Helse & Livsstil

Halvparten sliter med hørselen

Annenhver nordmann gruer seg til førjulsfesten, fordi han hører dårlig.

Halvparten sliter med hørselen
Publisert
Sist oppdatert
49 prosent av befolkningen har store problemer med å høre hva som blir sagt i sosiale sammenhenger, som for eksempel julebord og andre sammenkomster. Det viser en landsdekkende undersøkelse. – Det er mange som sliter med å følge med i en samtale rundt et bord i støyende omgivelser, sier audiograf Maj Brit Høvik hos høreapparatleverandøren Medisan. Hun har møtt mange som kvier seg for julen som sosial høytid.– Enkelte velger vekk hyggelige juleselskap fordi de har så store problemer med å følge med i samtalen. Det er en trist konsekvens, sier Høvik, og legger til at høreapparat kan være et alternativ å vurdere. I undersøkelsen svarer 15 prosent av respondentene at de alltid eller ofte opplever å ikke høre hva som blir sagt i sosiale sammenhenger, mens ytterligere 33 prosent opplyser at de har av og til problemer med å høre hva som blir sagt. Blant disse er det særlig 40-60-åringene som har problemer.

Aldersbetinget hørsel

– Hørselen blir svekket med alderen. Det gjelder for oss alle. Mange opplever at de hører lyden og stemmene i rommet, men har problemer med å skille lydene fra hverandre. Dette kan være tegn på svekket hørsel, sier Høvik.Juleselskaper kan by på utfordringer når hørselen er svekket. – Et godt tips kan være å konsentrere seg om samtaler med en person av gangen, sier Høvik.Hun legger til at en hørselstest er lurt dersom man ofte har vansker med å oppfatte hva som blir sagt.

Halv million hørselshemmede

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) er hele 600 000 nordmenn hørselshemmede, men bare halvparten bruker høreapparat.Et hørselstap utvikles som regel gradvis og over lang tid, derfor kan vi høre stadig dårligere uten selv å være klar over det. – Etter hvert som du hører dårligere, bruker du også mer og mer energi på å få med deg det som blir sagt. Det kan være anstrengende og kan gi grobunn for misforståelser, sier Høvik. Hun anbefaler at man etter fylte 60 år sjekker hørselen sin jevnlig. – Hvis du begynner tidlig med høreapparat, er hjernen i langt større grad i stand til å tolke lydene enn hvis du begynner sent, legger hun til.I undersøkelsen kommer det frem at det er potensielle høreapparatbrukere i 20 prosent av befolkningen. – Det er mange som ikke vil innrømme at de hører dårlig. Mange opplever fordommer knyttet til høreapparatbruk, sier Maj Brit Høvik i Medisan. Hun understreker at mange nordmenn ville fått bedre livskvalitet dersom de hadde valgt å bruke høreapparat. Tips til deg som strever med å høre:
 • Pass godt på hørselen din. Den er verdifull!
 • Ta en hørselstest hos legen din.
 • Etter fylte 60 år anbefales du å sjekke hørselen din jevnlig.
 • Skaff deg et høreapparat dersom hørselen er nedsatt. Jo før, desto bedre!
 • Plasser deg i godt lys, slik at du ser ansiktet til den du snakker med.
 • Si ifra til den du snakket med at han eller hun må snakke langsommere, ikke nødvendigvis så mye høyere.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer