Alternativ Medisin

Hammer mot hodepine

Her er noen av de sykeste tingene folk gjør for å bli friske

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Trangen til å bli kvitt smerter kan få folk til å gjøre de utroligste ting. I Mexico gnir noen en halv potet i pannen når de har hodepine. I Sentral-Amerika skal det å blåse sigarrøyk på en vond rygg være til hjelp, og i USA er det helt vanlig å tro at det å gni spindelvev inn i sår og kutt stopper blødning og stiller smerter.
 • Slik blir du kvitt kuppelhuet
 • - Jeg har personlig tatt meg av pasienter som har slått seg selv i hodet med hammere og planker, eller regelrett dunket hodet i veggen for å bli kvitt hodepine, forteller nevrologen Tim Collins ved Duke University Medical Center i Durham til ABC News.- Én pasient hadde fått broren sin til å slå seg i hodet med en hammer. Heldigvis slo ikke broren altfor hardt.Denne egenbehandlingen fikk folk til å glemme den opprinnelige hodepinen en liten stund, men det varte ikke lenge. Ved andre tilfeller har folk varmet opp nåler og andre metallgjenstander og stukket seg i huden. Ifølge Alan Brewer, som leder et smertemestringsprogram ved Universitetet i Colorado, er hensikten å påføre seg selv ny smerte som overskygger en annen, kronisk smerte. Denne teknikken benyttes for øvrig blant noen medlemmer av USAs ulike indianerstammer.Ikke alle skader seg for å bli friske. I Pittsburg forteller leger om en mann som sverger til såpestykker av merket Irish Spring. Dem legger han mellom lakenet og madrassen om natten, og mener det hjelper mot leddsmertene hans. Ingen andre såpemerker har ifølge mannen samme effekt, meddeler Doris Cope ved anestesiavdelingen ved Universitetet i Pittsburg til ABC News. Du har kanskje hørt om ørelys? Det er en type stearinlys som plasseres i øret. Man tenner på den enden som stikker ut, og resultatet som være at lysbrenningen skaper et vakuum i øregangen, som i sin tur drar ørevoksen ut. Problemet er bare at dette er fysisk umulig, i alle fall om man skal tro legen Stephen Barrett som driver nettstedet Quackwatch – hvor han gjør sitt beste for å avlive helsemyter. Et tett, brennende lys skaper ikke vakuum, og om man laget et vakuum i øret stort nok til å dra ut voks, ville trommehinnen sprenge i samme slengen.Olivenolje derimot, et annet kjent folkeremedie mot ørevoks, det funker. Om man drypper noen dråper romtemperert olje inn i øret vil den virke smertelindrende og løse opp voks.Noen av de verste skadene folk har utsatt seg for gjennom egenbehandling, er de som oppstår ved å drikke metaller. - Jeg hadde en pasient som tok et forbudt giftstoff inneholdende sølv mot sine plager, sier nevrologen Tim Collins. Den slags behandling kan medføre anfall, nyreskader, mageplager, hodepine og hudirritasjon. Ingen av legene anbefaler folk å lage sin egen medisin. De medgir imidlertid at den såkalte placebo-effekten, altså at troen på at noe hjelper, faktisk gir lindring. Så mange som 35 prosent kan bli friskere bare ved hjelp av troen.
 • Ta testen: Hvor stresset er du?
 • Sjefer gjør kvinner syke
 • Lev lenger med sunne råd
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.