen. Problemet er at vi glemmer å spise det fordi det står på kjøkkenet, eller i kjøleskapet.

Et godt tips er derfor å ha frukt og grønt stående i en gjennomsiktig plast eller glassbolle/skål, som du kan ha med deg rundt i huset, eller på arbeidsplassen.

Hvorfor gjennomsiktig tenker du? Jo, forskning har nemlig vist at det å ha frukt og grønt i en gjennomsiktig skål får deg til å spise mye mer av matvarene, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

Det er forskerne Gregory J. Privitera og Heather E. Creary som nylig gjorde en studie der de så på hvordan de kunne økt frukt- og grøntinntaket blant studenter.

Og resultatene, som er publisert i tidsskriftet Environment and Behavior (mer info finner du her – ekstern lenke), viste at det å ha matvarene i en gjennomsiktig bolle gjorde at studentene ble mer bevisste på frukten (fordi de kunne se den), noe som igjen førte til at de spiste mye mer.

I tillegg viste resultatene at jo nærmere studentene matvarene ble plassert, jo mer spiste de.

LES OGSÅ: Mer frukt og grønt gjør deg penere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer