Hygiene

Håndvask er viktigere enn du tror

Kan forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd.

VASK HENDENE OFTE: Å vaske hendene ofte, særlig etter toalettbesøk og før du lager/behandler mat, er viktig for å forhindre infeksjoner og sykdomssmitte. Foto: colourbox.com
VASK HENDENE OFTE: Å vaske hendene ofte, særlig etter toalettbesøk og før du lager/behandler mat, er viktig for å forhindre infeksjoner og sykdomssmitte. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har antagelig fått inn med morsmelka at du alltid skal vaske hendene etter å ha vært på do, eller før du spiser? Og etter den mye omtalte svineinfluensaen i fjor, har det blitt enda større fokus på håndhygiene og renslighet i hverdagen, og stadig fler av oss går rundt med en liten flaske håndsprit eller desinfiserende middel i veska.

Likevel er det fortsatt en del som «glemmer», eller lar være å gjennomføre disse enkle hygienegrepene i hverdagen. Og det å unnlate å vaske hendene kan faktisk få større konsekvenser enn du tror.

Les også: Ikke sett vesken din her!

Forebygger infeksjoner og sykdom

Ifølge Mattilsynet er god håndhygiene nemlig et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å hindre smittespredning, og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd, blant annet forårsaket av mat, skriver Matportalen.no (EKSTERN LENKE).

De anbefaler derfor både privatpersoner og virksomheter som jobber med tilbereding og servering av mat å være ekstra påpasselige med å vaske hendene, eller bruke hånddesinfeksjonspreparater og aseptiske engangshansker.

Hva er god håndvask?

Dette anbefaler Mattilsynet:

 • Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
 • Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann.
 • Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
 • Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst.

  Les også: Hvilke hender er mest skitne?

  Hvor viktig er det, egentlig?

  Det enorme fokuset som har kommet på hygiene, vasking, desinfiserende midler og renslighet de siste årene kan være ganske forvirrende for de fleste av oss, og det er ikke lett å vite hvor ofte og nøyaktig når du bør vaske hendene dine. Før et måltid, etter et toalettbesøk, eller når du lager mat høres jo logisk ut, men er det egentlig slik at vi må vaske hendene etter at vi har vært på bussen, gått på kino, eller spist ute?

  Kanskje alt dette fokuset på hygiene og renslighet rett og slett er litt overdrevent og hysterisk?

  - Nei, å passe på håndhygienen er faktisk ikke å være overhysterisk, sier Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, til KK.no:

  - Daglig hygiene er veldig viktig, og det så vi særlig i forbindelse med svineinfluensaen i fjor, og influensaen mange har fått i år.

  Når bør vi vaske oss på hendene da?

  - Det er viktig å vaske seg på hendene hver gang du skal spise mat, og hver gang du har vært på toalettet. Har du ikke en vask tilgjengelig, er håndsprit eller desinfiserende midler på flaske, som man nå får kjøpt over alt, en god erstatning. Disse fungerer veldig bra, sier Wold.

  Les også: Flere bakterier på tastaturet enn på do

  Bakterier finnes over alt

  Ifølge seniorrådgiveren er det ikke slik at du må vaske hendene hele tiden. Likevel påpeker han at bakterier finnes rundt oss til enhver tid, og mange steder du kanskje ikke hadde trodd eller tenkt på.

  - Det finnes mange kontaktpunkter som vi er i nærheten av hver eneste dag, som håndtak, trykk-knapper på busser og trikker og lignende. Disse sprer jo bakterier, så hvis du for eksempel skal spise etter å ha vært i kontakt med noe slikt, kan du bruke desinfiserende midler. Det er et veldig brukbart alternativ og en billig forsikring, sier han.

  Bruker du hansker når du lager mat, kan dette også forhindre spredning av bakterier. Mattilsynet anbefaler imidlertid at du bruker hanskene kun til én arbeidsoperasjon av gangen.

  Du kan med andre ord ikke arbeide med rått og varmebehandlet kjøtt samtidig, uten å skifte hansker mellom oppgavene.

  Les også: Lure triks for et sunt kjøkken

  Les mer om effektene av håndvask og god håndhygiene på Lommelegen.no.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer