Vaffeloppskrift

Ha grønnsaker i vaffelrøra

Genial måte å få i seg nok næringsstoffer på. Kan erstatte brødskiva også!

GRØNNSAKSVAFLER: Ha grønnsaker i vaflene dine, så har du et supergodt og supersunt alternativ til pannekaker, vanlige vafler, brødskiver - eller som et næringsrikt og godt mellommåltid.  Foto: Frukt.no/Mette Randem
GRØNNSAKSVAFLER: Ha grønnsaker i vaflene dine, så har du et supergodt og supersunt alternativ til pannekaker, vanlige vafler, brødskiver - eller som et næringsrikt og godt mellommåltid. Foto: Frukt.no/Mette Randem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vafler er noe de fleste av oss elsker. For hva er vel ikke bedre enn en rykende fersk vaffel med brunost, rømme, syltetøy eller sukker?

Likevel er dette en rett de fleste av oss forbinder med helgkos, og det er slett ikke noe vi har fått anbefalt å spise hver dag – blant annet fordi de ofte inneholder hvitt mel og sukker.

Onsdag 25. mars er Vaffeldagen, og selvsagt skal du få spise vafler da! Ønsker du imidlertid å gjøre vaflene til et sunnere og mer næringsrikt måltid, så har vi noen gode tips til deg.

LES OGSÅ: Her er den perfekte matdagen

- Inneholder flere næringsstoffer

Som KK.no tidligere har skrevet, har vafler fått et litt ufortjent dårlig rykte. Hvor sunne/usunne de er, kommer nemlig helt an på hva du putter i røra.

Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, har tidligere forklart at dersom du lager vaflene grove - altså med egg, mager melk og grovt mel, så kan de være like sunne som grove brødskiver.

Med andre ord - et supert alternativ til både frokost, lunsj og kveldsmat.

ERSTATTER BRØDSKIVA: Grove vafler kan faktisk være minst like sunne som grove brødskiver - og er et supert alternativ å variere med.  Foto: Getty Images/Image Source
ERSTATTER BRØDSKIVA: Grove vafler kan faktisk være minst like sunne som grove brødskiver - og er et supert alternativ å variere med. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

- Grove vafler laget på grovt mel, egg og melk inneholder flere næringsstoffer enn et grovt brød bakt på grovt mel og vann. Egg inneholder nesten alle næringsstoffene vi trenger, i større eller mindre mengder og er derfor med på å gjøre vafler mer næringsrikt enn et brød som er bakt på mel, gjær og vann, har Andersen uttalt til KK.no:

- I tillegg bidrar melk også med proteiner, vitaminer og mineraler. Grove vafler kommer innenfor «grovt» på brødskalaen som benyttes til merking av brød. I tillegg har grove vafler altså mer næringsstoffer på grunn av egg og melk.

LES OGSÅ: Er spelt sunnere enn annet mel?

Enda bedre med grønnsaker

Ønsker du et enda mer næringsrikt vaffelalternativ, kan grønnsaksvafler være en smart idé - ikke minst hvis du sliter med å få i deg de obligatoriske «fem om dagen».

Litt grønt i vaffelmiksen er også en god måte å «lure» i barna litt ekstra grønnsaker (og eventuelt frukt).

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no) kan denne røra stå klar i kjøleskapet, slik at barna, eller du, kan steke vafler når de/du kommer hjem fra skole/jobb.

I tillegg til grønnsakene som står oppført i oppskriften, kan også kålrot, persillerot og sellerirot brukes.

Oppskrift på grønnsaksvafler (4 porsjoner):
Ingredienser
4 stk potet
4 stk gulrot
2 ss finhakket frisk kruspersille
2 ss finskåret frisk gressløk
1 stk egg
30 g smør
salt og hvit pepper

Fremgangsmåte
Skrell potetene og gulrøttene og riv dem på et råkostjern. Klem ut litt av vannet og ha dem i en bolle.

Tilsett kruspersille og gressløk og bland alt godt sammen. Tilsett egget.
Smak til med salt og hvit pepper.

Smelt smøret og ha det i røren.

Stek grønnsaksvaflene i vaffeljern og avkjøl på rist.

Serveres som en egen smårett eller som tilbehør til middag.

MED PÅLEGG: Det er ingen grunn til at du ikke kan gjøre vaflene sunne - lag deigen grov, eller med grønnsaker, og ha på noe annet enn sukker, ost, rømme og syltetøy, så er du i boks! Foto: Sara Johannesen
MED PÅLEGG: Det er ingen grunn til at du ikke kan gjøre vaflene sunne - lag deigen grov, eller med grønnsaker, og ha på noe annet enn sukker, ost, rømme og syltetøy, så er du i boks! Foto: Sara Johannesen Vis mer

LES OGSÅ: Få mer grønt inn i kosten - uten at du merker det

Perfekt for brødleie barn og voksne

Ønsker du et alternativ til brødmaten, kan grove vafler eller grønnsaksvafler være topp.

- Grove vafler er supert å variere brødmaten med. De er ikke søte og passer sammen med for eksempel ost og skinke, smøreost med paprika, egg og kaviar eller bananbiter. Det er bare å prøve seg frem med det pålegget du liker, eller spise dem som de er, har Andersen fortalt:

- Det er også et smart triks for matleie eller småspiste barn. Rart med det; når maten får hjerteform som en vaffel – da går det unna.

I sin oppskrift har Andersen byttet ut alt av hvetemel med fullkornshvetemel, og årsaken til dette er enkel.

- Fullkornhvetemel har samme bakeegenskaper som hvetemel, i tillegg til at næringen fra fullkornet er bevart. Du får også med deg fiberet, som er bra for å holde magen i form og gir mer metthet, forklarer Andersen.

Her er oppskriften:

(blandes ut som vanlig vaffelrøre)

  • 1 1/2 dl fullkorn hvetemel
  • 1 1/2 dl sammalt hvete, fin
  • 1 dl havregryn
  • 2 egg
  • 4 dl melk
  • 2 ss flytende margarin
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts bakepulver


Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer