<strong>DROPPER HÅNDVASKEN:</strong> Over halvparten av britene svarte at de droppet håndvasken etter et toalettbesøk. Hvorfor? Fordi de hadde det for travelt ... Foto: Getty Images
DROPPER HÅNDVASKEN: Over halvparten av britene svarte at de droppet håndvasken etter et toalettbesøk. Hvorfor? Fordi de hadde det for travelt ... Foto: Getty Images Vis mer

Håndhygiene

Halvparten vasker ikke hendene etter toalettbesøk

Mener de har det for travelt til å vaske seg.

Publisert
Sist oppdatert
En god ting kan ikke sies for ofte: håndvask er viktigere enn du tror. Selv om de fleste av oss har fått budskapet inn med morsmelka, kan det likevel tyde på at noen har gått glipp av det.

En ny undersøkelse fra The Global Hygiene Council viser nemlig at millioner av briter dropper en rekke hygieniske vaner fordi de er for travle - eller for late, ifølge Daily Mails helseside (ekstern lenke).

Sjokkerende nok vasker bare halvparten av de voksne hendene sine etter å ha vært på do. 27 prosent innrømmet også at de ikke vasket hendene sine ordentlig etter et toalettbesøk fordi de hadde det for travelt på jobb.

LES OGSÅ: Her møter du på flest bakterier

Like skitne hjemme

Totalt deltok 2.000 voksne i Dettol HABIT-undersøkelsen. Og ikke overraskende var de minst like skitne hjemme. 1 av 20 innrømmet at det var en måned siden de hadde vasket toalettet sitt, mens ti prosent svarte at de hadde gjort det for to uker siden.

Vasker du hendene dine etter et toalettbesøk?En fjerdedel av britene venter til det har gått én måned før de bytter sengetøy, ifølge undersøkelsen. Halvparten sa også at de ofte lot benkeplaten bli skikkelig skitten før de vasket den.

Mer enn halvparten innrømmet at de sjeldent vasket hendene sine før de spiste eller forberedte et måltid.

LES OGSÅ: Sminker du deg syk?

Ja
 
1241 (89%)
Noen ganger
 
125 (9%)
Nei
 
26 (2%)

– Ingen unnskyldning er god nok

– Selv om vi lever i en travel verden, finnes det ingen unnskyldning for å droppe grunnleggende oppgaver som å vaske hendene sine med såpe etter et toalettbesøk eller sluntre unna rengjøringen av sitt eget hjem, uttalte professor John Oxford, styreleder ved the Hygiene Council, til avisen.

Han mener at det ikke er et mål å leve i et sterilt miljø, men synes folk bør skjerpe seg.

– Vi foreslår at du tar deg tid til å vaske hendene dine med såpe når du har mulighet, og at du rengjør viktige områder i hjemmet ditt som kan spre bakterier i husholdningen.

LES OGSÅ: Så skitten er arbeidspulten din

<strong>HELE HÅNDA:</strong> Vær nøye med å vaske hele hånda når du først setter i gang. Håndflate, overflate og tomler må også vaskes med såpe og skylles for at du skal bli skikkelig ren.  Foto: Per Ervland
HELE HÅNDA: Vær nøye med å vaske hele hånda når du først setter i gang. Håndflate, overflate og tomler må også vaskes med såpe og skylles for at du skal bli skikkelig ren. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik vasker du «best»

Matportalen.no (ekstern lenke) har Mattilsynet kommet med en rekke anbefalinger når det gjelder god håndhygiene.

Her er deres tips:
• Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
• Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann.
• Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
• Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer