Urinveisinfeksjon

Han kan gi deg urinveisinfeksjon

Hvis typen din ikke er så nøye på det, kan konsekvensen svi for deg!

ENKELT Å FOREBYGGE: Urinveisinfeksjon kan være veldig ubehagelig. Heldigvis finnes det enkle triks som minimerer sjansen for å få det. Foto: Getty Images/iStockphoto
ENKELT Å FOREBYGGE: Urinveisinfeksjon kan være veldig ubehagelig. Heldigvis finnes det enkle triks som minimerer sjansen for å få det. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Urinveisinfeksjon er blant de aller vanligste grunnene til at vi kvinner må ta turen til fastlegen, og de fleste av oss opplever det minst én gang i løpet av livet.

Det er dessverre litt for lett å få urinveisinfeksjon, og noen er mer disponible for det enn andre.

– Kvinner får urinveisinfeksjon mye lettere enn menn fordi veien fra urinrøret til endetarmen er mye kortere. Det er derfor enklere for bakterier å komme opp i urinrøret, forklarer allmennlege Brynjulf Barexstein.

Dette kan gjøre at det svir når du tisser og at du bare klarer å tisse litt av gangen, men føler at du hele tiden må på do.

URINVEISINFEKSJON AV SEX: Husk å gå på do og tisse etter at du har hatt sex. Bakterier fra samleiet, eller til og med ham du har hatt sex med kan gi deg urinveisinfeksjon dersom du er skikkelig uheldig.  Foto: Erwin Wodicka
URINVEISINFEKSJON AV SEX: Husk å gå på do og tisse etter at du har hatt sex. Bakterier fra samleiet, eller til og med ham du har hatt sex med kan gi deg urinveisinfeksjon dersom du er skikkelig uheldig. Foto: Erwin Wodicka Vis mer

Er han renslig nok?

Urinveisinfeksjon er ikke smittsomt og det er ikke sånn at sex i seg selv gir deg urinveisinfeksjon. Men, et samleie gjør at bakterier lettere finner veien til urinrøret.

Derfor er det en god vane å gå på do og tisse etter at du har hatt sex. På den måten skyller du bort eventuelle bakterier.

I tillegg kan bakterier fra han du har sex med gi deg urinveisinfeksjon.

– Vi er fulle av bakterier alle sammen. Også er det jo noen menn som ikke er så rene som de burde være, sier Barexstein.


LES OGSÅ: Må du ofte tisse om natten?

Slik forebygger du

I tillegg til å være renslig før og etter sex, er det også et godt gammelt tips å tørke deg forfra etter at du har vært på do. Det forhindrer at tarmbakterier kommer inn i urinrøret.

Det er også sånn at vi lettere får urinveisinfeksjon (og andre infeksjoner) når immunforsvaret er dårlig.

Spis og lev derfor så sunt som mulig, og pass på at du ikke fryser og sitter med stumpen rett på kalde underlag.

LES OGSÅ: Slik styrker du immunforsvaret

TRANEBÆRJUICE: Det er delte meninger om tranebærjuice virker forebyggende mot urinveisinfeksjon, men det skader ikke å prøve. Foto: Colourbox.com
TRANEBÆRJUICE: Det er delte meninger om tranebærjuice virker forebyggende mot urinveisinfeksjon, men det skader ikke å prøve. Foto: Colourbox.com Vis mer

Ikke vent for lenge!

I mange tilfeller går urinveisinfeksjon over av seg selv, men ikke vent for lenge med å oppsøke lege. Urinveisinfeksjon behandles enkelt med en antibiotikakur.Hvis du har gått med symptomer over lengre tid, kan bakterien «klatre» opp i urinveiene og forverre symptomene med ryggsmerter og feber.

I verste fall kan det utvikle seg til nyrebekkenbetennelse, noe som i sjeldne tilfeller kan gi blodforgiftning.

LES OGSÅ: Bytt bikinitruse rett etter et bad

Tranebær-effekten

Tranebær og tranebærjuice har lenge hatt rykte på seg for å kunne forebygge og behandle urinveisinfeksjon.

Tranebær inneholder store mengder av antioksidanten polyfenoler, og det er dette som skal være hemmeligheten. Men, om tranebær og tranebærjuice egentlig hjelper mot urinveisinfeksjon strides de lærde om.

Sannheten kan være så banal som at det hjelper for noen, men ikke for andre. Det mener i alle fall en gruppe forskere ved The National Taiwan University Hospital, som konkluderte med nettopp dette (les mer om studien her).

LES OGSÅ: Spis deg til et frisk underliv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer