Mat

Ha sjokolade, rødvin og bær på menyen litt oftere

Ny forskning viser at det kan redusere risikoen for diabetes type 2 og en rekke andre sykdommer.

MMM, SJOKOLADE OG RØDVIN: Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men ingredienser som finnes i sjokolade, rødvin, urter og bær kan redusere risikoen for type 2 diabetes.  Foto: kristina rütten - Fotolia
MMM, SJOKOLADE OG RØDVIN: Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men ingredienser som finnes i sjokolade, rødvin, urter og bær kan redusere risikoen for type 2 diabetes. Foto: kristina rütten - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hva har sjokolade, rødvin, urter og bær til felles? Jo, de kan faktisk være bra for deg, i moderate mengder.

Studier viser nemlig at det høye innholdet av flavonoider i disse matvarene kan beskytte mot type 2 diabetes.

Og det er ikke det eneste - de ser også ut til å ha en betennelsesdempende effekt, som er en avgjørende faktor når det gjelder en rekke andre livsstilsykdommer.

LES OGSÅ: Trikset som gjør nøttene enda sunnere

RØDVIN: Resultatene til forskerne viser også at de samme fordelaktige ingrediensene finnes i rødvin. Foto: CandyBox Images - Fotolia
RØDVIN: Resultatene til forskerne viser også at de samme fordelaktige ingrediensene finnes i rødvin. Foto: CandyBox Images - Fotolia Vis mer

Har en positiv effekt på blodsukkeret

Funnene ble nylig publisert i the Journal of Nutrition (Les mer om studien her) og viser at inntak av sjokolade, vin, urter og bær gir lavere insulinresistanse og bedre regulering av blodsukkeret.

Ifølge Science Daily inkluderte studien nesten 2000 personer, og viste at matvarene virker betennelsesdempende og dermed kan motvirke diabetes, overvekt, hjerte- og karsykdom og kreft.

– Vi fokuserte på flavanoider, som finnes i urter og grønnsaker som persille, timian og selleri, i tillegg til antocyaniner som finnes i bær, røde druer, vin og andre røde eller blå frukter og grønnsaker, sier Aedin Cassidy - professor ved University of East Anglia.

Dette er første gang det er testet i så stor skala hvor effektive disse ingrediensene er.

– Resultatene fra labratoriet viser at denne typen mat kan endre reguleringen av blodsukkeret - og dermed påvirke risikoen for type 2 diabetes, sier Cassidy.

Til nå har det vært svært få bevis for at regelmessig inntak av disse matvarene og fruktene kan påvirke glukosenivåer, blodsukker og eventuelle infeksjoner i kroppen hos mennesker.

LES OGSÅ: Ingrediensen bakebloggerne sverger til

GÅ FOR LILLA: Spesielt blå og lilla matvarer inneholder mye av stoffene antocyaniner. Foto: Thinkstock.com
GÅ FOR LILLA: Spesielt blå og lilla matvarer inneholder mye av stoffene antocyaniner. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kan også redusere risikoen for hjertesykdom og kreft

Forskerne undersøkte om lag 2000 friske kvinner, som hadde fullført spørreundersøkelser spesielt laget for å kartlegge inntaket av stoffene.

Det ble deretter tatt blodprøver av deltakerne for å finne ut hvilken effekt de hadde på glukosenivåene deres, og hvordan det påvirket risikoen for kronisk betennelse. Insulinresistens - en avgjørende risikofaktor for diabetes, ble også målt.

– De som inntok antocyaniner og flavanoider hadde lavere insulinresistans, sier Cassidy.

Og som kjent er høy insulinresistanse forbundet med type 2 diabetes. Det kan dermed se ut til at personer som spiser mye matvarer som inneholder disse to stoffene - som bær, urter, druer og vin, har lavere risiko for å utvikle sykdommen.

– Vi ser også at de som får i seg rikelig med antocyaniner er mindre utsatt for kroniske betennelser - en årsak til mange livsstilssykdommer i dag, deriblant diabetes, overvekt, hjertesykdom og kreft, sier professoren.

– De som inntok mest flavanoider hadde også høyere nivåer av et protein som hjelper til med å regulere en rekke metabolske prosesser i kroppen - inkludert blodsukkeret.

LES OGSÅ: Kan du drikke te som er utgått på dato

Nyt sjokolade og rødvin med god samvittighet

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye som skal til for å se de positive effektene, men dette er likevel lovende resultater.

– Dette viser at ingredienser i matvarer som vi anser som usunne - som sjokolade og vin, likevel kan inneholder noen fordelaktige stoffer, skriver Tim Spector, professor og direktør av TwinsUK ved King's College London.

– Hvis vi kan identifisere og trekke ut disse stoffene, kan det bidra til et sunnere kosthold.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer