Spontanabort

Halvparten ender i spontanabort

Mange norske kvinner opplever dette. Sjekk hva du bør gjøre om det skjer med deg.

SPONTANABORT: Det er svært vanlig og skulle det skje, er det som oftest ingenting du kunne gjort for å forhindre det. Foto: All Over Press
SPONTANABORT: Det er svært vanlig og skulle det skje, er det som oftest ingenting du kunne gjort for å forhindre det. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: En spontanabort er for mange en vond og sår opplevelse, selv om det er vanlig. Ifølge Norsk helseinformatikk ender sannsynligvis 50 prosent av alle befruktede egg i spontanabort.

Regner man kun tilfellene der kvinnen vet at hun er gravid, er tallet lavere, men likevel så høyt at sannsynligheten er stor for å oppleve det.

- Det er minst en av fire graviditeter som ender i abort. Det er veldig vanlig og jeg har pasienter med spontanabort i hvert fall annenhver dag, sier gynekolog Åsle-Marit Ullern ved klinikken Best Helse Nordstrand til KK.no.

LES OGSÅ: Så lenge kan vi få barn

80 prosent i første trimester

Det kalles spontanabort helt fram til fosteret er 23 uker, men i 80 prosent av tilfellene skjer det i første trimester, altså i løpet av de første 12 ukene.

Ofte finner man ikke årsaken til at det skjer, men ifølge overlege Sissel Oversand ved gynekologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus skyldes mellom 50 og 70 prosent kromosomavvik og andre genetiske unormalheter.

Av kjente og dokumenterte risikofaktorene er tidligere spontanaborter (tre eller flere etter hverandre), røyking og alderen din de vanligste. Fra du er 35 år, øker sjansen for at fosteret har kromosonforstyrrelser betraktelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer