Kyssing

Halvparten av verdens befolkning kysser aldri

Og her er årsaken!

KISS AND TELL: Kyssing er noe av det mest intime man kan gjøre med en annen person, skal vi tro ekspertene. Foto: NTB Scanpix
KISS AND TELL: Kyssing er noe av det mest intime man kan gjøre med en annen person, skal vi tro ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du vet den kriblende følelsen du får i kroppen når du lukker øynene og føler de myke leppene til han eller hun du kysser, med dine egne lepper?

Ifølge eksperter er nettopp kyssing en av de mest intime handlingen du kan gjøre med en annen person, og gir samme intimitetsfølelse som et samleie kan gi.

Men det er slett ikke alle som liker å kysse.

LES OGSÅ: Disse kysser mest i Norge

Kysser mest i vesten

En amerikansk undersøkelse viser nemlig at kyssing forekommer hyppigst i den vestlige kulturen.

Forskerne tok for seg 168 kulturer i forskellige land over hele verden, og fant ut at romantiske og seksuelle kyss kun var normalt i under halvparten av kulturene, skriver Videnskab.dk.

EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland driver privat praksis i Porsgrunn. Foto: Privat
EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland driver privat praksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

- Kyssing er kulturelt betinget. Romantisk kyssing er en vestlig tradisjon, og kan virke fjernt for mange kulturer, forklarer sexolog Ulla Aasland, som driver privat praksis i Porsgrunn, til KK.no.

Også Tore Holte Follestad, som er assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver i Sex og Samfunn - senter for ung seksualitet, sier til KK.no at det mest sannsynlig handler om at vi i den vestlige delen av verden er vant til å vise følelser offentlig.

- I vår del av verden er det å vise intimitet og nærhet offentlig annerledes enn andre steder i verden. Det handler nok om at noen ser på kyssing som en del av intimsonen og sfæren, og at dette tilhører innenfor hjemmets fire vegger, sier han.

Kyssekjemi har alt å si

Du har kanskje opplevd at du har hatt god kyssekjemi med noen, og kanskje ikke fullt så god kyssekjemi med andre. Ifølge sexolog Ulla Aasland handler dette om følelsene vi har - og får - for den vi kysser med:

- Kysser vi med en vi samtidig er forelsket i, vil kysset og følelsene ved kysset kunne sees i sammenheng med syntetisk rus og sommerfugler i maven. Ved forelskelse ønsker vi også å være nær og ta på personen vi er forelsket i og kysser med, noe som gjør at vi skiller ut oxytocin, pur glede, ekstrem lykkefølelse, seksuell tiltrekning og lyst.

LES OGSÅ: Kyssing er bra for tennene

IKONISK: Dette kyssebildet tatt i Times Square i New York 14. august 1945, viser hvordan man bruker kyss for å uttrykke glede og ekstase. I dette øyeblikket hadde nemlig den amerikanske marinesoldaten Glenn Edward McDuffie fått vite at Japan hadde overgitt seg - og at 2. verdenskrig også var over for amerikanerne. Han tok derfor tak i nærmeste sykepleier og kysset henne av pur glede. Foto: NTB Scanpix
IKONISK: Dette kyssebildet tatt i Times Square i New York 14. august 1945, viser hvordan man bruker kyss for å uttrykke glede og ekstase. I dette øyeblikket hadde nemlig den amerikanske marinesoldaten Glenn Edward McDuffie fått vite at Japan hadde overgitt seg - og at 2. verdenskrig også var over for amerikanerne. Han tok derfor tak i nærmeste sykepleier og kysset henne av pur glede. Foto: NTB Scanpix Vis mer

EKSPERTEN: Tore Holte Follestad er assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver i Sex og Samfunn - senter for ung seksualitet. Foto: Privat
EKSPERTEN: Tore Holte Follestad er assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver i Sex og Samfunn - senter for ung seksualitet. Foto: Privat Vis mer

Kysser man noen man ikke opplever dette med, opplever man heller ikke kysset som særlig vellykket, forklarer Aasland videre:

- Kyssing kan ansees som meget privat, og som en seksuell handling. Dette er nok avhengig av hva slags kyss. Er det et heftig kyss med tunge inkludert, kan nok dette oppleves som noe man ønsker å ha for seg selv eller sammen med partner.

Sexologisk rådgiver Follestad forklarer videre at noen liker veldig godt å kysse, og er avhengig av den nærheten kyssing gir til partneren, mens andre igjen rett og slett synes kyssing er ubehagelig og ekkelt.

Viser at man er mer enn bare venner

Dersom man havner i en situasjon hvor den ene i forholdet elsker å kysse, mens den andre ikke gjør det, må man ifølge Follestad «tune» inn på den andre, og gjøre som i de fleste relasjoner - gi og ta.

- For noen er jo kyssing veldig viktig, og er med på å definere at en relasjon kan skilles ut fra en vennerelsasjon.

- Man deler en type seksuell opplevelse, og viser at man hører sammen på en annen måte enn den vennskaplige måten, sier han.

LES OGSÅ: Lær å kysse med stil

ROMANTISK: Ifølge ekspertene kysser man blant annet for å markere at man er mer enn bare venner. Foto: NTB Scanpix
ROMANTISK: Ifølge ekspertene kysser man blant annet for å markere at man er mer enn bare venner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi har vel alle møtt en kysser som har vært helt på trynet.

I en sånn situasjon oppfordrer sexologisk rådgiver Follestad deg til å si ifra til partneren som er dårlig til å kysse:

- Partneren har kanskje aldri før fått tilbakemelding på hvordan han eller hun kysser, og som med alt annet her i livet er det fornuftig å ta seg tid til å øve. Det er utrolig viktig å få sagt i fra. Noen er intuitivt gode på å kysse, mens andre trenger litt mer tid og veiledning.

«Grooming» er viktig

Ingenting er så ubehagelig på kyssefronten som å kysse noen som lukter vondt, og både Follestad og Aasland oppfordrer deg til å ha god munnhygiene dersom du planlegger å utveksle spytt med en annen.

- Det er faktisk viktig å tenke på utseende, hygiene og hva slags ånde man har før man tar fatt på kyssingen. Det er viktig å prøve seg frem og øve på kyssing, men dette er også absolutt noe å prioritere, sier Aasland.

- «Grooming» er viktig - det er ikke deilig å kysse noen som smaker røyk, lukter kaffe eller alkohol, eller har masse smuler i skjegget, påpeker Follestad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer