Håndklær

Håndklærne kan bli bakteriebomber

Sjekk hvor ofte du bør vaske dem.

TO GANGER I UKEN: Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther anbefaler at du bytter ut vanlige gjestehåndklær to ganger i uken, og dusjhåndklær én gang i uken.  Foto: Getty Images/Zoonar RF
TO GANGER I UKEN: Rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther anbefaler at du bytter ut vanlige gjestehåndklær to ganger i uken, og dusjhåndklær én gang i uken. Foto: Getty Images/Zoonar RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et brukes til å tørke hendene etter at du har vært på toalettet, et annet til å tørke over kjøkkenbenken, et tredje til å tørke vinglassene fra i går og et fjerde til å tørke kroppen etter dusjing. Ja, håndklær er rett og slett noe de fleste av oss ikke kan klare seg uten.

Men selv om håndklær gjerne forbindes med hygiene og renhold, trenger ikke det bety at de er spesielt rene.

LES OGSÅ: Ikke sett dobørsten slik

Bytt et par ganger i uken

Håndklær som henger ved siden av vasken, doen, over badekaret, eller over kjøkkenkranen, kan nemlig bli de reneste bakteriebomber, og selv om håndkleet på badet ser fint og rent ut, er det ikke bare den synlige skitten du bør være obs på.

Håndklærne kan nemlig bli en smittekilde – særlig hvis det er sykdom i familien og håndklærne brukes mye.

Har du små barn i huset, er det også lurt å bytte ut og vaske håndklærne litt ofte, helst et par ganger i uken.

- Hvor ofte du bør vaske håndklærne dine kommer selvfølgelig an på bruk, og har du små barn i huset som kanskje ikke vasker seg ordentlig på hendene før de tørker av seg på håndklærne, bør du nok rengjøre de forholdsvis ofte. Det samme gjelder hvis noen er syke, sier Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», til KK.no:

- Vanlige håndkler, som de som henger ved siden av vasken, kan være greie å bytte ut og vaske et par ganger i uken, og dusjhåndklær kan byttes ut og vaskes kanskje én gang i uken.

LES OGSÅ: Så ofte bør dyna di vaskes

60 GRADER: Håndklær bør vaskes på 60 grader for at de skal bli skikkelig rene. Er håndklærne i bomull kan du også vaske de på 90 grader iblant.  Foto: Thinkstock
60 GRADER: Håndklær bør vaskes på 60 grader for at de skal bli skikkelig rene. Er håndklærne i bomull kan du også vaske de på 90 grader iblant. Foto: Thinkstock Vis mer

Heng opp håndklærne med én gang

Ifølge Hagesæther er det imidlertid viktig at du ikke blir «overhysterisk» når det gjelder vasking av håndklær.

- Det er ikke nødvendig bytte håndklær noe særlig oftere enn én til to ganger i uken, og i hvert fall ikke etter hver dusj, slik noen tror. Da ender man ofte opp med å vaske i stykker håndklærne.

Ønsker du at håndklærne dine skal holde seg brukbare lengst mulig, er det også ekstra viktig at du henger de opp på et tørt sted med én gang du er ferdig med å bruke de.

- Det absolutt viktigste er at du henger opp håndkleet på et tørt sted med én gang etter bruk, slik at det blir fort tørt. Lar du det ligge i en våt haug på badegulvet, eller henge i masse fukt, får nemlig bakteriene tid til å feste seg og gro, forklarer hun.


LES OGSÅ: Vasker du klærne dine på økoprogram?

Vask på 60 grader

For å få dusjhåndklærne dine skikkelig rene og bakteriefrie, bør de vaskes på 60 grader, og dersom de er laget av bomull kan de til og med vaskes på 90 grader innimellom.

Det samme gjelder for gjestehåndklær, eller dohåndklær.

Tørkehåndlær som brukes til oppvask og lignende ting på kjøkkenet bør vaskes/byttes ut litt oftere enn kroppshåndklær – gjerne et par ganger i uken. I tillegg er det svært viktig at du henger de opp til tørk med én gang.

Husk også å vaske/bytte ut håndklærne dine før de begynner å lukte. Da er det nemlig allerede for sent – og bakteriene er på plass! I tillegg bør du alltid vaske nye håndklær i vaskemaskinen før bruk.

Da får du nemlig fjernet eventuelle kjemikalier som sitter igjen etter farging, samt støv og sånn som kan sitte i fra butikken, i tillegg til at det bedrer oppsugingseffekten.

LES OGSÅ: Hvor ofte rengjør du treningsmatten?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer